Vijenac 233

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Claire Tomalin dobitnica ukupnog Whitbreada

KNJIŽEVNI GLOBUS

slikaClaire Tomalin dobitnica ukupnog Whitbreada

Velika Britanija Claire Tomalin dobitnica je ovogodišnje nagrade Whitbread za najbolju knjigu u ukupnoj konkurenciji, pobijedivši i vlastitog muža — što je inače i prvi put da se bračni par natjecao za Whitbread u dvije različite kategorije. Nagrada, dotirana s 25 000 funti dodijeljena joj je u kategoriji biografije za Samuel Pepys: The Unequalled Self. Claire Tomalin poznata je po biografijama Mary Wollstonecraft, Katherine Mansfield i Jane Austen. Za glavnu nagradu Whitbread za najbolju knjigu natjecalo se petoro autora, svaki dobitnik Whitbreada u vlastitoj kategoriji — suprug Claire Tomalin, Michael Frayn, nagrađen u kategoriji romana za Spies, Norman Lebrecht za prvu knjigu za The Song of Names, Paul Farley za zbirku poezije The Ice Age i Hilary McKay za dječju knjigu, za Saffy’s Angel.

Frankfurtski sajam ipak ne seli u München

Njemačka U Frankfurtu je postignut dogovor između vodstva Međunarodnog sajma knjiga, gradske uprave, velesajma i hotelijera da se do 1. ožujka izradi koncept o budućim uvjetima za održavanje Sajma. Do dogovora je došlo nakon što je direktor Frankfurtskog sajma knjige Volker Neumann uzburkao duhove, predloživši da se sajam preseli u München zbog sve viših troškova najma sajamskih štandova i frankfurtskih hotelskih soba. Sljedećih tjedana, četiri strane će zajedno proći okvirni ugovor Sajma knjige s upravom sajamskih prostora, kako bi se postigao kompromis. Vodstvo Sajma knjige ljuti se zbog godišnjeg povećanja cijena od 6,5 posto, što Sajam knjige dovodi »na rub financijskih mogućnosti«.

slikaArundhati Roy dobitnica nagrade za kulturnu raznolikost

SAD Indijska autorica Arundhati Roy dobitnica je ovogodišnje Nagrade za kulturnu raznolikost, dotirane s 350 000 dolara, koju dodjeljuje zaklada Lannan. Arundhati Roy je za svoj prvi roman Bog malih stvari iz 1997. godine, kojim je postigla međunarodni uspjeh, nagrađena nagradom Booker. U svojoj drugoj knjizi, The Cost of Living, spisateljica je osudila indijske atomske pokuse, dok najnovijom serijom eseja u knjizi Power Politics osuđuje privatizaciju indijske energetike, stavlja u pitanje mjere američke vlade u borbi protiv terorizma i kritizira postupke u Afganistanu. Zbog kritike indijske politike više je puta morala pred sud, a prošle je godine osuđena na jedan dan zatvora. Zaklada Lannan predaje nagradu za kulturnu raznolikost po četvrti put, a do sada su je dobili urugvajski spisatelj Eduardo Galeano, brazilska fotografkinja Claudia Andujar i palestinski pjesnik Mahmoud Darwish.

slikaPočela utrka za novim Harryjem Potterom

Velika Britanija Nova knjiga J. K. Rowling o Harryju Potteru, Harry Potter and the Order of the Phoenix izaći će 21. lipnja, a samo 24 sata nakon objave, već je 30 000 ljudi rezerviralo knjigu na internet stranici Amazon.co.uk. Potražnja za knjigom signalizira da bi se mogla ponoviti situacija iz srpnja 2001. godine, kad je Harry Potter and the Goblet of Fire postao najbrže prodavana knjiga ikada. Knjiga ima 38 poglavlja i duga je 255 000 riječi, odnosno za trećinu duža od posljednje u seriji, a istodobno će biti izdana u Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi i Australiji.

Umrla Françoise Giroud

slikaFrancuska Spisateljica i suosnivačica francuskog časopisa »L’Express« Françoise Giroud umrla je u dobi od 86 godina u Parizu. Autorica brojnih biografija, 1984. godine dobila je nagradu Prix de l’Académie internationale Médicis, a od 1992. bila članica žirija za renomiranu književnu nagradu Prix Fémina. Među najpoznatijim su joj djelima biografije Alme Mahler-Werfel i Cosime Wagner. Zajedno s Bernard-Henrijem Lévyjem, 1993. objavljuje djelo Les Hommes et les Femmes o odnosima između spolova. Françoise Giroud bila je od 1974. do 1976. godine u kabinetu konzervativnog premijera Jacquesa Chiraca prva državna tajnica za pitanja žena.

slikaLiege slavi godinu Georgesa Simenona

Belgija Belgijski Liege, rodno mjesto Georgesa Simenona, slavi ove godine stotu obljetnicu rođenja autora jednog od najpopularnijih detektivskih likova, komisara Maigreta. S ukupno oko 400 romana, prodanih u 400 milijuna primjeraka, prema kojima je snimljeno 55 filmova, Simenon je jedan od najčitanijih autora krimića na svijetu. Od 13. veljače, na rođendan Georgesa Simenona, Liege će cijele godine priređivati priredbe u piščevu čast, između ostaloga mjuzikl u kojemu se tematizira njegova veza s pariškom plesačicom Josephine Baker, otvorenje Trga komisara Maigreta i još stotinjak projekata.

Nagrada T.S. Eliota za Alice Oswald

Velika Britanija Nagrada T. S. Eliota za poeziju, dotirana s 10 000 funti, ove je godine dodijeljena pjesnikinji Alice Oswald za njezinu zbirku Dart. Pjesmu je inspirirala rijeka Dart u Devonu, nakon što je pjesnikinja provela tri godine bilježeći razgovore s ljudima koji žive i rade na rijeci. Nagradu, koja se ove godine dodjeljuje deseti put, predaje Poetry Book Society, u čijem je osnivanju 1953. godine sudjelovao i T. S. Eliot. Nagrada se dodjeljuje najboljoj pjesničkoj zbirci objavljenoj u Velikoj Britaniji i Irskoj. Ove su godine u konkurenciji za nagradu bili Simon Armitage, John Burnside, Paul Farley, David Harsent, Geoffrey Hill, EA Markham, Sinead Morrissey, Paul Muldoon i Ruth Padel.

Iva Krtalić

Vijenac 233

233 - 6. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak