Vijenac 233

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Ando u Americi

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Ando u Americi

slikaOtvaranjem proširenja Muzeja moderne umjetnosti u Forth Worthu, do sada najvažnije američke realizacije Tadaa Anda, svečano je sredinom prosinca obilježena 110. godišnjica osnutka muzejske institucije smještene u okviru kulturnog distrikta teksaškoga grada, gdje se nalazi i slavni muzej umjetnosti Kimbell arhitekta Louisa Kahna. Pet dvoetažnih paviljona, oblikovanih karakterističnim Andovim minimalizmom čistih, izduženih volumena sa ortogonalnim planom, kontrastirano je vodenom zrcalu bazena i vrtu skulptura. Ravne krovne ploče, s prorezima za krovna nadsvjetla, poduprte su elegantnim betonskim Y-stupovima što naglašavaju volumene na mjestu sučeljavanja betonske strukture i čelično-staklene envelope. Nova dogradnja muzeja, na površini od 4900 četvornih metara, osim što udomljuje stalnu zbirku, sadrži još prostore za povremene izložbe, zatim edukacijski centar, auditorij, restoran i muzejski shop.

Mlada austrijska arhitektura

slikaU Arhitektonskom centru u bečkom Museumsquartieru postavljena je (do 10. ožujka) izložba pod naslovom Nadolazeći arhitekti 3, koja prezentira nove austrijske arhitektonske snage. Ovo je već treće izdanje izložbe, nakon prvih dviju, održanih 2000. i 2001. s velikim uspjehom najprije u Beču, a zatim diljem Europe, kojom se na inicijativu kritičara Otta Kapfingera šira javnost upoznaje sa suvremenim arhitektonskim kretanjima ostvarenjima manje poznatih, mlađih arhitekata. Izbor od deset imena napravljen je pažljivim pregledom recentne produkcije u svim austrijskim pokrajinama, a njihovo stvaralaštvo pod zajedničkom temom Beyond Architainment Kapfinger je opisao ovim riječima: »To je arhitektura što izbjegava vizualne efekte, ciljajući na kvalitetu i buduće potencijale«. Od deset odabranih pet je iz Beča (AllesWirdGut, pool, PPAG, RATAPLAN, franz sam), jedan iz Graza (Feyferlik/Fritzer), dva iz Innsbrucka (Holz Box Tirol, riccione) a po jedan iz Salzburga (one room huber/meinhart) i Fronhleitena (weichlbauer/ortis). Prezentacija svakoga projekta uključuje videozapise, fotografije i tehničke podatke, a do sada je u tri izdanja predstavljeno trideset austrijskih timova i otprilike 180 projekata. Izložbu prati bogati program predavanja i razgovora sa autorima/autorskim timovima.

Otok na Muri u Grazu

slikaPočetak manifestacije Graz 2003 11. siječnja ovogodišnja kulturna prijestolnica Europe obilježila je, između ostalih događanja, i otvaranjem spektakularnog umjetnog otoka na rijeci Muri. Građani Graza, koji su proteklih mjeseci sa zanimanjem pratili podizanje nosive konstrukcije usred korita rijeke između povijesnog središta grada i Mariahilferplatza prema rješenju njujorškog arhitekta i pjesnika Vita Acconcia, već prvoga vikenda u velikom su broju, njih čak dvadeset i pet tisuća, posjetili novi gradski znamen, iako tek predstoji njegovo unutrašnje uređenje. Kada ono bude završeno u ožujku, otok će u svoja tri sadržaja (kafić, amfiteatar i dječje igralište) moći odjednom ugostiti tristo posjetitelja. Školjkasta forma otoka izvedena je od prozračne strukture na nosivoj platformi, povezana rampama dužine 37 metara s objema obalama te izaziva dojam lelujanja na vodi. Čelična nosiva konstrukcija ispunjena je staklom i poliranim čeličnim mrežama. Taj materijal i uvijena forma korišteni su kako bi se u njima zrcalio kontekst, što pridonosi njezinu organskom povezivanju s obalama rijeke i gradom. Najavljeno je da će kafić na otoku pripadati gradskom pekarsko-kavanskom lancu Sorger, koji priprema trendovski i inovativni gastronomski program primjeren početku 21. stoljeća, što će se odraziti i na dekoraciji interijera.

Europan 7

slikaSedmo po redu izdanje europskoga natječaja za mlade arhitekte (mlađe od četrdeset godina) Europan 7 raspisano je 13. siječnja putem Interneta, putem kojeg se nakon registracije (do 2. svibnja 2003) dobiju i natječajne podloge. Tema ovogodišnjeg natječaja, koji se provodi svake dvije godine, nosi naslov Izazov predgrađa, urbani intenzitet i raznolikost stanovanja, a među 69 ponuđenih lokacija u 19 europskih zemalja nalaze se i tri hrvatske — u Rijeci, Splitu i Zagrebu. Lokacije u rasponu od fragmentarnih stambenih područja do rubnih gradskih zona, što traže redefiniciju, zahtijevaju od natjecatelja odgovore na izazove života u suburbanom gradu koje karakterizira stalno rastući intenzitet prometa, nove tipologije (industrijski parkovi, veliki šoping-centri) te ubrzanje komunikacija, što sve rezultira fragmentacijom urbane supstancije i nastajanjem tzv. difuznog grada. Natjecatelji rješenja trebaju ponuditi na dvije razine: koncepcijskoj, koja pokazuje mogućnosti regenerativnog, ekološkog i urbanog razvoja grada, te arhitektonsko-projektnoj, koja nove ideje uobličuje u konkretne stambene inovacije zasnovane na raznolikosti stambenih potreba. Pojašnjenje natječajne teme i prezentacija svih lokacija održat će se, uz sudjelovanje predstavnika gradova te vodećih eksperata (među inima i Rema Koolhaasa) u španjolskoj Cordobi od 14. do 16. veljače, a rok za predaju radova je 2. lipnja 2003. godine. Sve o natječaju može se doznati na adresi: www.europan-europe.com.

Vinko Penezić

Vijenac 233

233 - 6. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak