Vijenac 230

Film

Glumac iz sjene

Jason Isaacs

Jedan od najvećih negativaca modernoga filma

Glumac iz sjene

Jason Isaacs

Jedan od najvećih negativaca modernoga filma

Jason Isaacs rođen je u Liverpoolu 6. lipnja 1963. godine (a možda su upravo te tri šestice u datumu njegova rođenja utjecale na »zločinačku« mu filmsku sudbu!). Bravurozni Britanac kameleonskih očiju koje savršeno zrcale prijezir, hladnoću, frustraciju koje njegovi likovi osjećaju, na licu nosi nešto od glamura starih holivudskih glumaca. (Srećom!) nesuđeni pravnik koji je ipak u sebi prepoznao glumačku strast, odnedavno više nije cijenjen samo u domovini (obožavan kao kazališni velikan — prvenstveno u Pulitzerom nagrađenu kontroverznome komadu Angels in America) već stječe međunarodnu slavu.

Donedavno najpoznatiji kao okrutni britanski zapovjednik Tavington — ubojica djece u epskoj drami Patriot (a djecu i pse ubijat će i u Last Minute Stephena Norringtona, plešući i pjevajući uz Sinatru i Percyja Sledgea) od ove godine plijeni pozornost kao Lucius Malfoy — otac slytherinske nemeze Harryja Pottera — mladog Draca, u njegovu drugom nastavku Odaja tajni (a isti će karakter reprizirati i u četvrtom dijelu Plameni pehar). Utjelovivši tako posve različitog negativca od svih koje je dosad portretirao — onog lišena ikakve naznake za mogućnost otkupljenja; čisto Zlo starinsko-otmjene, dekadentno-dostojanstvene, nadrealno-moćne kvalitete uglađena đavla jordanovsko-vampirskoga tipa; Isaacs svoga Luciusa čini koliko grotesknim toliko i stvarnim. Cinik duge platinaste kose u mračnoj odjeći starinsko-aristokratskoga štiha i srebrnim zmijskim štapom kao uočljivo prepoznatljivim atributom, njegov je Lucius arogantan i kraljevskoga držanja, mračan i vrlo intrigantan tip.

Tako se Isaacs od đavolka u crvenu kaputiću iz Patriota (kalivši se kroz role poput onih u ratnim spektaklima Glasnici vjetra i Pad Crnog jastreba; kirurga u Resident Evil; »najpametnijeg čovjeka na planetu« u Armagedonu; odnosno inteligentnog transvestita u Posljednjoj jeseni — dok će u nadolazećem Petru Panu biti i Kapetan Kuka i gospodin Darling istovremeno) izrodio u briljantna gospodara tame s crnim plaštem — interpretiranog sa stilom i žestinom. Jer malo ih je s urođenim smislom za tumačenje složenih psiha negativaca. Ili, kako je to netko jednom rekao — kad možete pogledati u oči glumca, a duša njegova lika uzvrati pogled, to dovoljno govori o kvaliteti njegove izvedbe. Jason Isaacs posve sigurno ima tu dragocjenu kvalitetu.

Katarina Marić

Vijenac 230

230 - 26. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak