Vijenac 233

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: De Sica i Lean

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: De Sica i Lean

slikaZagreb U sklopu programa Filmskog centra nastavljaju se ciklusi filmova redatelja Ante Babaje i Wima Wendersa započeti potkraj siječnja, a od sredine veljače kreću i projekcije filmova Davida Leana i Vittorija De Sice. Tako će od Babajina opusa u dvorani zagrebačke Kinoteke biti prikazani Mirisi, zlato i tamjan (11. veljače) i Izgubljeni zavičaj (18. veljače), dok Wendersov ciklus zaključuju Aufzeichnungen zu Kleidern und Städten i Priča iz Lisabona (8. veljače). Ciklus pak filmova Davida Leana počinje s naslovima Borimo se na moru i Kratak susret (11. veljače), a nastavlja s Madeleine i Hobson u neprilici (15. veljače). Napokon, ljubitelji će filmskih klasika moći uživati i u radovima talijanskoga neorealista Vittorija De Sice čiji ciklus u Filmskom centru započinje 18. veljače hitovima Čudo u Milanu i Napuljsko zlato.

U kinima: Horor Krug

Zagreb I dok Kinoteka prikazuje klasične naslove hrvatske i svjetske kinematografije, u ostale domaće kinodvorane upravo dolaze aktualni hitovi. Prvi je od njih američki horor Krug redatelja Gorea Verbinskog, prepravak istoimena japanskog filma snimljena 1998. prema romanu Kôjija Suzukija. Riječ je o napetoj filmskoj priči o novinarki koja istražuje slučajeve smrti nekoliko tinejdžera nakon što su odgledali zagonetnu videokasetu. U glavnoj je ulozi Naomi Watts (Mulholland Drive), a sam je Krug jedan od najgledanijih naslova u američkim kinima u 2002. Uz filmsku stravu u Hrvatsku stiže i jedna romantična komedija — Dva tjedna za ljubav u režiji Marca Lawrencea sa Sandrom Bullock i Hughom Grantom, te znanstveno-fantastični spektakl Carstvo vatre Roba Bowmana i akcijski triler Transporter Coryja Yuena i Louisa Leterriera.

Hrvatska: Senečić u Grazu

slikaGraz Ovogodišnja europska prijestolnica kulture, austrijski Graz, mjesto je svečane premijere kratkometražnoga dokumentarnog filma Nedjelja u Grazu redatelja Željka Senečića. Riječ je o filmu snimljenu u hrvatsko-austrijskoj koprodukciji, čija se ljubavna priča događa u trokutu Osijek — Zagreb — Graz, dok glavne likove u dvadesetominutnom filmskom uratku portretiraju glumica Dora Fišter i pjevač Marko Špehar. Nakon premijere Nedjelje u Grazu zakazane za 6. veljače Željko Senečić u suradnji s redateljem Jakovom Sedlarom nastavlja s pripremama za snimanje komedije Sud. Senečić je scenarist filma, a u glavnim bi ulogama trebali nastupiti Đ uro Utješanović i Božidar Alić.

Europa: Njemački kandidat za Oscara

slikaBerlin Kada 11. veljače budu poznate sve nominacije za 75. jubilarnu dodjelu Oscara, među predloženim bi naslovima mogla biti i njemačka drama Nirgendwo in Afrika, i to u kategoriji najboljega filma na neengleskom jeziku. Ovjenčan s pet njemačkih nacionalnih filmskih nagrada i posebnim priznanjem žirija na festivalu u Karlovym Varyma, film redateljice i scenaristice Caroline Link (Jenseits der Stille) govori o židovskoj obitelji Redlich, koja pred nacističkim pogromom bježi u Keniju točno uoči Drugog svjetskog rata. Film je snimljen prema romanu Stefanie Zweig, a u glavnoj je ulozi glumica Juliane Köhler, dobitnica berlinskog Srebrnog medvjeda za Aimée & Jaguar.

SAD: Affleck kao Daredevil

slikaLos Angeles Prvi je u ovogodišnjem nizu holivudskih ekranizacija popularnih stripova spektakl Daredevil, koji pred američku i kanadsku kinopubliku stiže 14. veljače. Redatelj je i scenarist ove prilagodbe stripa tvrtke Marvel Comics Mark Steven Johnson (Simon Birch), dok je interpret moćnoga borca protiv zločina oskarovac Ben Affleck. Sam je strip prvi put objavljen 1964, autorski mu je dvojac Bill Everett i Stan Lee, a zaplet mu je, baš kao i u filmu, prototipski — mladi odvjetnik Matt Murdock nakon dodira s radioaktivnim izotopom postaje superjunak Daredevil, čija snaga i radarske sposobnosti priječe mnoge zlikovce u njihovim planovima. Affleckovi su protivnici u filmu Michael Clarke Duncan (Zelena milja) kao Kigpin i — Colin Farrell (Specijalni izvještaj) u ulozi Bullseyea.

Knjiga

Sati na hrvatskom

slikaMichael Cunningham, Sati, Algoritam, 2002. Pulitzerovom nagradom ovjenčan roman Sati Michaela Cunninghama (A Home at the End of the World) upravo je objavljen na hrvatskom jeziku u prijevodu Blanke Pečnik-Kraflin. Tako odsad i domaći čitatelji mogu provjeriti čime je ova priča o književnici Virginiji Wolf i njezinim obožavateljicama nadahnula redatelja Stephena Daldryja na istoimenu ekranizaciju jednog od favorita u aktualnoj utrci za Oscara.

Internet

Tjednik F.I.L.M.

slikahttp://www.film-magazine.net/ Od 22. siječnja ove godine u virtualnom svemiru izlazi novi tjedni časopis o filmu i filmu bliskim umjetnostima. Naslov mu je F. I. L. M. (prema engleskim riječima fantasy, illusion, literature i movies), dan izlaženja srijeda, urednica Vendi Jukić, sadržaj šarolik, a jezik — hrvatski!

Boško Picula

Vijenac 233

233 - 6. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak