Vijenac 230

Glazba

CD soundtrack

Granica Disneyeve ere

The Magic of Disney

CD soundtrack

Granica Disneyeve ere

The Magic of Disney

Budući da je ovo božićno-novogodišnji dvobroj »Vijenca«, učinilo nam se prikladnim reći nešto o soundtracku The Magic of Disney koji je izdan u povodu stogodišnjce rođenja Walta Disneya. Riječ je o albumu koji sadrži dvadeset hit-songova iz filmova koje je Studio Walt Disney snimio od početaka do danas.

U vrijeme kada je živio veliki mag crtanoga filma i kada je njegov studio na nikada poslije viđen način ovjekovječivao najljepše bajke svih vremena, glazba je u tim crtanim filmovima igrala posebno važnu ulogu. Pjesme, melodije, pa i popratna filmska glazba morale su proći strogu kontrolu samog Disneyja, koji ih je ili odobravao ili je tražio da se u njima nešto popravi ili nije dopuštao da uđu u crtani film. Upravo je takva kontrola glazbe za crtane filmove rezultirala da su ne samo crtani likovi nego i njihova prateća glazba zaslužili vječni zvjezdani status. Stoga su pjesme iz starih Disneyjevih crtića, poput The Bare Necessities iz Knjige o džungli, He’s a Tramp iz filma Dama i skitnica, When You Wish Upon a Star iz Pinocchia te Some Day May Prince Will Come iz Snjeguljice i sedam patuljaka pokazale svu veličinu Disneyja: premda nastale prije četrdeset, pedeset, pa čak i šezdeset godina, te pjesme do danas nisu izgubile šarm, dražest i popularnost. One su diosta pravi elementi identiteta Disneyjevih crtanih filmova.

Za crtane filmove koji su nastali nakon Waltove smrti, odnosno ponovnim buđenjem Studija Walt Disney početkom devedesetih, to se ne može reći. One su odraz popularne kulture jednog vremena, i, premda su mnoge od njih nagrađene nagradom Američke filmske akademije, njihova popularnost s vremenom — a to se vidi već danas, desetak ili manje godina od njihova nastanka — nažalost, blijedi. Ne pomažu ni imena pjevačkih zvijezda kao što su Celine Dion, Tina Turner, Christina Aguilera i drugi. A još manje pomaže objavljivanje pjesama koje su preuzete iz filmova i aranžirane za popularnog pjevača (ili pjevače) iz očiglednog komercijalnog razloga prodaje soundtracka. Tako, na primjer, pjesma Hakuna Matata iz filma Kralj lavova (glazbeno meni najdražeg poslijediznijevskog crtića) na ovom se albumu pojavljuje u potpuno novoj obradi, koja ne odgovara dražesti i bezbrižnosti poruke Pusti sve brige i uživaj u životu (tu je poruku, inače, nosila i pjesma sličnog tipa The Bare Necessities iz Knjige o džungli). Srećom, nisu sve novije pjesme prearanžirane, pa je moguće čuti da You’ll Be In My Heart iz Tarzana, A Whole New World iz Aladdina, You’ve Got A Friend in Me iz Toy Story i Colors of the Wind iz Pocahontas još nose nešto stare svježine i poleta.

No pustimo prigovore da u Disneyju »ni pjesme više nisu kao što su nekad bile«. Ovako okupljene na jednom CD-u užitak ih je slušati i, recimo, provjeravati vlastito znanje koja pjesma kojem filmu pripada. Glazba je i danas, premda na suvremen način, ostala važan dio crtanih filmova Studija Walt Disney, a prepuštanje Disneyjevoj glazbenoj čaroliji jedan je od najboljih načina da se proslavi Waltov sada već 101. rođendan.

Irena Paulus

Vijenac 230

230 - 26. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak