Vijenac 230

Mm

FUTUROPOLIS

Računala: Mini PC

FUTUROPOLIS

slikaRačunala: Mini PC

Intel pentium III procesor od 1,2 gigaherca. Hard-disk od 30 gigabajta. Ugrađeno sve — od modema do zvučnika. Nije baš zapanjujuće, mjereno današnjim mogućnostima PC-a? Jest, uzme li se u obzir da sve to stane u kutiju dimenzija 6« x 5.75« x 2.25«. Prednost uređaja vidljiva je na prvi pogled — malen je! Zna gotovo sve što i veća braća, a u isti mah ne zauzima bezobrazno mnogo mjesta. A nije ni ružan kao (budimo realni) gotovo sva osobna računala. Nadodajte uz Cappuccino TX-3 Mini PC još i solidan flatscreen, i imat ćete savršeni radni stroj za ured. Ili lijepi uređaj za doma. www.lecomp.demon.co.uk

Audio — video: Satelitski digitalni radio

slikaUgradili ste u auto sve što se nudi od audioopreme? Imate bijesne zvučnike, CD-changer, subwoofer i mp3-player. Ipak, nedostaje nešto. Radio! Ali ne bilo koji, nego novi Delphi XM SKYFi satelitski radio. Zašto baš taj? Jer nudi više od drugih. Štoviše, nudi ono što drugi uopće ne nude! Na spomenutom uređaju naime možete slušati radiostanice diljem svijeta. Osim toga, Delphi vam na zaslonu prikazuje naziv stanice koju ste odabrali, ime izvođača kojeg slušate te naziv pjesme. Da ne biste gubili vrijeme na traženje prave glazbe na drugim stanicama, radio odmah i prikazuje što u trenutku svira na njima. Mogućnost memoriranja dvadeset najdražih stanica pridonosi praktičnosti uređaja. Baš kao i daljinski, koji će prije svega služiti suputnicima koji su udaljeniji od radija. Dakako, Delphi možete priključiti i na kućnu liniju.

www.xmradio.com

GSM: Napokon PDA/GSM hibrid na razini

slikaDlanovnici postaju dio svakodnevice. Baš kao i mobiteli. Spojiti ta dva praktična uređaja već je davno pokušano. Nokia se okušala, a Handspring nudi cijelu paletu takvih PDA/GSM hibrida. Nažalost, ni jedno rješenje koje se trenutno nudi ne zadovoljava zahtjevnu klijentelu. Možda će to uspjeti Sagemu u suradnji s Microsoftom. Oni su, naime, bacili na tržište prvi pocket PC s GSM/GPRS-tehnologijom. Zove se SAGEM WA 3050 i nudi sve što su korisnici navikli od pocket PC platforme (malo pojednostavnjen Windows). K tome omogućava surfanje po netu, slanje mailova, hands-free, vibru, slanje SMS-a, WAP i još mnogo toga.

www.sagem.com

Izumi: Flashlight forever

slikaČovjek danas rijetko treba lampu na baterije. A kada mu zatreba, onda obično ne radi. Ili je otišla žarulja, ili su naprosto baterije prazne. U tim trenucima veselit će se vlasnici Forever Flashlighta. Ta lampa radi bez baterija i bez žaruljica. Kako? Funkcionira na Faradejevu načelu indukcije. Jednostavno je protresite tridesetak sekundi i svijetlit će dobrih pet minuta. Žarulju zamjenjuje svijetloplavi LED, koji bi trebao biti vidljiv i do milje udaljenosti. K tome je vodootporna i pluta na vodi. Ne zahtijeva nikakvo održavanje, ima godinu jamstva. Za tridesetak dolara nabavne cijene dobiva se uređaj koji bi trebao trajati čitav život.

www.thinkgeek.com

Medicina: Vječni život

slikaSmrt je neizbježna sudbina svake stanice. Kao svojevrstan pješčani sat koji odbrojava sate života služe telomeri, koji se nalaze na krajevima kromosoma. Ti telomeri skraćuju se zbog procesa diobe stanica. Kada postanu prekratki, počinje umiranje. Tim znanstvenika, predvođen Amerikancem Ericom Koolom, našao je način produžiti telomere sintetičkim putem. Vjeruju da će na taj način bitno usporiti, a možda čak i zaustaviti proces starenja. Postoji, doduše, prirodni enzim, koji obnavlja telomere. Taj se, međutim, samo teško proizvodi, a osim toga povećava rizik od raka. Kool je ipak oprezan u ocjeni svojeg otkrića. Primjena te tehnologije na kompletan organizam još nije ni približno moguća. Uporabu će vjerojatno naći u liječenju osoba s oštećenim dijelovima tijela.

www.pnas.org

Domagoj Cerovac

Vijenac 230

230 - 26. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak