Vijenac 233

Matica hrvatska

Antonija Vranić

Humlova škola

Pero Rastočić, Povedi me na goru, Matica hrvatska Šibenik, 2002.

Humlova škola

U povodu pedesete obljetnice smrti Vaclava Humla Odjel za glazbu priredio je predavanje prof. Zlatka Stahuljaka, predsjednika Međunarodnoga violonističkog natjecanja Vaclav Huml, o tom istaknutom violinistu. Bilo je to sedamnaesto Stahuljakovo predavanje o tom glazbeniku koje je održao u Hrvatskoj i svijetu, a većina njih održana je pod naslovom Praška violinistička škola i njezini nasljednici.

Vaclav Huml, znameniti violinist i pedagog, Čeh podrijetlom, nakon studija u Pragu i mjesta koncertnoga majstora u Lavovu dolazi u Zagreb 1903. godine putem natječaja Ravnateljstva Hrvatskog glazbenog zavoda te postaje utemeljitelj tzv. zagrebačke violinističke škole, u kojoj je odgojio više od dvjesto učenika, a mnogi među njima postali su svjetski priznati glazbenici i pedagozi. Povremeno nastupa i kao solist, ali se dvadesetih godina posvećuje pedagoškom radu. Bio je u žirijima brojnih violinističkih natjecanja. Iako dobiva ponude za odlazak u Ameriku i Prag, ostaje vjeran Zagrebu i nastavlja uspješno voditi violinističku školu o kojoj nažalost nije ostavio pisanih dokumenata. Ova škola nastala je kao simbioza dvaju elemenata, njegova rada, marljivosti, discipliniranosti i velikog broja zainteresiranih talenata. Njegovim dolaskom u Zagreb otvorena su vrata međunarodnoj razmjeni. Suosnivač je Zagrebačkog kvarteta, a vježba i stručno nadgleda rad Zagrebačkog komornog orkestra, koji je temelj osnutka Zagrebačkih solista, čija je pojava potaknula osnivanje velikog broja malih komornih orkestara u domaćoj i inozemnoj sredini.

Prije trideset godina u znak zahvalnosti i sjećanja na Vaclava Humla u Hrvatskom glazbenom zavodu održan je Memorijal Vaclava Humla, a nakon toga svake četvrte godine održava se Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml.

Predavanje je bilo popraćeno dijapozitivima i glazbenim primjerima.

Antonija Vranić

Vijenac 233

233 - 6. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak