Vijenac 230

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Simfonijski orkestar ORF-a pred raspuštanjem?

GLAZBENI GLOBUS

Simfonijski orkestar ORF-a pred raspuštanjem?

slikaBeč Austrijska bi prijestolnica uskoro mogla ostati bez jednoga od svojih najvećih orkestara. ORF, austrijska državna radiotelevizija, najavila je, naime, mogućnost raspuštanja svojega simfonijskog orkestra. Suočivši se sa šezdeset milijuna eura duga, matična je kuća ovoga ljeta prerezala budžet orkestra s devet milijuna na četristo tisuća eura. Predstavnici uprave ORF-a odbijaju komentirati planove vezane uz orkestar, a završna odluka o njegovoj sudbini odgođena je za ožujak sljedeće godine: http://www.rso-wien.orf.at/.

Charles Mackerras prvi gost dirigent Philharmonia Orchestra

slikaLondon »Sir Charles Mackerras jedan je od vodećih umjetnika našega doba«, izjavio je u povodu imenovanja David Whelton, direktor londonskoga orkestra, te dodao da su njegovi koncerti s orkestrom u ožujku »bili među najvećim događajima sezone«. Sljedeći Mackerrasov nastup s Philharmoniom planiran je za svibanj 2003, kad će se na programu naći djela E. Elgara i J. Brahmsa. Uz tu Mackerras već obnaša dužnosti počasnoga dirigent Škotskoga komornog orkestra i Velške nacionalne opere, kao i prvoga gosta dirigenta Opere iz San Francisca te Češke filharmonije: http://www.philharmonia.co.uk/.

Nagrade: Kaiji Saariaho Grawemeyerova nagrada

slikaLouisville Finska skladateljica nagrađena je čuvenom nagradom Sveučilišta Louisville za dvosatnu operu u pet činova L’amour de loin na libreto libanonsko-francuskog književnika Amina Maaloufa. Djelo je praizvedeno na Salzburškom festivalu kolovoza 2000. godine, u režiji Petera Sellarsa, a pod dirigentskim vodstvom Kenta Nagana. Kaija Saariaho druga je žena koja je primila ovu nagradu vrijednu dvjesto tisuća dolara, što se osim za glazbu dodjeljuje u kategorijama obrazovanja, unapređivanja svjetskoga poretka, religije i psihologije: http://www.saariaho.org/.

Natjecanja: Gustav Mahler-Dirigentenwettbewerb

Bamberg Simfoničari toga grada najavljuju planove o novome međunarodnom dirigentskom natjecanju fokusiranom na Mahlerov opus i suvremenu glazbu. Pokroviteljica natjecanja skladateljeva je praunuka Marina Mahler. Manifestacija će se održavati svake treće godine, počevši od 2004. Natjecanje je otvoreno dirigentima do trideset i pet godina starosti, neovisno o nacionalnoj pripadnosti. Nagradni fond iznosi četrdeset tisuća eura, a prijave se očekuju do 30. travnja 2003: http://www.bamberger-symphoniker.de/.

Glazba i muzikologija: Peta, a ne Prva — netko drugi, a ne Mahler

slikaBeč Čini se da bilješke upisane u nedavno pronađenu partituru Mahlerove Pete simfonije — a ne Prve, kako smo pogreškom objavili u prošlom broju »Vijenca« — ipak ne pripadaju njezinu skladatelju. Renate Stark-Voit, muzikologinja iz bečkoga Društva Gustava Mahlera, izjavila je, naime, da nekoliko stranica partiture koje je dobila na uvid prije sugeriraju neku drugu, no Mahlerovu ruku. »Mahler je često dopuštao drugima da u partiture upisuju njegove brojne promjene. Usto su neki među prepisivačima imali rukopis vrlo sličan njegovu.«

Glazba s tezge: Prodani Wagnerovi rukopisi

slikaLondon U petak, 6. prosinca, u aukcijskoj su kući Sotheby’s prodani Wagnerovi rukopisi libreta Tristana i Izolde za 327 000 eura i partiture Wesendonck Lieder za 800 000 eura. Tjedan prije njemački su znanstvenici apelirali na vladu da potpomogne otkup rukopisa, upozoravajući da je posrijedi dio »nacionalne kulturne baštine koji bi trebao ostati u Njemačkoj«. Predstavnici Sotheby’s nisu otkrili identitet kup(a)ca.

Glazbeni izumi: Samougađajući glasovir

Autor izuma Amerikanac je Don Gilmore. Glasovir se ugađa električnom strujom koja se provodi kroz žice i neznatno ih zagrijava. Na taj se način žice šire, smanjuje se njihova napetost i mijenja ugodba. Američki graditelji glasovira Story and Clark započet će s prodajom novih glasovira potkraj 2003. godine. Martin Surrey, ugađač glasovira Engleske nacionalne opere, upozorava, međutim, da glasovire nije moguće ugađati prema nekakvoj trajnoj formuli, nego da se to čini prema akustičkim uvjetima prostorije u kojoj se instrument nalazi.

Glazba online: MusicNet

slikaPokrenute 2001, stranice su zajednički projekt diskografskih kuća Warners, BMG i EMI u suradnji s neovisnom kućom Zomba i softverskom kompanijom Real Networks. Glazbene je brojeve moguće preslušavati i presnimavati, a usluga je dostupna isključivo korisnicima s područja Sjedinjenih Država. Trenutna je cijena deset dolara mjesečno za stotinu presnimljenih i dodatnih stotinu preslušanih glazbenih brojeva: http://www.musicnet.com/.

Borko Špoljarić

Vijenac 230

230 - 26. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak