Vijenac 230

Film

FILMSKA ČETVRT

Gospodari kina

FILMSKA ČETVRT

Gospodari kina

slikaZagreb Uz hrvatski fantastični triler Potonulo groblje redateljsko-scenarističkog dvojca Mladena Jurana i Gorana Tribusona, u kojem glume Sven Medvešek, Barbara Nola, Ksenija Paić i slavni češki sineast Jirí Menzel, sljedećih će se mjesec dana u domaćim kinima zaredati niz svjetskih hitova nemalih umjetničkih pretenzija. Prva je animirana bajka Ledeno doba Chrisa Wedgea, favorit za ovogodišnji Oscar u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma, čiji je jedan od glumaca koji likovima u filmu posuđuje svoj glas i — Goran Višnjić. U kina nam stiže i nova uspješnica Pedra Almodóvara Pričaj s njom, prema odluci članova Europske filmske akademije najbolji europski film u 2002, a odmah zatim i Gospodar prstenova: Dvije kule Petera Jacksona, već sada ocijenjen zadivljujućim nastavkom lani započetog serijala. Napokon, u Hrvatsku dolaze i akcijska drama Transporter Coryja Yuena i Louisa Leterriera, sportska komedija Kung fu nogomet Stephena Chowa te triler Kobno prestrojavanje Rogera Michella s vozačem Benom Affleckom.

Nova godina, novi Dani

slikaZagreb Osim u kinima, do prestrojavanja će doći i na Danima hrvatskog filma, čije bi se dvanaesto izdanje trebalo održati od 10. do 16. ožujka 2003. Naime, odlukom je Ureda za kulturu Grada Zagreba novi ili, točnije rečeno, novi-stari izvršni producent te manifestacije zagrebački Studentski centar, u čijim bi se prostorima, uključujući kinodvoranu, Teatar &TD i MM centar, festival i održao sljedeće godine. Uz projekcije filmova u službenoj konkurenciji, iz SC-a najavljuju i program Salon odbijenih s naslovima koji nisu prošli selekciju. Prema već usvojenu prijedlogu, pet će selektora birati filmove za svaku od natjecateljskih kategorija (igrani, dokumentarni, namjenski, eksperimentalni i animirani film), dok bi na čelu tročlanog ocjenjivačkog suda trebala biti redateljica Biljana Čakić-Veselič. Kao jedna od atrakcija najavljuje se i retrospektiva hrvatskoga filma osamdesetih.

Nagrađena i zaposlena

slikaPariz U osamdesetima je pak uspješnu karijeru glumice i fotomodela započela i Emmanuelle Béart, uz ostalih sedam kolegica upravo nagrađena u Rimu kao najbolja europska glumica u francuskoj kriminalističkoj komediji 8 Femmes redatelja Françoisa Ozona, ponovivši uspjeh s ovogodišnjeg berlinskog festivala. Ovjenčana ovim jedinstvenim nagradama, glumica će se u sljedećoj godini predstaviti dvama novim filmovima u režiji svojih poznatih sunarodnjaka. Prvi je Le Garçon aux yeux gris Andréa Téchinéa (Rendez-vous) u kojom joj je partner Samuel Labarthe, a drugi Marie et Julien Jacquesa Rivettea (La Religieuse), jednog od vodećih imena francuskog novog vala. S njim je Emmanuelle Béart već surađivala na realizaciji filma La Belle noiseuse, dok joj je glumački kolega u novom Rivetteovu projektu Poljak Jerzy Radziwilowicz.

Ništa bez Leonarda

slikaLos Angeles Zvijezda će Titanica, glumac Leonardo DiCaprio završetak 2002. pamtiti po istodobnim premijerama čak dvaju potencijalnih hitova u kojima tumači glavne uloge, a koji očito ciljaju i na brojne strukovne nagrade. U kriminalističkoj drami Gangs of New York redatelja Martina Scorseseja, čija se radnja zbiva polovicom 19. stoljeća, DiCaprio glumi vođu bande irskih doseljenika koji se, osvećujući očevu smrt, sukobljuje sa skupinom razbojnika njujorških starosjedilaca. I u biografskoj je drami Catch Me if You Can u režiji Stevena Spielberga mladi glumac ponovno s druge strane zakona, ali ovaj put kao Frank Abagnale Jr., sredinom šezdesetih najtraženije ime s američkih potjernica. Partneri su DiCapriju u prvom filmu, u kinima diljem SAD od 20. prosinca, Daniel Day-Lewis i Cameron Diaz, a u drugom, koji kreće na Božić, Tom Hanks i Christopher Walken.

Knjiga

slikaRichard Neupert, A History of the French New Wave Cinema, Univ of Wisconsin, 2002. Jacques Rivette, François Truffaut, Claude Chabrol i Jean-Luc Godard, samo su neki od slavnih francuskih redatelja i ujedno predstavnika novog vala koji je kao avangardni filmski pravac uvelike izmijenio francusku i europsku kinematografiju tijekom pedesetih i šezdesetih. O umjetničkim, društvenim i ekonomskim obilježjima autora i filmova novog vala govori najnovija filmološka studija o toj temi, izvrsno primljen rad američkog sveučilišnog profesora Richarda Neuperta, objavljen početkom prosinca.

CD

Chicago

slikaSoundtrack Dobrom se prihvaćanju svog prvenca, mjuzikla Chicago, nada i redatelj Rob Marshall, koji od 27. prosinca predstavlja filmsku inačicu slavnoga brodvejskog komada Boba Fossea iz 1975. U glavnim su ulogama Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones i Richard Gere, a glazbu supotpisuju John Kander, autor izvorne partiture, i Danny Elfman, čije su djelo novoskladane vokalne i instrumentalne dionice.

Internet

http://www.factumdocumentary.com/ Redateljica Biljana Čakić-Veselič, autorica nagrađivanoga filma Dečko kojem se žurilo, uz svoje je kolege i kolegice proslavila domaću producentsku kuću Factum. O njezinoj se djelatnosti na promicanju neovisne dokumentarne produkcije, u kojoj su od 1998. do danas snimljena čak 33 naslova, moguće informirati na službenoj i veoma preglednoj web-stranici. Ukratko, facta loquuntur.

Boško Picula

Vijenac 230

230 - 26. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak