Vijenac 233

Matica hrvatska

Antonija Vranić

Kelemen kao pisac

Matica hrvatska u Zagrebu i Ogranak Matice hrvatske u Slatini 23. siječnja predstavili su djelatnost ogranka i njegovu sedmu knjigu iz Male slatinske biblioteke Milka Kelemena Poruka pateru Kolbu

Kelemen kao pisac

Matica hrvatska u Zagrebu i Ogranak Matice hrvatske u Slatini 23. siječnja predstavili su djelatnost ogranka i njegovu sedmu knjigu iz Male slatinske biblioteke Milka Kelemena Poruka pateru Kolbu

U uvodnom dijelu programa nastupili su mladi slatinski glazbenici, Sunčana Turk, Ante Blažević i Miloš Cvjetković, koji su na glasoviru izvodili djela Rahmanjinova, Liszta i Debussyja, pokazavši svojim nastupom, kako je istaknuo i Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, da su budućnost kulture i glazbe, ali i budućnost Matice hrvatske.

Potom je predstavljena knjiga skladatelja Milka Kelemena o kojoj su uz sama autora govorili akademik Nedjeljko Fabrio, Danica Krehula, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Slatina i Dragica Šuvak, urednica Male slatinske biblioteke. Nedjeljko Fabrio za knjigu je rekao da je prava umjetnost riječi, u kojoj je autor u kratkim tekstovima iznio sjećanja na ljude koje je susretao, a susretao ih je zaista mnogo, jer riječ je o čovjeku koji je šezdeset i prve u Zagrebu pokrenuo Muzički biennale, na koji je dovodio brojna velika svjetska imena. O kvaliteti i zanimljivosti tekstova posvjedočio je čitajući nekoliko ulomaka iz same knjige.

Urednica knjige, Dragica Šuvak, zahvalila se autoru koji je proputovao cijeli svijet i na kraju se vratio u Slatinu te Matici hrvatskoj povjerio izdavanje ove vrijedne knjige. Sam Kelemen istaknuo je da su korijeni ove neobične knjige duboki, te da sežu još u doba kada je sa jedanaest godina napisao svoju prvu skladbu, i stalna osjećaja da mora ići dalje. U njoj je iznio svoja sjećanja, svoj težak put vrludanja kroz europsku i svjetsku glazbu.

Predstavljanje knjige uveličao je djevojački zbor Zvjezdice, koji je pod ravnanjem maestra Zdravka Šljivca izveo zagrebačku praizvedbu skladbe Milka Kelemena Venus, Orion, Andromeda.

Na kraju je u kratkim crtama predstavljena i djelatnost ovoga ogranka Matice hrvatske za koji je njegova predsjednica Danica Krehula rekla da je dokazao da Slatina nije provincija, kako je to govorio i pokojni Vlado Gotovac. Ogranak je to koji je svoju djelatnost započeo na kulturnoj prošlosti Slatine, da bi za svoga djelovanja potaknuo brojne kulturne događaje među kojima se ističe glazbena manifestacija Dani Milka Kelemana. Dragica Šuvak, urednica Male slatinske biblioteke, osvrnula se na izdavačku djelatnost ogranka kojom se Slatina uvrstila u gradove koji imaju svoju nakladničku djelatnost, a za koju su dobili priznanja.

Na kraju je Stjepan Sučić, Matičin potpredsjednik, rekao da je slatinski ogranak pokazao da ne podcjenjuje potrebe sugrađana, što je pokazao izdavajući knjige svjetske vrijednosti te je time dokazao i sposobnost stvaranja Matice hrvatske.

Antonija Vranić

Vijenac 233

233 - 6. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak