Vijenac 230

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

Klaonica u Varaždinu

slikaHrvatsko narodno kazalište u Varaždinu priprema premijeru za 29. prosinca — riječ je o Klaonici Slawomira Mrožeka, autora kojega je još premalo na domaćim pozornicama. Redatelj i scenograf je Petar Veček, kostime potpisuje Ingrid Begović, a igraju Stojan Matavulj, Zvonko Zečević, Darko Plovanić, Vesna Stilinović, Beti Lučić i Zdenko Brlek. Prva repriza najavljena je tek za 9. siječnja 2003.

Trilogija o ljetovanju u zagrebačkom HNK

slika»U prvoj komediji vide se lude pripreme, u drugoj mahnito događanje a u trećoj bolne posljedice koje iz njih proizlaze«, tako je Carlo Goldoni 1761. objasnio svoju Trilogiju o ljetovanju koju će 4. siječnja u cijelosti izvesti Drama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u režiji Janusza Kice, koji u tom kazalištu radi prvi put. Melodramatski zaplet spojen s društvenom kritikom molijerovske oštrine dramaturški je obradila Lada Kaštelan, glazbu je skladao Stanko Juzbašić, dok su za kostime i scenografiju odgovorne Diana Kosec Bourek i Slavica Radović. U Trilogiji... igraju Ivana Boban, Zvonimir Zoričić, Ljubomir Kerekeš, Olga Pakalović, Siniša Popović, Livio Badurina, Ecija Ojdanić, Marija Kohn, Vanja Matujec i mnogi drugi.

Popcorn u Gavelli

Dramatizacija romana Popcorn britanskog romanopisca, scenarista i komediografa Bena Eltona hrvatsku će praizvedbu imati 10. siječnja u Dramskom kazalištu Gavella. Izvornu dramsku situaciju u kojoj grupom ljudi u jednoj sobi manipulira par inteligentnih luđaka, prekrivenu britanskim humorom i ismijavanjem imidža pokupljena s televizijskih ekrana, prepoznala je Lada Martinac, a scenski će ga uobličiti Dražen Ferenčina. Glazbu za Popcorn skladao je Mate Matišić, video je rad Roberta Orhela, kostime nabavlja Marita Čopo, a scenu oprema Tomica Hrupelj. U predstavi igraju Zlatko Vitez, Duško Valentić, Enes Vejzović, Nenad Cvetko, Jelena Miholjević, Ivana Bolanča, Bojana Gregorić, Ana Begić i Antonija Stanišić.

Don Juan u splitskom HNK

slikaSplitsko Hrvatsko narodno kazalište priprema premijerni vikend nakon što je najavljena premijera Nevažnih priča Trpimira Jurkića odgođena za petak 10. siječnja. Samo dan poslije sa svojom verzijom vječne Moliereove komedije o fatalnom zavodniku izlazi Franka Perković, prošlogodišnja dobitnica nagrade za režiju na Marulićevim danima. Autorski tim ovoga Don Juana čine još dramaturg Dubravko Mihanović, scenograf i oblikovatelj svjetla Ivo Knezović, kostimografkinja Barbara Bourek i skladateljica Lina Vengoechea. Don Juan će ovoga puta biti Ante Čedo Martinić, dok ostale uloge dijele Trpimir Jurkić, Nives Ivanković, Josip Zovko, Elvis Bošnjak, Robert Kurbaša, Nikola Ivošević, Josip Genda, Tajana Jovanović i Andrijana Vicković.

Dobrodošli u &TD

Od 14. do 20. siječnja u Teatru &TD odvija se već tradicionalna manifestacija Dobrodošli u &TD — otvoren za sve, što znači da se cijeli repertoar ovog kazališta može pogledati besplatno, uz malo sreće. Posebnost ovoga puta čini proslava okrugle obljetnice kontinuiranog igranja Stilskih vježbi Raymonda Queneaua, koje su premijeru imale 19. siječnja prije trideset i pet godina.

Čaruga u Komediji

Crnu komediju o slavonskom harambaši Jovi Stanisavljeviću Čarugi, kojeg od izvršenja naručenog ubojstva dijeli samo kratkovidnost, napisao je Ivan Kušan, a proslavio Teatar u gostima. Novo viđenje pučke komedije s pucanjem, ali i pjevanjem, predstavit će Gradsko kazalište Komedija 17. siječnja u režiji Damira Lončara, koji je sebi dodijelio i naslovnu ulogu. Autor glazbe je Ozren Depolo, scenograf Ivo Knezović, a u ulogama bogatih seljaka, polugrađana i varalica nastupaju Ivica Zadro, Mila Elegović Balić, Saša Buneta, Davor Svedružić, Željko Duvnjak, Zlatko Ošbolt i drugi.

Magic Act Show u Kerempuhu

»Najveća glupost postavljena na kazališnim daskama« i »katastrofalan spoj loše glume i jezive iluzije« — tako su Rene Bitorajac i Tarik Filipović ukratko opisali predstavu Magic Art Show koja će premijeru imati 18. siječnja u kazalištu Kerempuh. Autorskom dvojcu u realizaciji ovog programa »neduhovitih skečeva i već viđenih trikova» pomoći će i Luka Vidović, za ovu priliku prozvan Iluman.

Dječak... u GKM Split

slikaGradsko kazalište mladih Split za 21. siječnja najavljuje premijeru komada Dječak koji je izišao iz knjige britanskoga dramatičara Alana Ayckbourna, jednako uspješna u stvaranju za djecu i odrasle i zbog toga već poznata domaćoj publici. U režiji Ivana Plazibata u ovoj dječjoj odiseji po svijetu knjiga u potrazi za zbiljom i povratkom kući igraju Franko Strmotić, Filip Radoš, Nada Prodan, Jolanda Tudor, Slaven Vidak i Vinko Mihanović.

Igor Ružić

Vijenac 230

230 - 26. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak