Vijenac 230

Ples

Sjećanje

Melita Skorupski

Sjećanje

Melita Skorupski

(1942–2002)

Melita mi je ostala u sjećanju kao nestašan curetak — djevojčica koja je s devet godine nosila snopić žita u Kopeliji, koju smo spremali 1951. Odnijevši taj snopić zadanim koreografskim koracima, vratila se do Milka (Šparembleka) i mene i, iako to nije bilo koreografirano, zavrtjela je šest prekrasnih pirueta i nakon toga vratila se do toga svog snopića i nastavila zadanu koreografiju. Svi smo ostali zapanjeni, i tako je to išlo iz dana u dan.

Melita je bila balerina čiste i brze tehnike, puna neobuzdana temperamenta i visokih skokova. Naša Sofika (tako smo je iz milja zvali zbog neke sličnosti sa Sofijom Loren) bila je od rijetkih balerina koja je imala duple skokove kao što ih izvode muški plesači. Nakon dvogodišnjega volontiranja s nepunih šesnaest godina postaje član baleta HNK-a, a s osamnaest godina postaje solistica. Nezaboravna je bila kao Petar Pan, Pinpinella u Pulcinelli, odlična Đ avolica, Koštana, sestra u Napuštenima, Mlinarica u Trorogom šeširu, Vesela u Dubrovačkim skicama, djevojka u Amerikancu u Parizu. U svim tim ulogama, osim što se isticala sjajnom tehnikom, plijenila je i svojom izražajnošću i mogućnošću transformacije iz lika u lik.

Vjerujući u njezin veliki talent i svestranost gurnula sam je u koreografiju, dok sam bila direktorica baleta. Njezino prvo ostvarenje bilo je u svečanoj sezoni obnove kazališta (1969) u Oluji S. Šuleka. Slijedila je koreografija u Prodanoj nevjesti, a zatim cjelovečernje vrlo uspjelo djelo Mačak u čizmana, a poslije Jama S. Horvata. Sudjelovala je od početka naše televizije i kao balerina i kao koreografkinja. Bavila se i pedagogijom u svojoj baletnoj školi.

Bila je krasna osoba, neposredna, dobra majka i uzorna supruga. Voljela je prijatelje, društvo, putovanja, more — riječju voljela je život.

Nakon oporavka od operacije kuka, posljednji put, vidjela sam je ovoga vrućeg ljeta u foajeu na predstavljanju japanske donacije HNK-u. Sjedile smo jedna do druge, sjećale se Japana gdje smo skupa gostovale i zanimalo ju je što novo u baletu spremamo. Kazala je da će svakako doći na obnovljenog Đ avla u selu. Nije došla.

Sonja Kastl

Vijenac 230

230 - 26. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak