Vijenac 230

Mm

Kultura na Internetu: www.konture.com

Entuzijazam i ozbiljnost

Kultura na internetu: www.konture.com

Entuzijazam i ozbiljnost

Časopis Konture.com projekt je namijenjen promicanju suvremene hrvatske poezije na internetu i objavljivanju suvremene svjetske poezije na hrvatskom jeziku. Projekt Konture. com pokrenula je sa skupinom istomišljenika Vesna Stanković Benak potkraj 2000. godine, a prvi broj časopisa objavljen je u svibnju 2001. Trenutno je aktualan broj 4/2002, a prethodne brojeve moguće je prolistati u net-arhivi.

Konture.com koristi se mogućnostiima interneta i nastoji, putem suradnje s mnogobrojnim svjetskim internetskim stranicama s područja kulture i umjetnosti, predstaviti hrvatsko pjesništvo što širem krugu zainteresiranih. Kontura. com počiva na volonterskoj osnovi i projekt je istinskih zaljubljenika u pjesničku riječ. O entuzijazmu i ozbiljnosti kojom su autori pristupili realizaciji projekta najrječitije govori podatak o priphvaćanju u obitelj UNESCO Poetry.

Svaki broj časopisa predstavlja nekolicinu pjesnika (iz Hrvatske ili inozemstva) koji stvaraju na hrvatskom jeziku. Fotografija pjesnika, biografsko-bibliografska crtica i nekoliko pjesama te nekoliko rečenica o pjesništvu svakog od njih u uredničkom uvodniku dobar su način upoznavanja s autorima. Gost urednik prezentira svoju temu, slijede recenzije, razgovori i zanimljiva rubrika poetika. Na stranicama Konture. com dosad su objavljeni radovi 82 autora. Premda prednost daje mlađim i neafirmiranim pjesnicima (radovi njih petnaestak prvi su put objavljeni upravo na Konturinim stranicama) Konture. com ne zaboravlja ni doajene našeg pjesništva — rubrika U fokusu u ovom broju donosi radove Vesne Parun.

Razloga za češći posjet stranici njezino je redovito održavanje, što omogućuje aktualne najave kulturnih događanja, svježe vijesti vezane uz područje pjesništva, obavijesti o natječajima i mnoštvo drugih sadržaja te velik broj zanimljivih linkova.

Hvalevrijedan projekt Konture.com mnogo je više od obrisa — u virtualnom prostoru interneta on osigurava život poeziji pisanoj hrvatskim jezikom.

Sandra Cekol

Vijenac 230

230 - 26. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak