Vijenac 230

Mm

Kultura na Internetu: www.komedija.hr

Ansambl na dlanu

Kultura na Internetu: www.komedija.hr

Ansambl na dlanu

Lagani promenadni hod fotografija iz predstava na naslovnici internetskih stranica Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija elegantan su uvodnik u magični teatarski svijet. U proteklih pola stoljeća (kazalište je otvoreno 1. studenog 1950) u tristotinjak naslova odigranih ukupno više od trinaest tisuća puta Komedija je svoju osnovnu djelatnost izvođenja dramskih predstava (komedija klasične i suvremene svjetske i domaće komediografije) i glazbenih predstava (operete i komične opere) uvijek proširivala i obogaćivala. Od 1960. na repertoaru su i mjuzikli, a od 1975. rock i pop-opere.

Komedijine internetske stranice na vrlo dobar način prezentiraju slavnu prošlost i brojne uspješne predstave koje se nalaze na trenutnom repertoaru, kao i one koje su tek u pripremi. Premijerne predstave imaju kraću najavu, a reprizne su predstavljene autorima i glumačkom podjelom, fotografijama, izvatkom teksta iz programske knjižice kao i izborom iz osvrta. Kod nekih predstava fotografije je moguće uvećati. Srce kazališta jesu ljudi: solisti, orkestar, zbor i balet. Svi solisti predstavljeni su iscrpnim profesionalnim biografijama, dok je očigledan nedostatak profesionalnih biografija redatelja i gostujućih glumaca. Slika i zvuk donose fotografije i glazbene izvatke iz predstava s Komedijina repertoara. Između ostalih možemo čuti nekadašnju operetnu primadonu Ružu Cvjetičanin i instrumentalnu glazbu iz predstave San ivanjske noći.

Uz pregled repertoara, pretplate i informacija o nabavi ulaznica te često ažurirane Novosti, Komedijine internetske stranice imaju dvije zanimljive rubrike. Kako k nama donosi velik i pregledan plan središta grada s ucrtanim položajem kazališta, informacije o načinima dolaska javnim prijevozom, osobnim automobilom (mogućnosti parkiranja) te — u podnaslovu Kako u Zagreb? — linkove prema turističkim relevantnim informacijama. Druga je specifičnost nagradna igra. Deset pitanja provjerit će koliko dobro poznajete Komediju, a mogu vam donijeti zanimljivu nagradu.

O visokoj kvaliteti Komedijinih internetskih stranica govori i njihovo uvrštavanje među najbolje u različitim izborima (»Bug«, »Vidi«)

Sandra Cekol

Vijenac 230

230 - 26. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak