Vijenac 232

Matica hrvatska

Katarina Marić

Specijalizirani dvobroj

»Hrvatska misao«, časopis za umjetnost i znanost

Specijalizirani dvobroj

»Hrvatska misao«, časopis za umjetnost i znanost (Miloš Okuka: Hrvatska književnost Bosne i Hercegovine od XV. stoljeća do danas — Antologija poezije i proze), ur. Mirko Marjanović, br. 25-26. god. VI/VII, listopad 2002-ožujak 2003, Matica hrvatska Sarajevo

Vrijedno specijalizirano izdanje ovog dvobroja časopisa »Hrvatska misao« posvećeno je antologiji hrvatskog književnog stvaralaštva na području Bosne i Hercegovine priređivača Miloša Okuke (filologa i profesora na sveučilištu u Münchenu; autora mnogih radova iz dijalektologije, standardologije, povijesti književnog jezika, literature i kulture, kao i brojnih knjiga), koja istražuje i valorizira hrvatsku književnost u svim razdobljima njezina trajanja na bosanskohercegovačkome prostoru. Autor pruža pregled pjesničkog i pripovjedačkog stvaralaštva vezanih uz hrvatski prostor, jezik, kulturu i običaje, odnosno pojedince — od dolaska Turaka u Bosnu i Hercegovinu do suvremenoga doba, posvećujući ga hrvatskoj književnoj tradiciji od Jurja Dragišića i Matije Divkovića, sve do Miljenka Jergovića i Josipa Mlakića. Antologija stoga ima za cilj, kako navodi i sam Okuka: »...dati (...) sliku pjesničkog i pripovjedačkog naslijeđa bosanskohercegovačkih Hrvata tijekom pet stoljeća i na materinskom i na latinskom jeziku, te ukazati na svojevrstan književno-jezični identitet hrvatskobosanski u okvirima kulturnopovijesnog identiteta (...) Bosne, svojevrsnog balkansko-srednjoeuropsko-mediteranskog amalgama i bosanske spiritualnosti u kulturi i umjetnosti...«.

Okukina bosanskohercegovačka književnost od 15. stoljeća do danas dijeli se na pet velikih cjelina — Književnost bosanskih franjevaca od XV. do XX. stoljeća (sa zastupljenih osamnaest tekstova); Svjetovna književnost s kraja XIX. i početka XX. stoljeća (ukupno dvadeset i dva teksta); Moderna književnost (devetnaest radova); Književnost od pedesetih do devedesetih (pedeset i tri zastupljena teksta); te Književnost od devedesetih do danas (ujedno i najopširnije poglavlje antologije, sa ukupno čak pedeset i šest radova brojnih književnika; pri čemu se imena pojedinih, neovisno o poglavlju, počesto i ponavljaju).

Sve u svemu, riječ je o opsežnu i dragocjenu izdanju, koje ne bi smjelo proći nezapaženo.

Katarina Marić

Vijenac 232

232 - 23. siječnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak