Vijenac 233

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

slikaMaljevič i suprematizam

Berlin Berlinska podružnica Fundacije Guggenheim obilježava 125. godišnjicu rođenja oca suprematizma, Kazimira Maljeviča, velikom izložbom. Sve do 27. travnja posjetitelji će moći pogledati Maljevičeve slike, crteže i objekte posuđene iz brojnih privatnih i muzejskih zbirki širom svijeta, od kojih se neka djela prvi put pokazuju široj javnosti. Alogizmi, najranija su djela na izložbi slike i crteži iz 1913. i 1914. Ostale informacije o izložbi, koja poslije seli u New York i Houston, potražite na www.deutsche-guggenheim-berlin.de.

Dürerova grafika

slikaOmaha, Nebraska The Joslyn Art Museum iz Omahe u Nebraski postavio je izložbu Faith and Humanism: Engravings and Woodcuts by Albrecht Dürer. Tu je pedesetak grafičkih listova, među kojima i najpoznatiji, Adam i Eva te Vitez, Smrt i vrag... Od ostalih grafika na izložbi se mogu razgledati i one s alegorijskim, biblijskim, mitološkim, ali i svakodnevnim motivima. Dvojnost vjere i humanizma iz naslova izložbe objedinjena je u Dürerovu opusu na ovoj izložbi, koja je otvorena do 9. ožujka te na internetskoj stranici www.joslyn.org.

slikaDix u Beaubourgu

Pariz U pariškom Centre Georges Pompidou postavljena je izložba sjajnoga njemačkog međuratnog kroničara Otta Dixa. Otkrivši novu zbilju u poslijeratnoj Njemačkoj Dix i ovim djelima pokušava inventivnom slikarskom tehnikom vratiti njemačku umjetnost na staze Dürera, Cranacha i Grünewalda. Iako korjenito različit, Dix ostaje dosljedan svojoj ironičnoj viziji tadašnje Njemačke. Izložba Otto Dix d’une guerre a l’autre otvorena je do 31. ožujka, a informacije potražite na www.cnac-gp.fr/Pompidou/Home.nsf/docs/fhome.

Azteci izbliza

slikaLondon Veliku izložbu posvećenu meksičkim Aztecima organizirali su u Royal Academy of Arts u Londonu. Izložba prati Azteke od njihova podrijetla pa sve do dolaska Španjolaca u 16. stoljeću, a sve na osnovi kulturnih, arheoloških i umjetničkih spomenika, mozaika, skulptura, zlata, arhitekture od kojih se neki prvi put pokazuju izvan matične zemlje. To je do danas najveća izložba posvećena toj staroj srednjoameričkoj civilizaciji i njezinim velikim dosezima. Petomjesečna izložba traje do 11. travnja, ali i na dvije adrese: www.royalacademy.org.uk te www.aztecs.org.uk.

Knjige

slikaRobert James Belton, Art: The World of Art, from Aboriginal to American Pop, Renaissance Masters to Postmodernism, Watson-Guptill Pubns, 2002. Ova knjiga nije puki pregled umjetnosti i umjetničkih djela, nego se na pet stotina stranica pojavljuju mnoga umjetnička imena, umjetnički pravci, različiti umjetnički i kulturološki utjecaji... Sjajne reprodukcije vrhunskih dostignuća te obrazloženje metodologija i tehnika pojedinih umjetničkih eksperimenata knjigu urednika Roberta Jamesa Beltona čine dostupnom širokom čitateljstvu; tim više što su osim zapadne umjetnosti obrađena i područja poput Južne Amerike, Dalekog istoka, Australije i Afrike.

VHS & DVD

slikaRoy Lichtenstein (1991), Studio: Image Entertainment Dokumentarac u trajanju od 49 minuta zapravo je razgovor s jednim od pionira pop-arta, Royem Lichtensteinom, u kojem sam autor govori o vremenu nastanka toga stila, kreativnom trenutku, izboru tehnike i subjekata. Njegova otvorenost pokazuje želju za postavljanjem pravih parametara u tadašnjoj umjetničkoj javnosti. Bez obzira smatrate li ga ozbiljnim umjetnikom ili ne, njegova umjetnička dugovječnost dokazuje da je težio ozbiljnoj umjetnosti. Film također pokazuje njegove radove, od velikih formata Donalda Ducka i Mickeyja Mousea do aminiranih filmova prema Picassovim motivima.

Internet

slikawww.h-r-z.hr Internetska stranica Hrvatskog restauratorskog zavoda na četiri jezika upoznaje nas s osnovnom djelatnosti Zavoda: konzerviranjem i restauriranjem kulturne baštine, od graditeljskog nasljeđa do umjetnina, predmeta umjetničkog obrta i ostalih predmeta kulturnoga, povijesnog ili tehničkog značaja. Zavod je raspoređen u osamnaest specijaliziranih jedinica koje su smještene na četrnaest lokacija diljem Hrvatske i ovdje se informirajte o aktualnostima, ali i o malom dijelu restauratorskih zahvata u zemlji kojoj je zbog nedavne povijesti Zavod prijeko potreban.

Marko Kružić

Vijenac 233

233 - 6. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak