Vijenac 232

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Otvoren rimski Auditorium

GLAZBENI GLOBUS

Otvoren rimski Auditorium

slikaRim Koncertom održanim 21. prosinca, na kojemu su članovi Zbora i Orkestra rimske Akademije Santa Cecilia pod ravnanjem Myung-Whun Chunga uz pijanista Maurizija Pollinija izveli Beethovenovu Fantaziju za glasovir, zbor i orkestar, op. 80 te Stravinskijevo La Sacre du printemps, u Rimu je otvorena dugo očekivana koncertna dvorana Parco della Musica. Među uglednom publikom našli su se talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi, rimski gradonačelnik Walter Veltroni, bivši premijer i trenutni predsjednik Europske komisije Romano Prodi, skladatelji Hans Werner Henze i Ennio Morricone, tenor Ian Bostridge te redatelj Ettore Scola. Gradnja dvorane, čije je arhitektonsko rješenje učinio Renzo Piano, trajala je deset godina te koštala sto pedeset milijuna eura. Tako je talijanska prijestolnica napokon dobila odgovarajuću koncertnu dvoranu, na koju čeka još od 1936, kad je Mussolini dao izgraditi Teatro Augusteo: http://www.renzopiano.com/

Preminuo Armand Zildjian

slikaDvadeset i šestoga prosinca, u osamdeset i prvoj godini života, preminuo je direktor četristo godina stare tvrtke Zildjian za izradu činela. Obiteljski je posao još 1623. utemeljio obiteljski predak Avedis stvorivši mješavinu kositra, bakra i srebra otpornu na udarce. Posao i obitelj dobili su tada ime Zildjian, što na turskom znači »sin izrađivača činela«. U 19. stoljeću činele su postale sastavni dio simfonijskih orkestara. Godine 1929. obitelj se preselila u Sjedinjene Države, a do sredine stoljeća postala je glavni proizvođač tih udaraljki. Proizvodnju je pak posebno potaknuo razvoj tanke ride činele, nezaobilazna instrumenta jazz sastava od 1930-ih naovamo. Armand Zildjian predsjednikom je tvrtke bio od 1979. godine. Nedugo po imenovanju od tvrtke se odvojio njegov brat Robert i utemeljio konkurentski kanadski Sabian. Obiteljski će posao preuzeti Armandova kći Craigie. http://www.zildjian.com/

Diskografija

Ton Koopman pokreće vlastitu diskografsku kuću

slikaNakon što je diskografska kuća Erato, kao dio Warner Classics, godine 2001. odlučila prekinuti projekt snimanja svih Bachovih kantata čiji su nositelji bili Ton Koopman i Amsterdamski barokni orkestar, nizozemski je čembalist i dirigent odlučio započeti projekt nastaviti u okrilju vlastite diskografske kuće. U trenutku prekida stao je na dvanaestom, a već tad su bila snimljena i tri sljedeća dijela cjelokupnoga dvadesetdvodijelnog izdanja. Nova diskografska kuća zove se Antoine Marchand, što je francuski prijevod Koopmanova imena i prezimena. Trinaesti dio bit će na tržištu u ožujku ove godine, a Koopman planira izdavati po dva nova dijela godišnje. Tim će tempom dvadeset i drugi dio ugledati svjetlo dana 2007. godine. Koopman već sad najavljuje i nove diskografske projekte: ciklus svih stotinu i deset kantata Dietricha Buxtehudea te glazbu za instrumente s tipkama danskih orguljaša 17. stoljeća: http://www.tonkoopman.nl/.

Film i glazba

The Pianist

slikaDobitnik Zlatne palme za najbolju fotografiju ovogodišnjega Festivala u Cannesu, film Pijanist Romana Polanskoga, prati istoimenu memoarsku knjigu poljskoga pijanista i skladatelja Wladislawa Szpilmana, Židova koji je, jedini u obitelji, preživio varšavski geto. Nakon Drugoga svjetskog rata bio je direktor glazbenoga programa Poljskoga radija, a obnovio je i koncertnu te skladateljsku djelatnost te bio član Varšavskoga glasovirskog kvinteta. Preminuo je 2000. u dobi od osamdeset i osam godina. Szpilmana u filmu glumi američki glumac Adrien Brody, a njegove ruke poljski pijanist, specijalist za Chopinovu glazbu, Janusz Olejniczak. Diskografska kuća Sony objavila je soundtrack filma, koji među ostalim donosi i snimku Chopinove mazurke u interpretaciji samoga Szpilmana iz 1948. godine. Film je izazvao i svojevrsni Szpilmanov revival, kako na području diskografije, tako i notnih izdanja, za koja je obnovljeni ugovor potpisala nakladnička kuća Boosey & Hawkes: http://www.szpilman.net/.

Glazba online

MP3.com

slikaMP3.com pionir je u digitalizaciji glazbe, danas dio grupacije Vivendi Universal. Stranice nude glazbene brojeve za presnimavanje, promotivne snimke novih albuma te online-kupnju. Dostupan je širom svijeta i besplatan, uz obveznu registraciju korisnika.

Borko Špoljarić

Vijenac 232

232 - 23. siječnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak