Vijenac 233

Časopisi

Ljubica Ivanišević

Sve te vodilo k meni

»Cantus«, glasilo Hrvatskoga društva skladatelja, gl. ur. Erika Krpan, br. 117/118, Zagreb, 2002.

Sve te vodilo k meni

»Cantus«, glasilo Hrvatskoga društva skladatelja, gl. ur. Erika Krpan, br. 117/118, Zagreb, 2002.

Najnoviji »Cantus« pred čitatelje je stigao s mjesec dana kašnjenja i u obliku dvobroja na znatno povećanu broju stranica. Nastavljajući s ostvarenjem zacrtana plana o prerastanju okvira glasila Hrvatskog društva skladatelja (HDS), a na putu prema relevantnom glazbenom časopisu koji bi se distribuirao i na kioscima, uredništvo je izborom fotografije Arsena Dedića s koncerta održana 30. listopada prošle godine za objavu na naslovnici (prije toga najčešće su se na naslovnici nalazile fotografije iz rubrika Baština i Obljetnice) osvježilo njezin izgled u cilju približavanja »Cantusa« novim čitateljima.

Kao što je to uobičajeno, »Cantus« otvara rubrika Vijesti koja završava zanimljivim HDS vremeplovom nepotpisanog priređivača u kojem je najavljen opsežan razgovor s glasovitim opernim pjevačem Tomislavom Neralićem koji će biti objavljen u idućem broju. Najveći prostor u časopisu zauzima rubrika Između jednog i drugog Cantusa, koja donosi osvrte na dio koncertnih zbivanja u razdoblju rujan-studeni 2002. Osnovna je karakteristika rubrike nerazrađenost njezine koncepcije, što dovodi do više ili manje uspješna lutanja autora između korektnog novinarskog izvještavanja, fenomenološkog pristupa događajima i glazbene kritike. Primjerice iz teksta Lovorke Ruck o premijeri Zajčeve opere Zlatka u Rijeci saznajemo podosta o povijesti te opere, njezin sadržaj, tumače uloga na riječkoj premijeri itd., no glazbenoj je kritici posvećeno jedva desetak redaka u članku koji zauzima dvije strane.

Obljetnice podsjećaju na profesionalni i životni put glazbenika Bojana Hohnjeca u povodu njegova osamdesetog rođendana te donose kronologiju Glazbenih tribina HDS-a iz pera organizatora i voditelja Ivana-Ivice Percla. Broj zaključuju pop-rock recenzije Bojana Mušćeta.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 233

233 - 6. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak