Vijenac 232

Film

Glumac iz sjene

Karl Urban

Kršno-heroičan tip, Urban je kao stvoren za ulogu Eomera — neustrašiva ratnika zlatne kose u Tolkienovu Gospodaru prstenova — Dvije kule

Glumac iz sjene

Karl Urban

Kršno-heroičan tip, Urban je kao stvoren za ulogu Eomera — neustrašiva ratnika zlatne kose u Tolkienovu Gospodaru prstenova — Dvije kule

Plavokos i plavook, kršno-heroičan tip mrka pogleda i duboka glasa, Karl Urban je kao stvoren za ulogu Tolkienova Eomera — čovjeka od Rohana, visoka, neustrašiva ratnika zlatne kose, iz drugog dijela trilogije Gospodara prstenova — Dvije kule. Naoružan i oklopljen, njegov lik gotovo čitav film provodi u sedlu braneći zemlju kralja Theodena od najezdi Orka i Uruk-haija, a zbog snažne stamene građe, pri punoj bojnoj opremljenosti Urban još snažnije ostavlja zastrašujući dojam.

I uloge koje su ovom mladom Novozelanđaninu (rođenom 7. lipnja 1972. u Wellingtonu) donijele popularnost, naime, bile su one u televizijskim serijalima arhaično-barbarskoga tipa — u Xeni — princezi ratnici gostovao je kao Julije Cezar, a u Herkulesu kao Kupid.

Inače se Urban svojevremeno uspješno okušavao i u kazalištu, nastupivši s Auckland Theatre Company u novozelandskom Aucklandu u Shakespeareovom Juliju Cezaru kao Marko Antonije, odnosno s Maidment Theatreom u komadu The Herbal Bed, ponovno u Aucklandu. Također je dvaput bio nominiran za recentno ustanovljenu nacionalnu filmsku nagradu — jednom za sporednu rolu kamermana u drami Anthonyja McCartena Via Satelite, odnosno za glavnu rolu farmera Roba u ljubavnoj priči The Price of Milk Harryja Sinclaira. Od recentnijih projekata treba izdvojiti i Ghost Ship Stevea Becka, horor s Julianom Margulies i Gabrielom Byrneom, u kojem kao član spasilačke ekipe istražuje potopljeni talijanski brod naseljen duhovima nastradalih, a kojeg ćemo uskoro moći vidjeti i u našim kinima.

No nakon Gospodara prstenova, kod kojeg će nastupati i u trećem filmskom dijelu, njegovo će mu ime zasigurno tek početi otvarati vrata slave — nadamo se ne isključivo u akcijskim nabildanim ulogama. Jer iako su mu samopouzdan šarm te tvrd mačistički izgled (dobiven zahvaljujući učestalom radu na ranču i bavljenju vrtlarstvom, ali i golfom, surfanjem, jahanjem te planinarenjem) primarni, pod njima se krije relativno dobar smisao za produbljivanje i brušenje celuloidnih likova, koje gotovo preplavljeno zasićuje senzibilitetom.

Katarina Marić

Vijenac 232

232 - 23. siječnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak