Vijenac 229

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Matisseove škare

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Matisseove škare

slikaFrankfurt Schirn Kunsthalle iz Frankfurta postavit će od 20. prosinca dio opusa Henrija Matissea, njegove radove u papiru. Sedamdesetak Matissovih kolaža prodošlih s mnogih strana svijeta čine izložbu Henri Matisse: Drawing with Scissors. Radovi su nastajali od 1940-tih pa do Matisseove smrti 1954. godine, kao programatske studije i jedinstvene kompozicije za buduća konačna djela. Prvi je to pokušaj da se u ovolikom obujmu pokažu noviji Matisseovi radovi, koje karakterizira redukcija boje i oblika, jednostavnost kompozicije i ornamentalnost. Izložba u Frankfurtu traje do 2. ožujka (www.schirn.de), a poslije seli u Berlin.

Povijest Gvatemale kroz umjetnost

Beč Bečki Museum für Volkskünde u Neue Burgu postavio je izložbu Guatemala — Land des Quetzal. Izložba velikim brojem izložaka predstavlja tu zemlju središnje Amerike u dvjema razinama; razinu civilizacije Maja prije dolaska Španjolaca te vrijeme nakon dolaska Španjolaca na ta područja u 16. stoljeću. Raznovrsnost izložbenog materijala, od urni i stela do oltarnih slika i kaleža, među kojima su neki prvi put napustili Gvatemalu, pokazuje kompleksnost civilizacijskih različitosti u Latinskoj Americi. Izložba je otvorena do 13. siječnja te na www.khm.at/guatemala.

Van Goghova polja

slikaBremen Od 19. listopada pa sve do 26. siječnja bremenski Kunsthalle izlaže Van Goghove pejsaže. Više od pedeset slika, akvarela i crteža jednog od Van Goghovih najdražih motiva — polja — postavljeno je u Bremenu, od polja u Auversu i Saint-Rémyju do Arlesa i lječilišta u Saint-Paul-de-Mausolu te slike Polje maka iz 1889. koje je bremenski Kunsthalle, unatoč protestima dijela njemačkih umjetnika, otkupio 1911. godine. O izložbi Van Gogh: Felder pogledajte više na www.kunsthalle-bremen.de ili na posebnoj internetskoj stranici www.van-gogh.de.

Puškin u Americi

slikaHouston Sjajna izložba postavlja se u Museum of Fine Arts u Houstonu. Sedamdeset i šest slika pod zajedničkim nazivnikom Old Masters, Impressionists, and Moderns: French Masterworks from the State Pushkin Museum predstavlja dio vrlo cijenjene moskovske zbirke. Na izložbi su pokazana djela Poussina, Lorraina, Davida, Ingresa, Corota, Courbeta, impresionista Degasa, Moneta i Renoira, zatim Cézannea, Van Gogha i Gauguina te Braquea, Matissa i Picassa. Većina slika nikada dosad nije pokazana u Americi, a u konačnici pokazuje ukus ruskih bogataša spram francuske umjetnosti. Izložba će biti otvorena do 9. ožujka, nakon čega seli u Atlantu i Los Angeles. Ostalo na www.mfah.org.

Knjige

slikaJill De Vonyar, Richard Kendall, Degas and the Dance; Harry N Abrams; 2002. Knjiga Degas and the Dance na otprilike tri stotine stranica više je od kataloga koji prati izložbu u Detroitu i Philadelphiji. Nakon vremenskog odmaka, dvoje stručnjaka uspjeli su pronaći nove veze na relaciji Degas — ples. Snažno nadahnut baletom i pokretom, Degas je velik dio opusa, slika, skica, crteža posvetio balerinama i njihovoj strasti. Knjiga objašnjava i dokumentira Degasovu fascinaciju plesom te njegovu upućenost o plesnim činjenicama. Odlična kombinacija plesa i slike, iznova rasvijetljena tema u povijesnom kontekstu.

Internet

slikawww.artlex.com Ova je internetska stranica jednostavna i ne odveć ekskluzivna. Riječ je o umjetničkom leksikonu na engleskom jeziku koji u sebi sadrži brojne termine. Kako i sami kažu, postavljeni su u virtualni svijet ne bi li pomogli studentima povijesti umjetnosti, umjetnicima, sakupljačima umjetnina i ljudima koji se bave obrazovanjem. Art Lex sadrži više od tri tisuće pojmova, od abakusa do zoomorfan, s pripadajućim ilustracijama te prečicama na pojmove čija su objašnjenja nešto duža. Osnivač Art Lexa jest Michael Delahunt, profesor vizualne umjetnosti u Arizoni.

Natječaj

slikaZagreb Tvrtka Filip Trade objavila je natječaj za dodjelu istoimene godišnje nagrade za suvremenu umjetnost, čija je svrha promicanje suvremenog, autentičnog, umjetničkog djelovanja. U ocjenjivačkom sudu sjedit će Zvonko Maković, Leonida Kovač, Lovro Artuković, Radovan Beck i Tomislav Kličko, a nagrada iznosi 5100 eura. Prijave za natječaj mogu se, do 31. ožujka, poslati na adresu: Filip Trade d.o.o., za godišnju nagradu, Križna 18, Zagreb. Za sudjelovanje na natječaju potrebno je poslati fotografiju djela ili kratki opis umjetničke intencije, dok isplatom nagrade tvrtka postaje vlasnikom nagrađenoga djela.

Marko Kružić

Vijenac 229

229 - 12. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak