Vijenac 229

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

U 96. preminula mezzosopranistica Elena Nikolaidi

GLAZBENI GLOBUS

U 96. preminula mezzosopranistica Elena Nikolaidi

Houston Nekadašnja zvijezda Bečke državne opere i newyorškoga Metropolitana preminula je 14. studenoga. Rođena je u Smirni u Turskoj 1906. godine. Studirala je na Atenskom konzervatoriju. Godine 1936. osvojila je četvrto mjesto na bečkome natjecanju Belvedere, što joj je omogućilo audiciju u Staatsoper i dvanaestogodišnju karijeru jedne od njezinih vodećih solistica. Godine 1948. preselila se u Sjedinjene Države, gdje je potpisala ugovore s Metropolitanom i diskografskom kućom Columbia Records. Od 1960. predavala je na Florida State University, gdje je radila s pjevačima kao što su bas bariton Eric Halfvarson, sopranistica Erie Mills, bariton Richard Paul Fink i mezzosopranistica Denyce Graves.

Vrijedan arhiv ipak pohranjen u British Library

slikaLondon Donacijom »u posljednjoj minuti« Heritage Lottery Funda, British Library uspjela je za milijun britanskih funti u cijelosti otkupiti Arhiv londonskoga Kraljevskog filharmonijskog društva u kojemu su pohranjeni mnogi vrijedni rukopisi i korespondencije poput onih L. van Beethovena, F. Mendelssohna, P. I. Čajkovskoga, I. Stravinskoga, R. Wagnera, H. Berlioza i F. Liszta.

http://www.bl.uk/.

Nagrada Glenna Goulda Pierreu Boulezu

slikaToronto Ugledni skladatelj i dirigent primio je prestižnu nagradu za služenje glazbi u vrijednosti od pedeset tisuća kanadskih dolara na svečanosti 30. studenoga u Torontu. U obrazloženju nagrade izborno je vijeće nazvalo Bouleza »skladateljem, dirigentom, organizatorom, misliocem koji je na mnoge raznolike, a međusobno povezane načine utjecao i nadahnjivao glazbeni život cijeloga svijeta«. Nagradu dodjeljuje Zaklada Glenna Goulda.

ttp://www.glenngould.ca/.

Natjecanja

Sinfonietta 2003

slikaLuxembourg Društvo za suvremenu glazbu iz Luxembourga otvorilo je drugo međunarodno natjecanje namijenjeno skladateljima neovisno o nacionalnoj pripadnosti. Autori su pozvani da prijave nove skladbe u trajanju između deset i petnaest minuta koje će ansambl Luxembourg Sinfonietta izvesti na završnom koncertu 17. svibnja 2003. godine. Prva nagrada iznosi tri tisuće eura, nagrađene skladbe bit će objavljene na CD-u, a rok za prijavu je 15. ožujka 2003. godine. http://www.luxembourg-sinfonietta.lu/.

Glazba i muzikologija

Pronađena partitura Prve simfonije s Mahlerovim bilješkama

slikaJeruzalem Charles Bornstein, profesor jeruzalemske Glazbene i plesne akademije, pukim je slučajem u arhivu matične ustanove pronašao partituru Mahlerove Prve simfonije u kojoj se nalaze skladateljevom rukom ubilježene korekture. Pripremajući se za nastavu Bornstein je uočio da su note pri kraju dionice trube u prvome stavku partiture označene slovom M. Da bi potvrdio svoju pretpostavku, partituru je poslao u Pariz Henryju-Louisu de la Grangeu, muzikologu i dobru poznavatelju Mahlerova opusa. On je utvrdio izvornost skladateljeva rukopisa, a forenzičari izraelske policije potvrdili su, pak, starost papira i crvene tinte kojom su bilješke bile upisane. Moguće je pretpostaviti da je vrijedna partitura stigla do Jeruzalema nešto nakon skladateljeve smrti, najvjerojatnije kao dio prtljage nekoga bečkog emigranta koji je bio ili Mahlerov student ili kolekcionar. Posrijedi je rana verzija skladateljeva djela, koju je 1890-ih objavio bečki nakladnik Josef Weinberger.

Glazba i mediji

Classic FM uskoro i na TV-u

U deset godina postojanja najveća britanska radijska postaja i istoimeni magazin uspjeli su okupiti publiku od gotovo sedam milijuna korisnika. Televizijska je postaja, stoga, logičan sljedeći korak »u stvaranju nove publike klasične glazbe«, izjavio je direktor Classic FM-a Roger Lewis. Classic FM TV bit će dostupna putem satelita, a pokrivat će 6,3 milijuna kućanstava diljem svijeta. Posrijedi je prvi televizijski program u svijetu koji će dvadeset četiri sata u danu i sedam dana u tjednu emitirati isključivo klasičnu glazbu. http://www.classicfm.com/.

Glazba online

Listen.com Site je otvoren 1999. godine. Korisnici stranica imaju legalni pristup glazbi Sonyja, Universala, BMG-a, Warnersa i EMI-ja te nekolicini neovisnih diskografa. Ponuđenu glazbu moguće je izravno preslušavati, a samo je neke glazbene brojeve moguće presnimiti na CD-format. Presnimavanje na osobna računala zabranjeno je. Stranice su otvorene isključivo korisnicima iz Sjedinjenih Država. Mjesečna je pretplata deset dolara, a za radijsku uslugu potrebno je priložiti još pet. Presnimavanje na CD je dolar po glazbenom broju.

Borko Špoljarić

Vijenac 229

229 - 12. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak