Vijenac 230

Glazba

CD pop/rock

Poglavlje povijesti rocka

Nirvana, Nirvana, Geffen/Aquarius

CD pop-rock

Poglavlje povijesti rocka

Nirvana, Nirvana, Geffen/Aquarius

Nedavno izdan prvi kompilacijski album rock-fenomena Nirvana odagnao je sva nagađanja i mistifikacije vezane uz dosad neobjavljenu pjesmu You Know You’re Right. Riječ je o tri i pol minute dugoj skladbi snimljenoj 30. siječnja 1994. u sklopu posljednjega studijskog sessiona legendarnih grungera. Malo više od dva mjeseca poslije vođa grupe Kurt Cobain počinio je samoubojstvo, a Nirvana je ušla u legendu zacementiravši svoj status međaša u povijesti rocka. Spomenuta pjesma nije nimalo opravdala bombastične spekulacije o promjeni Nirvanina prepoznatljiva stila, nekoj vrsti preuranjena epitafa, odnosno Kurtova oproštaja od svijeta. You Know You’re Right izranja iz dobro poznata Nirvanina opusa, koji se zasniva na tiho-bučnoj dinamici, ne nudi ništa novo ni spektakularno, ali zato još jednom potvrđuje nenadmašiv tekstopisački (efektna i potpuno ogoljena autoironija) i skladalački (vrlo originalni gitarski rifovi, koji odmah ulaze u uho) talent Kurta Cobainea.

Uz opus Nirvane oduvijek se vežu pretenciozne teze i panegirici, ali to je i normalno, jer biti originalan u analizama i interpretacijama remek-djela oduvijek je bilo vrlo teško. Nirvana je bila posljednji veliki bend 20. stoljeća, i to ne može nitko osporiti, a visoku vrijednost i aktualnost skladbi, s vremenskim odmakom od osam godina, najbolje potvrđuje ova kompilacija. Preživjelim članovima Kristu Novoselichu i Davidu Ghrolu imamo zahvaliti što marno čuvaju Nirvaninu glazbenu ostavštinu (samo tri službena studijska albuma), daleko od komercijalnog prostituiranja kojem smo svakodnevno svjedoci, a koje baca ljagu na mnoge druge slavne rock-grupe.

Petnaest najvećih Nirvaninih hitova na ovoj kompilaciji poredano je kronološki, uz jedinu iznimku da je posljednja snimljena You Know You’re Right na prvom mjestu. About a Girl, Been a Son i Sliver iz rane su faze benda, odnosno s prvoga albuma. Bez obzira što je riječ o ranim radovima i pjesmama koje nisu instant-hitovi, originalnost i fascinantna melodioznost neosporive su. Slijede četiri hita i apsolutna remek-djela (Smell Like Teen Spirit, Come as You Are, Lithium, In Bloom), koja su unijela revoluciju u rock glazbu. Prva od pobrojanih ima posebno mjesto, to je himna za sve one koji su odrastali početkom devedesetih godina, pjesma koja je označila početak nečega velikog, pjesma koja je mlađe naraštaje učinila svjedocima novog poglavlja u rock-glazbi, a to je bilo itekako važno jer je čitava generacija oslobođena utega dotad nametanih neupitnih vrijednosti rock-nasljeđa u rasponu od šezdesetih do osamdesetih godina. Slijede pjesme s posljednjega Nirvanina albuma In Utero, a kompilacija se zaključuje akustičnim verzijama pjesama All Apologies (prelijepa balada koja zvuči kao Cobaineov oproštaj), The Man Who Sold The World (najbolja obrada neke pjesme Dawina Boweija uopće) i Where Did You Sleep Last Night (obrada folk standarda koja zbog specifična Kurtova glasa poprima dimenzije stravične tragedije). Ova prva i jedina kompilacija Nirvaninih pjesama autentičan je i nezaobilazan komad rock-povijesti.

Goran Jovetić

Vijenac 230

230 - 26. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak