Vijenac 229

Maticahrvatska

Zlatko Vidačković

Pogled preko granica

Međunarodne studije, gl. ur. Radovan Vukadinović

Pogled preko granica

Međunarodne studije, gl. ur. Radovan Vukadinović

Međunarodne studije stručni su časopis za međunarodne odnose, vanjsku politiku i diplomaciju kojeg izdaju Centar za međunarodne studije, Hrvatske udruge za međunarodne studije i Politička kultura iz Zagreba, a prvi broj objavljen je 2001. godine.

Časopis je podijeljen na četiri dijela: studije, istraživanja, pojave i procese te prikaze, recenzije i obavijesti. Svaki tekst ima sažetak na hrvatskom i engleskom jeziku. Prilozi objavljeni u časopisu referiraju se u CSA Political Science and Government Abstracts.

Časopis odlikuje elegantan i vrlo čitak prijelom teksta (u kojem možemo pozdraviti i, za znanstvene časopise nestandardno, korištenje masnih slova za isticanje ključnih dijelova teksta) te moderno dizajnirana naslovnica (dizajn ovitka napravili su Ivan Doroghy i Jana Jokanović).

Sugestija za poboljšanje kvalitete časopisa je uvođenje ilustracija. Iako se kod istraživanja objavljuju grafikoni, bilo bi vrlo dobro i kod geopolitičkih članaka uključiti zemljovide s pripadajućim naznakama. Kod recenzija knjiga mogla bi se objaviti naslovnica recenzirane knjige, a poneka fotografija uz povijesne ili aktualne vanjskopolitičke članke učinila bi časopis znatno vizualno privlačnijim. To bi časopisu pomoglo u snažnijem proboju izvan usko stručnog kruga čitatelja, a za što sa sadašnjom kvalitetom članaka bez sumnje ima potencijal. U tom smislu bilo bi dobro da časopis zadrži planirani redoviti tromjesečni ritam izlaženja, jer dvobroj samo nominalno pokriva dvostruko duže vremensko razdoblje.

Časopis svakako treba preporučiti ne samo onima koji se međunarodnim odnosima bave u svom znanstvenom radu, nego i vanjskolitičkim novinarima i onima zaposlenima u hrvatskoj diplomaciji. No, osim članaka vezanih uz međunarodne odnose, u njemu se često nalaze i vrlo aktualni i zanimljivi tekstovi iz područja novinarstva i medijske kulture (tekst Stjepana Malovića o medio-kraciji i media-kraciji u dvobroju 1-2, 2002.), političke teorije (Radule Knežević, Teorijsko određenje totalitarizma, dvobroj 1-2, 2002.), povijesti (Livia Kardum, Mirovni prijedlozi Velike Britanije i SAD-a godine 1918., dvobroj 1-2, 2002.) a novi broj (3.) donosi i cijeli blok tekstova vezan uz temu nacionalnih manjina. Sve to pokazuje da časopis ima veće ambicije od onih definiranih njegovim podnaslovom.

U moru nestručnih novinskih napisa koji ključne međunarodne i vanjskopolitičke procese (osobito na temu međunarodnog položaja Hrvatske) objašnjavaju samo dnevno-političkim razlozima ili na temelju glasina i neprovjerenih informacija špekuliraju i konstruiraju nebulozne teze koje se reklamiraju senzacionalističkim naslovima, ovaj časopis stručno, smireno i objektivno analizira ključna vanjskopolitička i druga društvena zbivanja i kao takav ima izuzetnu i trajnu vrijednost.

Zlatko Vidačković

Vijenac 229

229 - 12. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak