Vijenac 232

Film

FILMSKA ČETVRT

Drama, akcija, komedija

FILMSKA ČETVRT

Drama, akcija, komedija

slikaZagreb I dok domaćim kinodvoranama, baš kao i diljem svijeta, nadmoćno vlada spektakl Petera Jacksona Gospodar prstenova: Dvije kule, a boje europskog filma brani kontroverzna erotska drama Intimnost francuskoga redatelja Patricea Chéreaua, u kina nam stižu i dva američka filma: akcijski triler Ja, špijun redateljice Betty Thomas s Eddiejem Murphyjem, te kriminalistička komedija Dobrodošli u Collinwood u režiji Joa Russoa i Anthonyja Russoa kao nova inačica talijanskoga hita I Soliti ignoti iz 1958.

Snimanja, montaže, premijere

slikaZagreb Hrvatska je kinematografija u 2003. ušla veoma optimistično. Naime, za ovu su godinu najavljene premijere niza filmova čija je produkcija započela u 2002, a čiji se krešendo očekuje na jubilarnom 50. pulskom filmskom festivalu sljedećeg ljeta. Tako se u postprodukciji nalazi fantastični triler Infekcija, novi film Krste Papića poznatiji pod radnim naslovom Kraljeva ostavština, dok je u istoj fazi i povijesna drama Antuna Vrdoljaka Duga mračna noć. Snimanje je odavno dovršio i Zrinko Ogresta, pa su njegov film Tu, baš kao i ljubavna drama Noćas je noćZvonimira Jurića trenutačno u montaži. Projekte dovršavaju i Petar Krelja s dramom Ispod crte te Branko Ivanda s povijesnim Konjanikom. Napokon, mrak bi kinodvorana ove godine trebale rasvijetliti i Ovce od gipsa Vinka Brešana, te Ljubavna priča iz Dubrovnika redateljice Danijele Čolić-Prizmić, dok prošlogodišnji pulski laureat Dalibor Matanić upravo priprema film o slikarici Slavi Raškaj.

Kineski junak

slikaPeking To nije novi Tigar i zmaj, odlučni su u ekipi kineskoga povijesnog spektakla Ying Xiong, vrijedna tridesetak milijuna dolara, čiji je redatelj i jedan od koscenarista proslavljeni Zhang Yimou (Huozhe, Hong gao liang). Pod engleskim naslovom Hero film je već osvojio naklonost brojnih svjetskih kritičara, a uz nominaciju za Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma na neengleskom jeziku, smatra se i jednim od favorita za Oscar 2002. u istoj kategoriji. Riječ je o vizualno bajkovitoj priči o starovjekovnom kineskom caru koji namjerava ujediniti svoju podijeljenu zemlju, a kojem neprestance prijete brojni politički neistomišljenici. U glavnim su ulogama Yimouova filma Chen Daoming kao car te tri kineske međunarodne zvijezde, Jet Li (Romeo mora umrijeti), Zhang Ziyi (Tigar i zmaj) i Tony Leung Chiu Wai (In the Mood for Love).

Novak među špijunima

slikaLos Angeles Zvijezda je odavno postao glumac Al Pacino, a u njegovu se društvu istom statusu nada i sve traženiji Colin Farrell (Specijalni izvještaj), Pacinov mlađi kolega i partner u špijunskom trileru The Recruit, koji u američka i kanadska kina stiže 31. siječnja. Film je prikaz uspona CIA-ina mladog operativca, koji odmah na početku karijere rješava težak slučaj otkrivanja krtice u redovima vlastite službe, pri čemu je osnovna zagonetka da li mu je mentor zaštitnik ili izdajica. Uz Farrella i Pacina kao protagoniste središnjeg para u filmu glumi i Bridget Maynahan (Igra sudbine), dok je redatelj filma špijunskim i političkim intrigama na velikom ekranu itekako sklon Roger Donaldson (Bez izlaza). Triler The Recruit u hrvatska kina dolazi u travnju.

Knjiga

slikaRaymond Borde, Etienne Chaumeton, Paul Hammond (prijevod na engleski), A Panorama of American Film Noir 1941-1953, City Lights Books, 2002. Drugi su uvijek bolji promatrači. Tako bi se moglo opisati nedavno objavljivanje u Sjedinjenim Državama kapitalne studije o američkom filmu noir, koju su još 1955. napisali francuski autori Raymond Borde i Etienne Chaumeton. Riječ je, naime, o prvom iscrpnom filmološkom djelu koje je umjetnički i žanrovski definiralo niz naslova američke kinematografije nastalih između 1941. i 1953, a čiji je rodonačelnik Malteški sokol Johna Hustona. Ukratko, knjiga za sve filmofile i teoretičare filma.

CD

slikaThe Hours (Score) »Soundtrack« Nedvojbeno je jedan od filmova koji će obilježiti 75. svečanu dodjelu Oscara 23. ožujka u Los Angelesu jest i drama Stephena Daldryja The Hours. U priči o književnici Virginiji Woolf i njezinim dvjema obožavateljicama iz različitih razdoblja maestralno glume Nicole Kidman, Julianne Moore i Meryl Streep, dok se skladatelj Philip Glass (Kundun, Trumanov show) nakon nominacije za Zlatni globus opravdano nada i onoj oskarovskoj.

Internet

http://www.dianying.com/ O opusu redatelja Zhanga Yimoua i tisuća ostalih kineskih filmskih umjetnika i filmova možete se informirati na ponajboljem mjestu na Internetu kada je riječ o kineskoj kinematografiji. Kinesko-engleski site »Chinese Movie Database« doista opravdava svaki svoj kilobajt.

Boško Picula

Vijenac 232

232 - 23. siječnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak