Vijenac 233

Mm

Kultura na Internetu: www.elektronickeknjige.com

Potreba za osvježenjem

Kultura na internetu:

www.elektronickeknjige.com

Knjige online

Zašto rijetko posežete za novom knjigom hrvatskog autora? Je li riječ o nedostatku čitateljske navike, skupoći tiskane knjige ili želji da izbjegnete kupnju mačka u vreći? Ukoliko posjedujete čitateljsku naviku, rješenje preostala dva problema nudi Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM), nevladina organizacija osnovana sa svrhom promicanja književnosti na novim medijima, ponajprije na Internetu i CDROM-u, koje je nedavno na internetskim stranicama na adresi www.elektronickeknjige.com objavilo četiri nova naslova i time udvostručilo ponudu besplatnih elektroničkih izdanja književnih radova. Svjesni činjenice da Internet nije besplatan, DPKM na naslovnici objavljuje i savjet za minimiziranje telekomunikacijskih troškova učitavanjem svih stranica knjige, koje potom možemo čitati offline. Format stranice elektroničke knjige zaprema nešto manje od polovice ekrana, dok ostatak zauzimaju, uz neizbježan sponzorski prozorčić, sadržaji koji se mogu prikazati na manjoj površini, čime bi se povećao dio namijenjen tekstu. Listanje stranica vrlo je jednostavno i pregledno i simulira listaje tiskane knjige. Klik na ime autora knjige otvorit će poseban prozor s bilješkom o piscu. Od četiri nova naslova dva (posttraumatska komedija Kultura u predgrađu Roberta Perišića i zbirka priča Željezna horda Marija Berečića) prvi se put predstavljaju čitateljima upravo u internetskoj verziji, dok su druga dva (knjiga priča Tkači snova Roberta Mlinarca i zbirka pjesama Pristajanje Tomislava Bogdana) prethodno objavljena u tiskanom izdanju.

Rubrika Zanimljivosti predstavlja po mnogo čemu specifičnu knjigu Droga — dugo putovanje kroz noći donosi kronologije slučaja Bajsići slučaja Andrić(nažalost bez navođenja epiloga).

Ukratko, riječ je o hvalevrijednu projektu i nakon što pročitamo navedene naslove s nestrpljenjem iščekujemo nove. Zahvaljujući www.elektronickeknjige.com možemo s pravom zaključiti: Knjiga nikad nije bila jeftinija!

Sandra Cekol

Vijenac 233

233 - 6. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak