Vijenac 229

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

Kamenje u njegovim džepovima u Virovitici

slikaKazalište Virovitica na repertoaru ima novi naslov Kamenje u njegovim džepovima irske dramatičarke Marie Jones, koji kritika opisuje kao izvrsni poligon za oprobavanje glumačkih sposobnosti. U virovitičkoj predstavi u režiji Damira Mađarića, donekle lokaliziranu priču o provincijalnim gubitnicima iznose Draško Zidar i Mijo Pavelko.

Nevažne priče u Splitu

Nakon Kaina i Abela u splitskom GKM-u, glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Trpimir Jurkić očekuje 13. prosinca još jednu praizvedbu — ovoga puta u matičnoj kući, točnije na Sceni 55 splitskog HNK. U režiji Gorana Golovka u Nevažnim pričama, koje je Jurkić napisao prije dvije godine, igraju Magda Matošić, Dara Vukić, Ilija Zovko, Milivoj Beader i ’Nno Srdelić. Riječ je »maloj drami s perona«, gdje kolodvor postaje prizorište sastajanja i rastajanja različitih sudbina malih ljudi koji sa svakim vlakom očekuju — bolje sutra.

Jelka kod Ivanovih u ZKM-u

slikaNajavljivana suradnja sisačke »Daske« i Zagrebačkog kazališta mladih ulazi u završnu fazu, realizacijom projekta Jelka kod Ivanovih Aleksandra Vvedenskog, suosnivača posljednje sovjetske avangardne skupine Oberiu. Premijera ove predstave zbog tematike je tempirana za predbožićno vrijeme, pa se premijera očekuje 20. prosinca u Dvorani Istra. Nebojša Borojević — voditelj »Daske«, odgovoran je za dramaturšku obradu i usaglašavanje ideja, dok u predstavi uz njega igraju Katarina Bistrović Darvaš, Damir Borojević, Maro Martinović, Urša Raukar, Mirjana Rogina, Doris Šarić Kukuljica, Ksenija Ugrina i Vili Matula, kojem ovo nije prva suradnja sa sisačkim kazalištarcima čija se poetika i inače većinom oslanja na kazališno nasljeđe ruske avangarde. Glazbu za predstavu rade, pa i u njoj nastupaju, Tamara Obrovac i Krunoslav Levačić dok režiju video-animacije potpisuje Biljana Čakić-Veselič.

54. Dubrovačke ljetne igre

slikaPretprogram sljedećih Dubrovačkih ljetnih igara najavljuje gostovanje Shakespeareovog Hamleta u režiji Petera Brooka i produkciji njegovog Theatrea Bouffes Du Nord. Brook je već bio u Dubrovniku u njegovim takozvanim »zlatnim danima«, pa se i od ovog gostovanja dosta očekuje.

Festivalski ansambl pak najavljuje premijere Držićeve Grižule u režiji Paola Magellija i Amphitriona Heinricha von Kleista u režiji Janusza Kice, te u suradnji s Akademijom dramskih umjetnosti, Radionicu za šetnje, pričanje i izmišljanje Nataše Rajković i Bobe Jelčića.

Igor Ružić

Vijenac 229

229 - 12. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak