Vijenac 230

Glazba

CD jazz

Žuta ruža

Big Band Čakovec, Live at CZK & Zdenka i Kova, vlastita produkcija

CD jazz

Žuta ruža

Big Band Čakovec, Live at CZK & Zdenka i Kova, vlastita produkcija

U domaćoj jazz-diskografiji valja iz više razloga zabilježiti i ona ne tako malobrojna, najčešće nekomercijalna i naporima samih izvođača ostvarena izdanja, koja ćemo rijetko naći u trgovinama.

Kriju se među njima i glazbeno zanimljiva i kvalitetna postignuća, a vrijedi ih registrirati i zbog njihove dokumentarne, kataloške, a jednoga dana i povijesne vrijednosti.

Među takva izdanja možemo svrstati i najnoviji CD Big banda Čakovec, koji je, kao i onaj prvi iz 1999, nastao izborom live (živih) snimaka s koncerata održanih u dvorani Centra za kulturu u Čakovcu. Slušajući ovaj CD uočavamo odmah znatan napredak u uigranosti i zvuku tog korpusa, koji je još prije nekoliko godina, tijekom prvoga zagrebačkog nastupa, bio najavljivan ponajprije kao plesni orkestar. Transformiran nakon sedmogodišnje opstojnosti u korektan swing-orkestar s organizacijskim naznakama inače riskantna poluprofesionalnog značaja, čakovečki se big band već može pohvaliti uspješnim turnejama i nastupima u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj i Mađarskoj, kao i suradnjama s nizom istaknutih, pretežito zagrebačkih instrumentalnih i vokalnih solista. Program novoga diska Big banda Čakovec, izdana ove godine, donosi, kao uostalom i onaj prošli niz aranžmana i izvedbi skladbi koje taj korpus profiliraju u stilu swinga. Tako primjerice poznate skladbe iz mape orkestra Counta Basieja, Li’l Darlin, Hay Burner, Cute i OK, All Right You Win sude u klasiku big band-swinga i aranžmana Neala Heftyja i Sammyja Nestica. Birdland i Watermelon Man autora Joea Zawinula, odnosno Herbieja Hancocka, novijega su datuma od Basiejeva opusa, ali su svoje mjesto našle u repertoarima brojnih big bandova takva profila, dok je neizbježna zastupljenost balada u takvim programima zadovoljena uvrštenjem poznate melodije The Shadow of Your Smile. Vrijedno je spomenuti da je u program diska uvršteno i nešto od domaćeg stvaralaštva. Uz Žutu ružu tu je i vrlo zanimljiv medley aranžman od nekoliko međimurskih narodnih melodija (Ružica sem bila i nekih drugih) nazvan Međimurski potpuri.

I u ovom diskografskom projektu Big band Čakovec ugošćuje u pojedinim izvedbama instrumentalne i vokalne goste-soliste. Tako u izvedbama skladbi Mercy, Mercy, Mercy; Cute i Watermelon Man možemo čuti istaknutog zagrebačkog saksofonista Željka Kovačevića, a u pjesmama Žuta ruža, The Shadow of Your Smile i OK, All Right, You Win našu vodeću jazz-pjevačicu Zdenku Kovačićek.

Naša po big bandovima nekad poznata jazz-scena svela se nažalost na manji broj korpusa tog tipa. Big band Čakovec u toj situaciji zauzima sve važnije mjesto, te je šteta da najnoviji CD tog orkestra nije dostupniji širem krugu našega jazz-slušateljstva.

Mladen Mazur

Vijenac 230

230 - 26. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak