Vijenac 233

Mm

FUTUROPOLIS

Informatika: Mini PDA

FUTUROPOLIS

slikaInformatika: Mini PDA

Razvoj u informatici prati jasan trend — sve mora biti manje. Tako su prvo izmislili obično računalo. Nakon toga nagurali su sve u manju izvedbu i nazvali je laptop. Sve su to smanjili i napravili notebook. I nakon svega toga izmislili su PDA. I dok je većina čovječanstva bila sasvim zadovoljna dimenzijama današnjih PDA, i dok se (spomenuta većina) čovječanstva pomirila s činjenicom da i najmanje računalo ipak mora biti veliko kao dlan, družina iz Pal-Matea potrudila se i napravila mini PDA. Nomen est omen. Mališan se doduše ne može nositi s odraslom konkurencijom, ali ipak može uskladištiti stotine telefonskih brojeva, adresa ili zadataka. Osim toga, u njega se može ugurati i koja igra. Spaja se bežično sa stolnim računalom. Što ga čini boljim od imenika malo skupljega mobitela? Zapravo samo touchscreen, koji ga čini praktičnijim za uporabu.

www.igadget.com

Audio-video: CD Audio Visual Recorder

slikaU podrumu vam leži zbirka ploča koje niste slušali već godinama. Najdraže su vam pjesme na staromodnim audiokasetama koje svakim slušanjem gube na kvaliteti? Svadbu imate na videokaseti koju ne možete gledati jer ste investirali u DVD-player, a videorekorder vam je pokvaren? Svi ti problemi imaju zajednički povod: tehnološki napredak koji je zaboravio na stare nosače zvuka i slike i predstavio nove, nekompatibilne. Ako se ne želite s tim pomiriti, onda preporučamo TV 217 recorder, koji presnimava sve od audiokasete do ploče ili videokasete na praktične CD-R-e ili CD-RW-e. Kompatibilan je čak i za PAL i NTSC. K tome nudi dodatne sadržaje, poput usporavanja i ubrzavanja snimaka, sinkronizacije ili dodavanja titlova.

www.terapintech.com

GSM: Solarni punjač za mobitele

slikaMobilni telefoni srušili su granice dostupnosti. Čovjek može gotovo bez ograničenja biti na vezi diljem (civiliziranog) svijeta. Ostalo je samo jedno ograničenje, kojem se do sada nije uspijevalo stati na kraj — baterijama ograničena trajanja. Ako niste imali prikladnu utičnicu pri ruci, nudila su se samo djelomična rješenja, poput adaptera za priključak u automobilima. Da bi se mobitel mogao puniti u svim prilikama, sada jamči TE 210 solarni punjač za mobilne telefone. Kompatibilan je s motorolama i nokijama, a navodno može potpuno praznu bateriju napuniti za samo četiri sata! Sve što vam treba je tračak sunca. Punjač je sklopiv, tako da je idealan za transport. Osim toga štedite struju. Za samo četrdesetak dolara nameće se kao stvarno dobra alternativa klasičnim punjačima. www.donrowe.com

Izumi: Shower-shock

slikaImate poteškoća pri buđenju? Jutarnje tuširanje vas ne razbuđuje? A k tome ste redovito u vremenskoj stisci pa ne stižete popiti kavu? Rješenje svih tih problema leži u čudesnom sapunu shower-shock. Riječ je o stvarno zanimljivu izumu. Naizgled običan sapun sadrži pristojnu količinu kofeina. Po tuširanju bi tako organizam, ako je vjerovati izumiteljima, trebao kroz kožu apsorbirati 200 miligrama kofeina. Korisnik tako ne bi samo potjerao umor, nego i osvježio svoju pojavu. Idealan dar za suradnike koji previše spavaju, a premalo vremena provode pod tušem. www.thinkgeek.com

Medicina: Bakterije čuvaju zdravlje

Tko se ne sjeća opasnog otrova dioksina, koji su revni znanstvenici otkrili prije nekoliko godina u životinjskoj hrani? Panika je tada bila gotovo ravna onoj oko kravljeg ludila. Od tada se javnost smirila, ali znanstvenici nisu. Tim stručnjaka oko Nijemca Michaela Bungea potrudio se naći rješenje za taj problem. Otkrili su bakteriju koja rastavlja dioksin, a istodobno nije štetna za ljude. Paradoksalan je način na koji su otkrili bakteriju. Isfiltrirali su je iz rijeke Spittelwasser, u blizini grada Bitterfelda. Regija oko toga grada bila je središte kemijske industrije Istočne Njemačke. Priroda se, čini se, sama snašla.

www.nature.com

Domagoj Cerovac

Vijenac 233

233 - 6. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak