Vijenac 232

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

Svinje u Vinkovcima

slikaPraizvedbom komada Svinje prozaika i dramatičara Tomislava Zajeca 11. siječnja, nakon dvadeset je godina ponovno proradilo Gradsko kazalište Joza Ivakić u Vinkovcima. Tekst je, u već poznatom Zajecovom stilu, groteskan prikaz suživota dviju sestara koje »tek bezuspješno proizvode artističke iluzije, krvava umorstva i svinjske kobasice«. Sestre igraju glumice Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Anita Schmidt i Tatjana Bertok-Zupković, uz sudjelovanje Brune Vendlinga, glumca amaterske dramske grupe GK Joza Ivakić. Slikovitu scenografiju smislio je Dubravko Sertić, kostime Irena Sušac, dok režiju Svinja potpisuje Ozren Prohić. Poseban doprinos predstavi kao dizajner plakata dao je jedan od zaštitnih znakova Vinkovaca, strip crtač Dubravko Mataković.

Magic Act Show u Kerempuhu

Novi je datum premijere »najveće gluposti postavljene na kazališnim daskama« i »katastrofalnog spoja loše glume i jezive iluzije«, kako su Rene Bitorajac, Tarik Filipović i Luka Vidović opisali svoju predstavu Magic Art Show u Satiričkom kazalištu Kerempuh, 26. siječnja.

Komšiluk naglavačke u Rijeci

slikaDrama Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci na nekoliko će se dana krajem siječnja preseliti u HKD na Sušaku, kako bi pod zajedničkim naslovom Off Zajc 28. siječnja odigrala riječku premijeru Asfodela i praizvedbu Komšiluka naglavačke. Razlog zašto dvije predstave igraju iste večeri može se naći u tematskoj odrednici, koja se svodi na »hrvatsku zbilju« i u činjenici da su obje predstave režirala mlađa i novija imena.

Asfodel, »šarmantna tragedija« Borislava Vujčića u režiji Jasmina Novljakovića, premijerno je i s uspjehom izvedena u listopadu u Puli, no 28. siječnja čeka je prvi susret s riječkom publikom. Druga predstava, Komšiluk naglavačke nastala je po tekstu studentice dramaturgije na ADU, podnaslovljenom kao slice of life jer on »ne bi ni nastao da živimo kao bubrezi u loju«. Redatelj i dramaturg predstave je Saša Anočić, glumac koji sve češće i uspješnije režira, čiji je i izbor glazbe te, u suradnji s Bojanom Borovac, scenografija. U Komšiluku... igraju Bosnimir Ličanin, Davor Jureško, Damir Orlić, Zdenko Botić, Ana Kvrgić, Sabina Salamon, Galliano Pahor, Alen Liverić, Alex Đ aković, Zrinka Kolak Fabijan i, što je ponovno gostovanje jedne zvijezde Teatra Exit u Rijeci, Rakan Rushaidat.

Norveške šume u Teatru &TD

Domaća dramska obrada tematike serije Seks i grad prvi je ovogodišnji projekt Teatra &TD, kojeg se premijera, nakon praizvedbe 31. siječnja, očekuje 2. veljače. Pod naslovom Norveške šume dramatičara Vladimira Stojsavljevića krije se čavrljanje situiranih mladih žena koje sanjare o ljubavi sve dok im pojava fatalnog muškarca ne uništi iluziju, što sve najavljuje intrigantnu komediju. Redatelj Norveških šuma slovenski je glumac Robert Waltl, zagrebačkoj publici poznat iz &TD-ove predstave Pilad ali i predstava Kazališta Žar ptica. Dramaturg predstave je Ivica Buljan, kompozitor Dragan Lukić Lvky a kostimografkinja Ana Savić-Gecan. Tri prijateljice i jednog muškarca igraju Nataša Dangubić, Nataša Dorčić, Jadranka Đ okić i Ana Karić.

Igor Ružić

Vijenac 232

232 - 23. siječnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak