Vijenac 233

Matica hrvatska

KULTURNA POLITIKA

Kulturna politika

Izvješće Ministarstva kulture

U mjesecu siječnju Ministarstvo kulture podnijelo je izvješće o rezultatima provedbe mjera Vladine politike u proteklom trogodišnjem razdoblju, u kojem se od samog početka započelo s jedinstvenom kulturnom politikom i strategijom kulturnog razvitka. U okviru programa rada Ministarstvo kulture kontinuirano je radilo na realizaciji nekoliko strategijskih pravaca djelovanja.

Proveden je novi ustroj Ministarstva, a strategija kulturnog razvitka obuhvatila je reformske promjene koje se nastavljaju i dalje. Među njima bi se kao najvažniji mogao istaknuti novi sustav odlučivanja u kulturi, u vezi s čim su osnovana kulturna Vijeća koja su uredila odnose između tijela državne vlasti i kulturnih djelatnika i umjetnika. Suodlučivanje je postalo bitna komponenta u odnosima u kulturi, što je bio preduvjet demonopolizacije i decentralizacije u kulturi. Time je razvitak kulture u Hrvatskoj krenuo prema kulturnom pluralizmu, a postignuta je i otvorenost i transparentnost odlučivanja. Sve to odredilo je i ukupnu vanjsku sliku hrvatske kulture. Drugi dio reforme odnosio se na poboljšan materijalni položaj kulture, što se osim na veća proračunska ulaganja odnosi i na sustav olakšica. To se posebno odrazilo na području knjige i nakladništva. Materijalni položaj poboljšan je i poticanjem sponzorskih ulaganja u kulturu. Provedeni su i napori u unapređenju, očuvanju i obnovi kulturne baštine. Povoljna situacija vidljiva je i na području glazbene produkcije i cijeloga audio-vizualnog sektora. Hrvatska se otvorila i prema svijetu što se ostvarilo kroz različite bilateralne i multilateralne sporazume, tjedne i dane hrvatske kulture u svijetu, sudjelovanjem u projektima Vijeća Europe i UNESCO-a. Dosta je učinjeno i na suradnji i razvitku odnosa sa susjedniom zemljama, a davana je i potpora mladima. Pružena je savjetodavna i stručna pomoć regionalnim i lokalnim ustanovama, udrugama i pojedincima te je realizirana suradnja sa županijama i njihovim lokalnim samoupravama, a osobita briga posvećena je programima kulture na područjima od posebne državne skrbi i na otocima te je poticana i realizacija kulturnih programa nacionalnih manjina. Velik napredak Ministarstvo je učinilo i na području informatizacije. Velika pozornost posvećena je i razvojno-istraživačkom radu. Kao specifičnost ovog ministarstva u izvješću se navodi javni poziv za sve programe, projekte i prijedloge.

Prema izvještaju pokazalo se da trogodišnji napori pokazuju da se vraća pozitivni aspekt odnosa prema kulturi.

Suradnja sa Češkom

Ministar kulture Antun Vujić, sa svojom pomoćnicom Naimom Balić, boravio je 26-28. siječnja u Pragu u povodu potpisivanja Programa kulturne suradnje između ministarstava kulture Republike Hrvatske i Češke Republike. Potpisani sporazum važeći je za sljedeće trogodišnje razdoblje i obuhvaća područje kulture, umjetnosti i kulturne baštine, kao i područje književnosti i izdavačke djelatnosti te kinematografije. Ugovor je s češke strane potpisao ministar kulture Pavel Dostal. Ministar Vujić ovom prigodom posjetio je i važne ustanove kulture i susreo se s istaknutim kulturnim djelatnicima i umjetnicima.

O stanju u kulturi u Dubrovniku

U Dubrovniku je 31. siječnja održan sastanak ministra Vujića sa županom dubrovačko-neretvanskim Ivanom Šprljom, predstavnicima gradova i općina te ravnateljima ustanova u kulturi ove županije, a tema je bila Stanje kulture, kulturne baštine i kulturnih ustanova te perspektive kulturnog razvitka Grada i Županije. Ministar je predsjedao i sjednicom Vijeća Dubrovačkih ljetnih ugara, a javno je predstavljen i pretprogram Dubrovačkih ljetnih igara

Vujić u Parizu

Ministar Antun Vujić 5. veljače otputovao je u Pariz, gdje će se sastati s generalnim tajnikom UNESCO-a radi dogovora o primjeni instrumenata provođenja Deklaracije o kulturnoj raznolikosti koju je UNESCO donio 2001. i pripreme uz konferenciju u Hrvatskoj u listopadu ove godine o toj temi.

Antonija Vranić

Vijenac 233

233 - 6. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak