Vijenac 232

Matica hrvatska

Sandra Cekol

Inventura duše

Dina Franin, Plava priroda/Blue nature, Matica hrvatska, Petrinja, 2002.

Inventura duše

Dina Franin, Plava priroda/Blue nature, Matica hrvatska, Petrinja, 2002.

Pjesme Dine Franin (Zagreb, 1959) objavljene su na stranicama mnogih književnih i književnoteoretskih časopisa u zemlji (»Mogućnosti«, »Rival«, »Književna Rijeka«...) i inozemstvu (»Poets International« Indija, »Yellow Moon« Australija...). Plava priroda/Blue nature njezina je peta zbirka pjesama. Prvu pjesničku zbirku, Prvotni krik, objavila je 1995. Slijedile su potom Oholost je ženska tvrdi kamik (1996), Zadnji sokovi ljeta (1999) i Zaklonjen mjesec/Sheltered Moon (1999). Njezine pjesme uvrštene su u nekoliko domaćih i inozemnih antologija i nagrađivane u zemlji i inozemstvu (najčešće haiku poezija). Zbirka Plava priroda/Blue nature u cijelosti je dvojezična i donosi usporedno pjesme i prateće tekstove na hrvatskom i engleskom jeziku. Autor prijevoda je Graham McMaster.

Pjesništvo Dine Franin duboko je introspektivno. Autorica pronalazi nadahnuće hrabro koračajući dubokim zakucima svog unutrašnjeg svijeta i iznoseći ih pred čitatelja ne ustručavajući se pritom i tema koje većina pjesnika zaobilazi. Riječ je o ženskom pismu u kojem je životno iskustvo ostavilo pomalo gorak okus rezignacije, a ponekad melankolije i prigušena bijesa. Naći će se na stranicama zbirke i humorni cinizam kao i proplamsaji optimizma, no to su tek refleksije daleka svjetla nekog drugog trenutka u životu pjesnikinje. Svojevrsna inventura duše otkriva poetesu u čijim ispovijedima prepoznajemo dijelove svojih života, što daje novu dimenziju njezinu radu koji tako prelazi svoje intimističke okvire, potičući nas da upoznamo sebe, jer samo na taj način možemo istinski upoznati i druge.

Ko ptica mlado

moram te pustiti

da letiš u

svoju intimu

Put je samospoznaje dug, no nužan put neizvjesna ishoda. Tematsko jedinstvo u zbirci nipošto nije ograničavajućeg učinka za Dinu Franin, jer se ona ne zadovoljava poznatim i prokušanim rješenjima, nego traga za novima, a ta potraga potencira jedinstvo sadržaja i forme njezina pjesništva.

Na kraju, uz bilješku o piscu, knjiga donosi dvije recenzije: Zbirka pjesama Plava priroda Dine Franin koju je napisao Dubravko Horvatić i Samosvojna ispovijest iz pera Miroslava S. Mađera.

Sandra Cekol

Vijenac 232

232 - 23. siječnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak