Vijenac 230

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Ruska umjetnost i religija

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Ruska umjetnost i religija

slikaDen Haag U haškom Gemeentemuseumu do 6. je siječnja postavljena izložba Art and Religion in Russia koja uspostavlja vezu između umjetnosti koja se dešava na području Rusije unatrag pet stoljeća, a koja je duboko vezana uz misterije ortodoksnoga kršćanstva. Rijedak je to pregled iz zbirke u Sankt Peterburgu, koja nam predstavlja šezdesetak umjetničkih djela: od ruskih ikona i salonskih slika 19. stoljeća pa do djela ruske avangarde i socijalističkoga realizma. Ostale informacije dostupne su na www.gemeentemuseum.com.

Misliti Veliko

slikaVenecija Izložba Thinking Big sastoji se od osamdesetak maketa i studija koje bi trebali činiti smjernice za suvremenu britansku skulpturu u 21. stoljeću i postavljena je u venecijanskoj Fondazione Peggy Guggenheim. Kulturni projekt Sculpture at Goodwood okuplja britanske kipare različitih generacija i umjetničkih uvjerenja te ih ovakvim izložbama predstavlja svjetskoj publici. Male kiparske makete, koje u nekim slučajevima i dožive konačnu realizaciju, možete pogledati u Palazzo Venier dei Leoni do 6. siječnja ili na www.guggenheim-venice.it, a informacije o projektu potražite na www.sculpture.org.uk.

Kinetički Tinguely

slikaMannheim Velika izložba Jeana Tinguelyja održava se u Städtische Kunsthalle u Mannheimu. Naslovljena sa Stillstand gibt es nicht! izložba nam predstavlja četrdeset mehaničkih djela velikog umjetnika koja su ovom prigodom posuđena iz Basela, Duisburga i Humlebaeka. Začetnika kinetičke umjetnosti možete promatrati u svim razdobljima njegova stvaranja, od prvih metamehaničkih reljefa pa do crteža i studija te mobila velikih formata i ironičnih umjetničkih strojeva. Tinguelyjeva izložba otvorena je do 19. siječnja 2003. te na www.kunsthalle-mannheim.de.

Avangarda srednje Europe

slikaBerlin Do 9. veljače 2003. u berlinskoj je Martin-Gropius-Bau postavljena izložba! AVANT-GARDES! Art in Central Europe 1910-1930, koja pokazuje avangardna umjetnička strujanja u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Njemačkoj. Prva desetljeća dvadesetog stoljeća srednje Europe obilježuje međusobna razmjena ljudi, naroda, religija, političkih i društvenih sustava iz kojih umjetnici gotovo ponajviše profitiraju. Veliku izložbu čini otprilike 250 slika, grafika, crteža, skulptura, ali i primjera iz primijenjene umjetnosti, filma, kazališta i glazbe. Ostale informacije potražite na www.gropiusbau.de.

Knjige

slikaPierre Schneider, Matisse, Rizzoli, 2002. Ova golema knjiga na 752 stranice zapravo je reizdanje slavne knjige iz 1984. godine francuskog kritičara Pierre Schneidera, jednog od ponajboljih svjetskih poznavatelja lika i djela Henrija Matissea. Prvo je izdanje rasprodano u nekoliko tjedana. Knjiga uključuje brojne životopisne podatke, crno-bijele ilustracije te one u boji, rasprave o Matisseovim teoretskim razmišljanjima o boji i obliku, analize Matisseova djela. Knjiga je to koja se pripremala punih četrnaest godina i koja će se čitati dokle bude interesa za Matisseovu umjetnost. Znači, uvijek...

DVD

slikaThe Impressionists — The Other French Revolution, režija Bruce Alfred, A & E Entertainment, 2001. Ovaj dvostruki DVD u trajanju nešto više od tri sata pokazuje nam prve korake u stvaranju moderne. Revolucionarni utjecaj impresionista te povijesni i umjetnički kontekst nastajanja jedne umjetničke grupacije u Francuskoj u posljednjoj četvrtini 19. stoljeća obrađeni su na izniman način, a DVD-medij pokazuje se kao najkvalitetniji što se tiče produkcije dokumentarnih filmovima umjetničke tematike. Biografije Moneta, Degasa, Morisota i drugih začinjene su brojnim reprodukcijama, ali i dokumentarističkim fotografijama.

Časopis i Internet

www.parnass.at Ova je internetska stranica samo posebno izdanje jednog od najčitanijih časopisa za vizualnu kulturu u Austriji. Časopis »Parnass« postoji još od 1981, a između svojih korica raspravlja o pojedinim umjetničkim problemima, recentnim izložbama i osvrtima na likovna događanja u Austriji i šire. U svakom broju »Parnassa« izlaze eseji o austrijskim umjetnicima 19. i 20. stoljeća te suvremenim umjetnicima. »Parnass« izlazi četiri puta godišnje, a u međuvremenu se objave i posebni tematski brojevi posvećeni posebnim zbirkama, umjetnicima i slično.

Marko Kružić

Vijenac 230

230 - 26. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak