Vijenac 229

Časopisi

Ljubica Ivanišević

Zapisi nobelovca

»Ha-kol«, glasilo židovske zajednice u Hrvatskoj

Zapisi nobelovca

»Ha-kol«, glasilo židovske zajednice u Hrvatskoj, gl. ur. Vlasta Kovač, br. 75/76, Zagreb, studeni 2002.

Jedna od svrha izlaženja časopisa »Ha-kol« jest da informira čitatelje o zbivanjima u Izraelu i u židovskoj dijaspori, što i čini prenošenjem tekstova iz svjetskog židovskog tiska s posebnim naglaskom na zbivanja u Izraelu, koji ponovo proživljava teške dane. U nastojanju da omogući uvid u neke događaje u toj zemlji i oko nje uredništvo prezentira tekstove koji, prema njihovu mišljenju, dopunjavaju praznine u izvještajima domaćih medija. Među prenesenim tekstovima nalazi se i članak Jeruzalem, Jeruzalem koji je napisao mađarski pisac Imre Kertész, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Kertész je rođen u Budimpešti u židovskoj obitelji, preživio je Auschwitz i Buchenwald, a članak je nastao nakon njegova povratka iz Izraela s konferencije preživjelih i posjeta Jeruzalemu. Vrlo osoban tekst proizraelske orijentacije bio je povod polemikama.

Dio izraelske svakodnevice o kojem se u nas vrlo rijetko govori predstavila je Vesna Domany Hardy u razgovoru s Ornat Turin, gošćom iz Izraela, koja je u hrvatskoj boravila na Bejahadu, tradicionalnom godišnjem susretu i druženju Židova (i Jevreja) iz bivše Jugoslavije održanu na Hvaru.

Rubrika Dokumenti pošla je Tragom nota koračnice za jasenovačkog logornika i podsjetila na zlosretnu sudbinu glazbenika i dirigenta Alfreda Pordesa, koji je ubijen u jasenovačkom logoru. Tekst Riječki Schindler — Giovani Palatucci podsjeća na glavnog organizatora kanala za bijeg Židova, čovjeka koji je spasio brojne živote (umro je u logoru Dachauu), za kojega je u Rimu pokrenut postupak za proglašenje blaženim.

»Ha-kol« piše i o budućnosti. Vjersko vjenčanje mladog židovskog para u Zagrebu izniman je događaj za, u Hrvatskoj malu, židovsku zajednicu i jamac njezine budućnosti, baš kao i dječji vrtić Mirjam Weiler, kojem je posvećen poseban članak.

Prošlost, sadašnjost i budućnost židovske zajednice u Hrvatskoj, kao i Židova u svijetu, imaju ravnopravan tretman na stranicama »Ha-kola«. Kvaliteta tekstova najviše varira u rubrici Vijesti iz općina, dok su u ostalim rubrikama članci domaćih autora kvalitetni, sadržajno raznoliki i informativni. Časopisu je potreban manji grafički redizajn kako bi poprimio atraktivniji izgled.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 229

229 - 12. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak