Vijenac 230

Maticahrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Beč

Dvanaestoga prosinca u Hrvatskom akademskom klubu u Beču, uz pokroviteljstvo bečkoga ogranka Matice hrvatske, izvedena je monodrama Ludwiga Bauera Anđela prodaje dušu Bogu, koju je premijerno izvela Lena Politeo 23. studenoga u Teatru &TD u Zagrebu. Bauer je tu dramu napisao posebno za pedesetu godišnjicu umjetničkoga rada Lene Politeo. Bečka je premijera monodrame dočekana s velikim interesom a kako je predsjednica bečkoga ogranka Matice hrvatske i profesorica Bečkog sveučilišta gospođa Branislava Zaradić naglasila pri predstavljanju — Bauer je jedan od najčitanijih hrvatskih pisaca i u Austriji posebno omiljen među Austrijancima hrvatskoga podrijetla. Monodrama Anđela prodaje dušu Bogu tragikomičan je dramski tekst koji problematizira sudbinu žene na hrvatskim prostorima. Anđela simbolizira sudbinu žene u grubom patrijarhalnom društvu, ali monodrama je i satirički osvrt na dio društvenih promjena koje su zauzele cijelu polovicu dvadesetoga stoljeća. Uspješnim organiziranjem ove premijere bečki je ogranak Matice hrvatske pokazao kako prati događanja u hrvatskoj kulturi i djelotvorno posreduje u njezinu predstavljanju austrijskoj kulturnoj javnosti.

Čitluk

Petnaestoga prosinca u Galeriji fra Didaka Buntića Matica hrvatska Čitluk predstavila je knjigu Vinka Falaka Prvo organizirano opismenjavanje Hrvata katolika u zapadnoj Hercegovini & prvo slovo u selu Šurmanci. Na predstavljanju sudjelovali su fra Kornelije Kordić, prof. Slavko Josipović, prof. Andrija Stojić i autor Vinko Falak. U glazbenom dijelu programa nastupila je mješovita grupa Pro musica iz Mostara.

Osamnaestoga prosinca u dvorani crkve sv. Petra i Pavla u Biletić polju, u organizaciji Matice hrvatske Čitluk, predstavljena je zbirka pjesama Pere Pavlovića Glazba blagih imena i otvorena je izložba slika pod naslovom Viđeno... autora Srećka Kriste, jednog od pokretača i voditelja Likovne kolonije Neum, koja već pet godina uspješno djeluje. Na predstavljanju knjige i otvaranju izložbe sudjelovali su prof. Zdravko Kordić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, don Nedjeljko Galić, župnik, prof. Andrija Stojić, predsjednik Matice hrvatske Čitluk, Pero Pavlović, pjesnik i predsjednik Matice hrvatske Neum i Srećko Kriste, slikar.

Dubrovnik

Dva izdanja Matice hrvatske Dubrovnik, koje je uredio Miljenko Foretić, član Glavnoga odbora Matice hrvatske — monografija Milka Podrug Kokotovićgrupe autora i knjiga tekstova Dalibora Foretića Hrid za slobodu — Dubrovačke ljetne kronike 1971-2001. predstavljene su u Matici hrvatskoj u Zagrebu. Na predstavljanju knjiga govorili su Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske, Nikola Batušić, recenzent Foretićeve knjige, Hrvoje Ivanković, teatrolog i književni kritičar, a nastupili su dramski umjetnici Perica Martinović, Doris Šarić Kukuljica i Maro Martinović.

Koprivnica

U organizaciji Matice hrvatske Koprivnica, Virovitičko-podravske županije i općine Pitomača, a u povodu 130. obljetnice smrti pjesnika Petra Preradovića u Grabrovici je 11. prosinca održana prigodna svečanost na kojoj su se sudionici prisjetili života i djela velikoga pjesnika. Na priredbi, u Preradovićevu muzeju, rodnoj kući velikoga pjesnika, govorili su Luka Hrvatić, počasni ravnatelj Preradovićeva muzeja i pjesnikinja Božica Jelušić, koja je tom prigodom rekla: »Od Petra Preradovića kao mrtve veličine treba stvoriti živu vrijednost.« Nastupili su KUD Petar Preradović iz Grabrovice, učenica virovitičke gimnazije koja nosi pjesnikovo ime Maja Zeko, učenici osnovne škole Pitomača i Hrvatsko pjevačko-glazbeno društvo Sloga. Prema planovima Virovitičko-podravske županije, uz Preradovićev muzej sagradit će se seosko gospodarstvo i ekopark nalik parkovima iz pjesnikova doba, što će dodatno obogatiti ponudu i potaknuti što više ljudi da posjete to mjesto.

Križevci

slikaU organizaciji Matice hrvatske Križevci, u maloj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima, predstavljena je knjiga Hrvatski književni romantizam. O knjizi su govorili akademik Dubravko Jelčić, koji je knjigu priredio, i Jadranka Hađur, urednica u Školskoj knjizi.

Matica hrvatska Križevci i Visoko gospodarsko učilište Križevci organizirali su gostovanje Odjela za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske. Prisutne je pozdravio dekan učilišta prof. dr. Ljudevit Plačko, o deset godina uspješna rada Odjela govorio je nekadašnji pročelnik Odjela dr. Marko Tarle. Akademik Nenad Trinajstić predstavio je časopis »Prirodoslovlje«, a o planovima rada Odjela govorila je pročelnica Jasna Matekalo-Draganović, koja je tom prigodom predstavila i izdanja Školske knjige s područja prirodnih znanosti. Goste je primio gradonačelnik Branko Hrg, a zatim su razgledali križevačku grkokatoličku katedralu Presvetoga Trojstva s vrijednom knjižnicom koja se trenutno inventuira, povijesnu crkvu Sv. Križa kao i izložbu Sunčanice Tuk, akademske slikarice koja je postavljena u prostorijama Matice hrvatske Križevci.

Petnaestoga studenoga, u organizaciji Matice hrvatske Križevci, u salonu Matice hrvatske Križevci otvorena je izložba skulptura Stjepana Gračana, akademskog kipara, koja se može razgledati do kraja godine. Autora je predstavila Draženka Jalšić-Ernečić, viša kustosica u Muzeju grada Koprivnice.

Predsjednica Matice hrvatske Križevci gospođa Renata Husinec prisustvovala je, u ime središnjice Matice hrvatske, od 21-24. studenoga svečanom obilježavanju 160. obljetnice Matice hrvatske u Frankfurtu. Tom prigodom održala je predavanje O radu i ulozi Matice hrvatske u Europskom kulturnom kontekstu i darovala knjige predstavnicima grada Frankfurta. Organizirala je izložbu knjiga izdanja Matice hrvatske i Matice hrvatske Križevci, a domaćin, Hrvatsko-europsko kulturno društvo, priredio je svečani prigodni koncert. Dvadeset i trećega studenoga posjetila je Hrvatsku kulturnu zajednicu u Wiesbadenu, dvadeset i četvrtoga Hrvatsku kulturnu zajednicu u Mainzu, gdje je također održala prigodna predavanja i organizirala izložbu knjiga.

Desetoga prosinca Matica hrvatska Križevci i Visoko gospodarsko učilište Križevci organizirali su predstavljanje časopisa »Hrvatska revija« s tematom Hrvatsko pivarstvo. Glavni urednik časopisa mr. Mladen Klemenčić govorio je o časopisu, prof. dr. Mira Kolar s Filozofskoga fakulteta o razvoju križevačkoga pivarstva i djelovanju pivovare KATZ. Prof. dr. Vladimir Marić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta govorio je o pivarstvu danas, a daruvarska pivovara predstavila je svoje odlično pivo Old Bohemian, za koje Prva hrvatska hmeljarska zadruga iz Križevaca proizvodi hmelj.

Sedmoga prosinca na inicijativu mr. Renate Husinec i Matice hrvatske Križevci posvećen je obnovljeni grob velikoga hrvatskoga političara, ilirca Nikole Zdenčaja. Križevačka Matica dala je poticaj za obnovu zapuštenoga groba iz 1854. i sudjelovala u radu odbora za obnovu. U područnoj školi Veliki Raven održana je prigodna svečanost na kojoj je mr. Renata Husinec govorila o važnosti Nikole Zdenčaja i o potrebi očuvanja i njegovanja zaboravljene i zapuštene hrvatske baštine.

Makarska

U prepunoj dvorani makarskog Gradskog kina, desetoga prosinca, predstavljena je knjiga Nenada Ivankovića Mesiću i Račane, zašto tako? U uvodnom slovu Ankica Ravlić, predsjednica Matice hrvatske Makarska, koja je organizirala predstavljanje, istaknula je kako je to polemička proza, svojevrsna knjiga gorka prijekora koja postavlja pitanja čitateljima, svjedocima teške borbe hrvatskoga naroda i hrvatskih generala u Domovinskome ratu. Autoru je ovo treći susret s makarskom publikom.

U organizaciji makarskoga ogranka Matice održana je večer poezije dr. Voje Maleševića, uglednoga makarskoga fizijatra. Ankica Ravlić tom je prigodom istaknula kako se nada da je ova pjesnička večer ujedno i zametak nove zbirke, koja bi mogla izaći sljedeće godine.

Novi Marof

Trinaestoga prosinca u organizaciji Matice hrvatske Novi Marof u novomarofskoj osnovnoj školi otvorena je izložba fotografija Ivana Klopotana iz Presečna. Izložba nosi naslov Nostalgični svjetlopisi, a autor se predstavio sa četrdeset i sedam fotografija s raznim motivima.

Ogulin

Ogranak Matice hrvatske Ogulin organizirao je drugi koncert ozbiljne glazbe Božićnim pjesmama oko svijeta. Na koncertu je nastupilo troje mladih, afirmiranih umjetnika iz Poljske: sopran Joanna Sperska, mezzosopran Joanna Dobrakowska i tenor Marcin Koziel, koji ih je pratio na klaviru. Poljski glazbenici vrhunskim su izvođenjem dvadesetak božićnih pjesama iz cijeloga svijeta od Hrvatske, Italije i Njemačke do Amerike, Španjolske, Švicarske, Nigerije i Poljske stvorili ugodno božićno ozračje i bili nagrađivani dugim aplauzima.

Osijek

U prostorijama Matice hrvatske u Osijeku, 6. prosinca, održana je komemoracija u povodu druge obljetnice smrti Vlade Gotovca (7. 12. 2002-7. 12. 2002). Na komemoraciji je iznesena i ideja o pokretanju natječaja za pjesnike, kojima bi bilo omogućeno da im se javno čitaju stihovi na organiziranoj književnoj večeri — u veljači iduće godine. Posebni odbor odabrao bi najkvalitetnije pjesme i objavio izabrane pjesme, a ako se ukaže prigoda i zasebnu zbirku pjesnicima. Natječaj je otvoren do kraja godine.

U novoj knjižari Matice hrvatske u Osijeku, u povodu otvaranja i blagdana, knjižara nudi 50-postotni popust za čak pet stotina knjiga u izdanju Matice hrvatske i Nakladnoga zavoda Matice hrvatske.

Dvanaestoga prosinca pjesnik Dragutin Tadijanović proglašen je počasnim članom Matice hrvatske u Osijeku, na skupu koji je održan u predvorju osječkoga Hrvatskoga narodnog kazališta, u prigodi obilježavanja 160. obljetnice Matice hrvatske i osječkoga ogranka odnosno utemeljenja Ilirske čitaonice u Osijeku, u siječnju 1843. Predsjednik Matice hrvatske Osijek prof. dr. Stanislav Marijanović uručio je akademiku Dragutinu Tadijanoviću jubilarnu počasnu povelju i zlatnik s likom biskupa Josipa Jurja Strossmayera u znak trajne zahvalnosti za njegovo ustrajno promicanje hrvatske kulturne svijesti. Zahvalivši se i prisjetivši se svoga prvog dolaska u Osijek još proteklog stoljeća, oko 1931. godine, kada je brodom došao iz Praga i Beča do Aljmaša, Tadijanović je svima koji vole dobre pjesme preporučio jednu od najljepših pjesama o gradu Osijeku, pjesmu Osijek koju je napisao Julije Benešić 1921. U prepunom kazalištu predstavljeno je i pet svezaka Tadijanovićevih Djela koje je objavila Matica hrvatska. Uz akademika Dragutina Tadijanovića predstavili su ih Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, prof. dr. Stanislav Marijanović, Goran Rem i Helena Sablić Tomić. Stjepan Sučić, u ime Središnjice, čestitao je osječkom ogranku Matice hrvatske i govorio o zaslugama Dragutina Tadijanovića za hrvatsku književnost i kulturu uopće. Govoreći o poetskom dijelu Tadijanovićeva opusa Goran Rem rekao je kako sve pjesme sjaje bitkom slavonskog melankolijskog bića. Dvije knjige proze — članaka feljtona i bilježaka predstavila je Helena Sablić Tomić, istaknuvši kako je jedna od najvećih Tadijanovićevih odlika kao priređivača i urednika brojnih sabranih djela i drugih autora, uz oštrinu pera i govora, lucidnost i kritičnost, pedantnost i dokumentaristički nerv. Svezak bogato oprimjernih autoreferencijalnih tekstova o korijenima i genealogiji Tadijanovića, s naglaskom na pretku Blažu, predstavio je prof. dr. Stanislav Marijanović. Tijekom predstavljanja odabrane prozne i poetske ulomke čitao je Velimir Čokljat, glumac i ravnatelj Drame HNK Osijek. Na kraju su Osječani imali prigodu čuti stihove, prema mišljenju mnogih, najljepše hrvatske pjesme svih vremena u interpretaciji samog autora, Dragutin Tadijanović pročitao je svoju pjesmu Dugo u noć, u zimsku bijelu noćiz »Književne revije« izdane 1931. godine, kada je pjesma prvi put objavljena.

Rijeka

Matica hrvatska Rijeka i udruge proizašle iz Domovinskog rata Primorsko-goranske županije priredile su u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku susret hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, kojemu se odazvalo nekoliko stotina branitelja. Susret je započeo otvaranjem izložbe likovnih radova hrvatskih branitelja, njihove djece i članova njihovih obitelji. Prihod od prodaje izloženih djela namijenjen je djeci poginulih hrvatskih branitelja. Osvrt na izložbu dala je prof. Branka Arh, koja je kazala kako izložena djela donose priču onih koji pokušavaju ponovo pronaći svoj smisao života. »Djela su nastala iz krhotina razorenih života i prikazuju unutrašnji rat u njihovim autorima, ona su likovno svjedočenje ljudske boli i moralna pobjeda protiv zla«, kazala je prof. Arh. Na poziv organizatora za sudjelovanje na ovom susretu odazvali su se Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik i Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan. U prigodnom programu nastupili su mješoviti pjevački zbor »Jeka Primorja«, sopci s otoka Krka, muške klape »Luka-Rijeka i »Vinčace« i ženske klape »Kamelija« i »Hreljin«, a kao gosti Kulturno-umjetničko društvo »Paljuv«. Organizatori su izrazili nadu da će susret postati tradicionalan.

Skradin

U Skradinu je obilježena 145. godišnjica rođenja fra Luje Marune, utemeljitelja hrvatske nacionalne arheologije, koji je rođen u Skradinu. Prigodno predavanje o prvom osnivaču Hrvatskoga starinarskoga društva u Kninu 1887. godine, koje je 1893. preraslo u muzej arheoloških spomenika, skradinskim je učenicima održao prof. Ivica Sumić, pročelnik Odjela za povijest i arheologiju u skradinskoj Matici, čiji je i potpredsjednik. Prof. Sumić upozorio je na zasluge fra Luje u istraživanju ostataka hrvatske kulturne baštine u biskupiji kod Knina i na skradinskome području — arheološkom lokalitetu Bribirskoj glavici te u Ždrapnju, gdje je Maruna otkrio prvi kameni napis o hrvatskom knezu Branimiru.

Varaždinske Toplice

Dvanaesti Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama 2002. završeni su znanstvenim skupom Matice hrvatske Kukuljevićev doprinos razvoju hrvatske leksikografije i Sijelom ogranaka Matice hrvatske s područja sjeverozapadne Hrvatske. Uvodnu i završnu riječ održao je akademik Tonko Maroević, potpredsjednik Matice hrvatske, a skup je održan u znaku Krležine misli: Ivan Kukuljević čisti je pionir u vakuumu, a veličina njegove pionirske pojave do danas još nije dovoljno istaknuta. U prvom dijelu skupa govorili su: dr. Vladimir Horvat o Horvatskom jezikoslovlju između Scila i Haribda hrvatske leksikografije, mr. sci. Krešimir Čvrljak iznio je Kukuljevićeve poglede na renesansnu filozofiju, mr. sci. Anica Vlašić Anić predstavila je Kukuljevićeva otkrića u knjižnici riječkog Kapucinskog samostana, a prof. Željko Vegh prikazao je Kukuljevićevu bibliografiju. Poslijepodnevni rad skupa nastavljen je izlaganjem dr. Ivana Dumbovića Neke opće značajke hrvatske pedagoške leksikografije i enciklopedistike, profesorica psihologije Božena Filipan analizirala je Ambijentalne činitelje u stvaralačkom procesu leksikografa na području Varaždinske županije, dr. Ivo Pranjković govorio je o Matičinim leksikonima i rječnicima s posebnim osvrtom na Razlikovni rječnik, a dr. Alemko Gluhak o problemima Etimologije u hrvatskim rječnicima i drugdje. Zaključeno je da sljedeći znanstveni skup bude posvećen razvoju hrvatskoga bibliotekarstva. Izlaganja će biti objavljena u sljedećem zborniku, u koji će se uvrstiti svi prijavljeni prilozi.

U povodu Kukuljevićevih dana Matica hrvatska Varaždinske Toplice organizirala je dokumentarnu izložbu ručnih radova zaslužnih učiteljica Zlate pl. Šufflay i Jelke Štimac i njihovih učenica uz Tribinu o dvjesto trideset godina obuke ženske djece u Varaždinskim Toplicama. Izložba radova priređena je u učionici zgrade trivijalne škole s kraja osamnaestoga stoljeća, gdje je osnovnu obuku stekao i Ivan Kukuljević Sakcinski. Radove je odabrala i ocijenila prof. Snježana Samac, likovna kritičarka, a otvorio ju je, uz prigodni govor o Slovniku, akademik Tonko Maroević. Matica hrvatska i Leksikografski zavod Miroslav Krleža priredili su prigodnu izložbu svojih leksikografskih izdanja. Zbornik radova sa znanstvenih skupova Kukuljevićevi dani 1995-2000. predstavili su dr. Ivo Pranjković, Stjepan Sučić i Božena Filipan. Matica hrvatska poduprla je svojom novčanom i stručnom potporom takav oblik znanstvene, prosvjetne i nakladničke djelatnosti.

Na tradicionalnom Sijelu Matičinih ogranaka raspravljani su prijedlozi za izradu Pravila ogranaka te je zaključeno da se izradi i dostavi svim ograncima ogledni primjerak usuglašen s Pravilima Matice hrvatske, a organima lokalne uprave i samouprave i dopis potpore Matice hrvatske radi osiguranja primjerenih radnih i financijskih uvjeta za odvijanje osnovnih djelatnosti ogranaka. Glavni sponzor Matičina sijela, uz prezentaciju svojih proizvoda, bila je prehrambena industrija Vindija iz Varaždina, a uz nju i domaće Mestra i Migros.

Virovitica

Zahvaljujući organizaciji Matice hrvatske Virovitica i županijskoga Aktiva održano je stručno predavanje o zaštićenoj flori i fauni Parka prirode Papuk. Zavidnom broju okupljenih stručnjaka, ali i zaljubljenika u prirodu, o geološkom značenju i povijesti Parka govorili su Ivica Samardžić, upravitelj Parka prirode Papuk i Goran Radonić. Gospodin Samardžić tom je prigodom naglasio: »Ljudi nisu svjesni da u svojoj vlastitoj županiji imaju slavonsku Amazonu i jedno od najčistijih mjesta od osamnaest zaštićenih hrvatskih parkova. Pod velikim pritiskom razvijene civilizacije uspjela je opstati prava oaza nevjerojatno čista zraka i vode, koje ljudi zbog neznanja nisu ni svjesni.«

Zadar

slikaU četvrtak, 5. prosinca, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, Matica hrvatska Zadar priredila je predavanje Dr. Franjo Tuđman — državnik i povjesničar.

U izdanju Matice hrvatske Zadar izašla je knjiga lirske proze Piazza Navona Roberta Bacalje.

A. Č.-K.

Vijenac 230

230 - 26. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak