Vijenac 232

Mm

Televizija

Između parodije i nostalgije

Futurama, animirana serija, Nova TV

Televizija — Futurama, animirana serija, Nova TV

Između parodije i nostalgije

Glavni lik ponajbolje ocrtava svu otkvačenost i bizarnost serijala, koji je naravno namijenjen nešto zrelijoj publici

Tek što smo se kalendarski uspjeli odlijepiti od 20. stoljeća — duhovno u svakom smislu još ne, počelo je nostalgično parodiranje spomenutog vijeka, i to u mediju animiranog filma. Riječ je o seriji Futurama koju odnedavno pratimo svakog petka u programu Nova-e TV, a crtana serija koja mnogo duguje legendarnim Simpsonima stiče sve više obožavatelja.

Otkvačeno i bizarno

Glavni lik serijala je mladac Phillip J. Fry koji je nekada živio u 1999. godini. Preživio je on tada tri srčana udara uslijed konzumiranja sto limenki Coca Cole tjedno, odustao je od studija, tri godine je neprestano gledao televiziju i bio dostavljač pizza, a onda se jednog dana probudio u tisuću godina dalekoj budućnosti. Eto, glavni lik ponajbolje ocrtava svu otkvačenost i bizarnost serijala koji je naravno namijenjen nešto zrelijoj publici. Ostali su likovi također prilično bizarni, te su njihovi profili čvrsto uokvireni crnohumornim dosjetkama. U dalekoj budućnosti naš se junak zaposlio u tvrtci Planet Express koju vodi njegov pra-pra-pra... rođak profesor Hubert J. Fransworth. On ima sto šezdeset godina, ali laže da mu je sto pedeset kako ne bi morao u mirovinu, a tvrtka koja se bavi dostavom po čitavom svemiru, ustvari je paravan za njegova znanstvena istraživanja o super bićima koja bi trebala uništiti svemir. Srećom to uopće nije opasno, pa se na njegove lude ideje nitko i ne obazire. Za natruhe povremenih romantičnih trenutaka zadužena je Turanga Leela, snalažljiva, bistra i inteligentna djevojka koja našeg junaka najčešće izvlači iz nezgodnih situacija.

slika

Robot besposličar

Ipak, najzanimljiviji lik u seriji jest robot Bender, najbolji Frayev prijatelj i cimer. Riječ je o suicidalno nastrojenom robotu besposličaru koji živi u ormaru i gleda robotske tele-novele za kućanice. Voli krasti po dućanima, pušiti kubanke i piti pivo da ne zahrđa, a sav zarađeni novac uglavnom troši na prostitutke. Od ekipe u Planet Expressu valja izdvojiti i Amy Wong, mladu studenticu koja stažira u tvrtci, a slobodno vrijeme provodi u noćnim klubovima družeći se s energetskim oblicima života. Galeriju čudaka koji nas zabavljaju iz tjedna u tjedan zaključujemo dr. Zoidbergom, pripadnikom izvanzemaljske rase koja je kriva za izumiranje inćuna na Zemlji (sve su ih pojeli). Iako doktor, ljudi mu se ne povjeravaju često, jer redovito zaboravlja da ljudska vrsta ima kosti.

Priča o seriji Futurama započela je 1996. godine, kada je Matt Groening — ovjenčan nejenjavajućom slavom Simpsona dobio od američke TV kuće Fox ponudu za novi animirani serijal. Okupivši oko sebe tim jednako slavnih suradnika — producenata, animatora, scenarista, Groening sljedeće tri godine razrađuje svijet Futurame. Zašto toliko dugo kada je riječ o čovjeku s ogromnim iskustvom u radu na Simpsonima? Odgovor je jednostavan: za Simpsone je trebalo dizajnirati samo Springfield, a za Futuramu čitav svemir.

Inteligentno skovana ideja o seriji (parodiranje najšire lepeze popularno kulturnih, političkih i sportskih naslijeđa prošlog stoljeća) čini se da tvorcima Futurame omogućuje iznimno velik teren za pisanje novih epizoda serije. Popularnost Futurame nepobitna je, u SAD-u se prošle godine počela prikazivati peta sezona serijala, a vrlo je moguće da ćemo otkvačenjake iz 3000. godine uskoro moći vidjeti u kinima u cjelovečernjoj verziji.

Goran Jovetić

Vijenac 232

232 - 23. siječnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak