Vijenac 232

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

LIKOVNI GLOBUS

Internet

slikawww.icomos.org Na ovoj internetskoj stranici saznajte sve o ICOMOS-u, međunarodnoj nevladinoj organizaciji stručnjaka za graditeljsko naslijeđe, proučavanje, dokumentiranje, zaštitu i restauraciju povijesnih građevina i cjelina. Osnovana 1965. godine, do danas ima 107 nacionalnih odbora. Na stranici se upoznajte s poviješću i ciljevima ICOMOS-a, poblikacijama, bazama podataka vezanih uz graditeljsko naslijeđe, a među brojnim linkovima pogledajte i koje su povijesne cjeline danas ugrožene.

Izložbe

Hrvati i Mađari

slikaZagreb U Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu do svibnja traje izložba Kolomanov put, koja je posvećena ulasku Hrvatske u zajednicu s Ugarskom te refleksiji događanja tijekom stoljeća do 1918. Neposredan povod izložbi je 900. godišnjica krunidbe ugarskoga kralja Kolomana za kralja Hrvatske i Dalmacije u Biogradu na moru 1102. godine. Izložba prezentira vrijeme druge polovice 11. i 12. stoljeća te njihove posljedice na temelju rezultata novijih istraživanja s područja povijesne znanosti, arheologije i povijesti umjetnosti, uz pomoć arheološkog materijala, likovnih i umjetničkih djela te rukopisne građe u obliku originala ili kopija. Ostale informacije potražite na stranici www.hismus.hr.

Tutankhamonov mit

slikaKarlsruhe Arheološko otkriće u Dolini kraljeva na zapadnoj tebanskoj obali Nila od prije osamdeset godina iznova je zainteresiralo svijet za stari Egipat i započelo egiptomaniju. Izložba Mythos Tutanchamun u Landesmuseumu u Karlsruheu osvrće se na pronalaske Howarda Cartera i Lorda Carnarvona iz studenog 1922. te dokumentira događaje na terenu fotografijama i originalnim crtežima. Tako dokumentirano arheološko otkriće s ponekim pronalascima možete pogledati do 23. veljače ili na www.landesmuseum.de.

Kirchnerova plastika

slikaDavos U Kirchner Museumu u Davosu postavljena je prvi put velika izložba Ernst Ludwig Kirchner — Das plastische Werk. Izložba osim pune plastike, koja je predstavljena većinom u drvu, pokazuje i reljefe, pokućstvo te predmete za svakodnevnu uporabu. Otprilike 140 djela nastalih u razdoblju između 1908. i 1937. pokazuju velike sličnosti u ekspresivnosti s njegovim slikarstvom u grafikama. Cijela izložba, koja traje do 23. ožujka, uokviruje veliki opus velikog umjetnika. Internetska stranica muzeja glasi www.kirchnermuseum.ch.

Dragi slikaru...

Frankfurt Lieber Maler, male mir... ime je izložbi koja je iz bečkog Kunsthallea preseljena u frankfurtski Schirn Kunsthalle. Izložbu čine djela sedamnaest umjetnika druge polovice dvadesetog stoljeća, čiji se radikalno realistični radovi nadovezuju na djela Francisa Picabije. Provokativna, ironična, kritička i emotivna djela istražuju figurativnu i portretističku liniju slikarstva, a na izložbi su predstavljena djela Bernharda Buffeta, Briana Calvina, Martina Kippenbergera, Elizabeth Peyton, Francisa Picabije, Sigmara Polkea i ostalih. Izložba je otvorena do 6. travnja, a informirajte se na www.schirn.de.

Knjige

slikaRoss King, Michelangelo and the Pope’s Ceiling, Walker & Co, 2003. U svojoj novoj knjizi Michelangelo and the Pope’s Ceiling Ross King beletrističkim izrazom u stilu Umberta Eca, istražuje genezu Michelangelova remek-djela, oslikana svoda u vatikanskoj Sikstinskoj kapeli. Ross ne samo da opisuje tehniku i kompoziciju nego se hvata ukoštac s ostalim slojevima bogata Michelangelova života — rivalitetom s Rafaelom, čvrstinom pape Julija II. i ostalim povijesnim likovima poput Leonarda, Savonarole, Machiavellija, Martina Luthera... Uz knjigu se nalaze i slikovni prilozi iz kapele, a sve ne bi li nam približili ruku genija koji ju je oslikao.

VHS & DVD

slikaJasper Johns — Ideas in Paint, Image Entertainment Pedeset i šestominutni uradak iz 1989. zapravo je biografski dokumentarac o Jasperu Johnsu, jednom od pionira američkog umjetničkog buma i umjetnika koji je utjecao kako na popartiste tako i na minimaliste. O Johnsovim počecima i njegovu mjestu u umjetnosti dvadesetog stoljeća u filmu govore likovni kritičari i kustosi, ali i prijatelji poput skladatelja John Cagea i koreografa Merce Cunninghama, koji među ostalim čita Johnsova razmišljanja o umjetnosti kao poeziju. Sam Johns govori o svojim utjecajima, a i vidimo ga na djelu kako radi svoje nadaleko poznate grafike, litografije i slike.

Marko Kružić

Vijenac 232

232 - 23. siječnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak