Vijenac 230

Fotografija

U FOKUSU

Muzej d’Orsay dobio galeriju fotografija

U FOKUSU

Muzej d’Orsay dobio galeriju fotografija

Pariški Muzej d’Orsay dobio je nedavno stalnu galeriju fotografija, kojom želi predstaviti javnosti dio svoje bogate zbirke fotografija (oko 50 000) nastalih između 1839. i 1920. godine. Prva izložba posvećena je remek-djelima iz zbirke te se sastoji od oko osamdeset fotografija. Zbirka je rasla od kraja sedamdesetih te danas sadrži fotografije, negative i albume. Nakon aukcije u kući Sotheby’s Muzej d’Orsay postao je vlasnikom mnogih vrijednih djela za razvoj dagerotipije i fotografije uopće, s djelima Charlesa Negrea, Gustavea Le Graya, Nadara, Edgara Degasa i Edwarda Steichena.

Nagrada fotografkinji

Umjetnica Hannah Starkey primila je nedavno novčanu nagradu St. James Group Ltd Photography Prize 2002 od dvadeset tisuća britanskih funti i bit će obvezna napraviti jedno djelo prema narudžbi.

Izložba Johna Deakina

slikaU Dean Gallery u Edinburghu održava se izložba fotografija A Maveric Eye britanskoga fotografa Johna Deakina (rodom iz Dublina). Poznato je da je kao modni fotograf bio preteča velikim majstorima fotografije Richardu Avedonu i Davidu Baileyju, a radio je za »Vogue« i druge časopise. Bavio se i dokumentarnom fotografijom, a mnogi ga slavni poznaju po temperamentu i neobičnoj ćudi. Izložba se sastoji od zanimljivih portreta s karakterističnom izravnošću fotografa holivudskih glumica i manekenki (Gina Lollobrigida, Humphrey Bogart). Od 1939. fotografira ulični život u slamovima Pariza i Londona nakon Drugog svjetskog rata. Kako je bio prijatelj mnogih umjetnika, segment su izložbe i njegovi portreti slikara Luciana Freuda i Francisa Bacona, koji je bio njegova potpora te je nekoliko djela naslikao na temelju Deakinovih fotografija. Pedesetih putuje u Rim i šeće po istočnom Londonu te snima siromahe, noćne klubove, i to s više suosjećanja prema subjektu nego dok je radio portrete glumaca. John Deakin (1912-1972) ipak je zamijenio fotografiju slikarstvom još na početku šezdesetih. Za prigodu izložbe publicirana je i knjiga A Maverick Eye: The Street Photography of John Deakin, koju su objavili Thames and Hudson.

Prodaja velike umjetničke zbirke

slikaFrancuski konglomerat Vivendi Universal, koji je od 2000. godine vlasnik Seagram Building u New Yorku, odlučio je prodati svoju veliku zbirku umjetničkih slika i fotografija koju je tijekom trideset godina sakupljala obitelj Bronfman. Zbirka koja se prodaje, uključuje djela američkih fotografa Edward Steichena, Garryja Winogranda, Walker Evansa. Osim fotografija u zbirci se nalaze djela Picassa, Miróa i Marka Rothko. Djela će se uskoro naći na aukcijama kuća Sotheby’s i Christies.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 230

230 - 26. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak