Vijenac 229

Maticahrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Čakovec

U Domu hrvatske vojske Zrinski u Čakovcu predstavljen je Hrvatski kajkavski kolendar 2003, u nakladi Matice hrvatske Čakovec. Glavni urednik prof. dr. Zvonimir Bartolić, predsjednik čakovečke Matice, istaknuo je da je riječ o jedanaestom izdanju u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, kao i da kalendar nije ekskluzivna publikacija, nego bi se prije mogao nazvati pučkom enciklopedijom, »pravom hižnom knjigom« za svakoga. Temama i autorima pokriva vrlo široko područje kajkavske Hrvatske. Knjiga ima četristo šezdeset i četiri stranice; četvrtina sadržaja posvećena je Domovinskom ratu, a u ostalom dijelu zanimljivo je štivo, Hrvatska etnografija i etnologija, Prinosi za povijest hrvatske kajkavštine i hrvatskih kajkavskih krajeva, Prosvjeta i kultura, Ekologija i zdravlje, Odjeci vremena, Obljetnice...

Prof. dr. Zvonimir Bartolić, predsjednik Matice hrvatske Čakovec i dr. Miljenko Cmrečak, predsjednik povjerenstva Matice grada Mursko Središće, u nazočnosti velikog broja građana i kulturnih i političkih dužnosnika otkrili su u Murskom Središću spomen-ploču Jakovu Kostoloviću, filologu, prevoditelju, esejistu i svećeniku.

Čazma

U Čazmi se održavaju Drugi Kolarovi dani, ove godine u povodu stotinu i jedanaeste godišnjice njegova rođenja. U zgradi Gradskoga muzeja, ispred koje je i poprsje Slavka Kolara, otvorena je izložba o životu i radu hrvatskoga književnika koji je prije pola stoljeća bio i predsjednik Društva književnika Hrvatske i predsjednik Matice hrvatske.

Čitluk

U izdanju Matice hrvatske Čitluk i Naklade Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne izišla je iz tiska dvadeset i peta knjiga, u biblioteci Suvremenici, fra Miljenka Stojića Golgote glasPut križa. Urednik knjige je Krešimir Šego. Fra Miljenko Stojićrođen je u Dragićini kod Međugorja, tijekom svoga svećeničkog rada bio je duhovni pomoćnik, odgojitelj bogoslova i sjemeništaraca, a ratne prilike učinile su ga i vojnim kapelanom. Utemeljitelj je informativnog centra Mir Međugorje i radiopostaje Mir u Međugorju. Piše pjesme, oglede, djela za djecu, kratke priče, književnu kritiku, stručne i novinske članke te prevodi. Pjesmama je zastupljen u različitim antologijama, a uvršten je i u čitanke i lektiru za hrvatske škole u Bosni i Hercegovini.

Izašao je četvrti broj časopisa »Cvitak, list za sretno djetinjstvo«, prosinac 2002, godište III.

U Galeriji Lopta šarena otvorena je izložba slika Portable pictures akademskoga slikara Marija Šunjića.

Daruvar

Drugoga prosinca u Velikoj vijećnici Gradskoga poglavarstva održana je godišnja izborna skupština ogranka Matice hrvatske Daruvar. Za predsjednicu je ponovno izabrana Mirjana Jakčin-Ivančić.

Đakovo

Književnim kritičarima Mirku Tomasoviću i Mirku Ćuriću, laureatima 5. đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara održanih u lipnju, na svečanosti u Đ akovu u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Đ akovo, uručene su nagrade. Predsjednik Matice hrvatske Đ akovo Marinko Zirdum predao je nagradu Julije Benešićakademiku Mirku Tomasoviću za knjigu književnih kritika Marulološke rasprave, koju je prosudbeno povjerenstvo Susreta ocijenilo najboljim književno kritičarskim ostvarenjem u prošloj godini. Mirku Ćuriću dodijeljena je Povelja uspješnosti Julije Benešićza knjigu književnih kritika Strategije sjećanja i zaborava — kritike i ogledi, kao najboljem ostvarenju u književno kritičarskom krugu istočne Hrvatske između četvrtih i petih susreta hrvatskih književnih kritičara. Povelju mu je predala Lana Derkač, predsjednica Slavonsko-baranjsko-srijemskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

Gospić

U velikoj dvorani Pučkoga otvorenog učilišta dr. Ante Starčevića predstavljena je, u suradnji sa Samostalnom narodnom knjižnicom, izdavačka djelatnost Matice hrvatske Gospić. Predstavljanje je organizirano u povodu 160. obljetnice Matice hrvatske, a u prigodnom programu sudjelovali su Ranko Šimić, predsjednik Matice hrvatske Gospić, prof. Grga Rupčić, književnik, te gimnazijalci Daria Pavelić, Katarina Pervan, Barbara Tomljenovići Ivan Tomljenović.

Karlovac

U prostorijama Matice hrvatske Karlovac predstavljena je 28. studenoga knjiga Ovdje Gorana Bogunovića, ovogodišnjega laureata Hrvatske književne nagrade Zdravko Pucak. Knjiga je tiskana u izdanju Matice hrvatske Karlovac, uz potporu Gradskoga poglavarstva. O pjesniku i njegovu radu govorili su Ivan Jurković, predsjednik karlovačke Matice, i Irena Lukšić, članica prosudbenoga odbora.

Knin

U organizaciji Matice hrvatske Knin i Poglavarstva grada Knina zadarski sveučilišni profesor Mile Mamićodržao je predavanje Povijest hrvatskoga književnoga jezika i standardni govor. Dr. Mamićgovorio je o počecima hrvatskoga književnog jezika, promjenama koje je hrvatski književni jezik doživio tijekom povijesti i pojavi srpskoga jezika koji se nametao na prostoru Hrvatske. Predavanjem je dr. Mamićslužbeno zatvorio Mjesec hrvatske knjige u Kninu, a o njemu samome, predstavljajući ga nazočnima, govorili su fra Ivan Nimac i Fabijan Lovrić. Voditelj programa bio je Ante Nadomir Tadić.

Makarska

U organizaciji ogranka Matice hrvatske Makarska predstavljena je knjiga Veljka Barbierija Hvar — kantilena i kartoline.

Metković

U Gradskom kulturnom središtu u Metkoviću, u organizaciji Matice hrvatske Metkovići njezina potpredsjednika Ratka Krstičevića, 30. studenoga Ivo Gabrić, predsjednik Matice hrvatske Metkovićotvorio je izložbu akademskih slikarica Ivane Ćavar i Dragane Nuić-Vučković. O slikaricama i njihovim djelima govorio je fra Vendelin Karačić.

Nova Gradiška

U organizaciji Matice hrvatske Nova Gradiška i Narodne knjižnice Gornji Bogićevci održan je glazbeno-književni susret s pjesnikinjom Evicom Kraljić.

U okviru programa znanstvenoga prosvjećivanja Matica hrvatska Nova Gradiška organizirala je predavanje mr. sc. Vesne OršilićGeštalt psihoterapija u radu s grupom i pojedincem, održano u Gradskoj vijećnici.

Matica iz Nove Gradiške sudjelovala je na Izložbi knjiga Matičinih ogranaka u Gradskoj galeriji u Garešnici, a u okviru manifestacije Susreti malih pjesnika Slavonije i pripremila je izložbu izdanja dijalektalne poezije ogranaka s kojima surađuje.

Osijek

U povodu Dana grada Osijeka Matica hrvatska Osijek i Dječje kazalište Osijek 28. studenoga u Dječjem kazalištu organizirali su promociju knjige igrokaza Izgubljena vila Jasne Horvat. Na promociji su govorili Jasminka Mesarić, ravnateljica kazališta, Anto Gardaš, književnik, Helena SablićTomić, književna kritičarka, te sama autorica. Tom prigodom izvedeni su fragmenti iz predstave Svevidovim tragom Dramskoga studija Dječjeg kazališta.

Pazin

Matica hrvatska Pazin, Zavod za povijesne i društvene znanosti iz Rijeka i Filozofski fakultet u Puli organizirali su predstavljanje knjige Slavena Bertoše Život i smrt u Puli: starosjeditelji i doseljenici od XVII. do početka XIX. stoljeća. Knjiga je predstavljena u velikoj dvorani Filozofskoga fakulteta, a pored autora o njoj su govorili akademik Petar Strčić, dr. Robert Matijašići prof. Josip Šiklić.

Petrinja

Izaslanstvo Matice hrvatske Petrinja posjetilo je Glinu i Gradskoj knjižnici darovalo knjige iz svoga izdavačkog programa.

Samobor

Matica hrvatska Samobor i Gradska knjižnica predstavile su prvu zbirku pjesama Ispjevana svjetlost Vlaste Mažuranić. Knjigu je izdala Matica hrvatska Samobor, likovno oblikovala Lana Krpina, a u prepunoj knjižnici o knjizi je govorila Ljubica Šego. Stihove su čitali Dubravko Sidor i Enes Kišević, a glazbeni gost bio je Ivica Percl.

Knjigu Ivanke Brekalo Iz starih rukopisa, u izdanju Povijesnog odjela Matice hrvatske Samobor predstavio je u muzejskoj dvorani, 15. studenoga, urednik izdanja prof. Miroslav Burić.

Varaždin

Nagrada za životno djelo Grada Varaždina za 2002. dodijeljena je mr. Ernestu Fišeru, predsjedniku Matice hrvatske Varaždin. Svečana dodjela nagrada bit će na sjednici Gradskoga vijeća u povodu Dana grada Varaždina.

Matica hrvatska Varaždin i Hrvatsko-crnogorsko društvo prijateljstva Croatica-Montenegrina iz Varaždina priredili su poetsko-glazbeni recital Zrno u brazdi vremena u kojem je član tog društva pjesnik Mileta Bećov Bulatovićgovorio fragmente iz poznatih djela hrvatske i crnogorske književnosti.

Vinkovci

U organizaciji Matice hrvatske Vinkovci i poduzeća Novosti d. o. o. iz Vinkovaca u dvorani Matice hrvatske predstavljeno je, 22. studenoga, prigodno izdanje u povodu pedesete obljetnice izlaženja »Vinkovačkog lista«, pod naslovom Naših pedeset godina. U predstavljanju su sudjelovali dr. Dražen Švagelj, predsjednik vinkovačke Matice, Šefik Kapetanovići Vladimir Rem.

Dvadeset i sedmoga studenoga u dvorani Matice hrvatske Vinkovci predstavljena je zbirka poezije Vjekoslava Sulića Slike, koja je izašla u biblioteci Ravnica Matice hrvatske Vinkovci i otvorena je izložba slika pod naslovom Fantastični svijet leptira akademskog slikara Ivana Čamagajevca iz Osijeka, koji je autor ilustracija za knjigu Slike. Uz autora u programu su sudjelovali dr. sc. Dražen Švagelj, prof. Marko Landeka, urednik knjige, Miroslav Mađer, priređivač i pisac pogovora i Antun Babić, vinkovački akademski kipar.

Vis

Matica hrvatska Vis organizirala je u Gradskoj knjižnici promociju djela fra Celestina Tomića, rođena u Visu 1917, a u povodu šezdeset godina njegova svećeništva.

Zadar

Dobitnik je ovogodišnje Nagrade grada Zadra za životno djelo prof. dr. sc. Šime Batović, predsjednik Matice hrvatske Zadar.

U dvorani Matice hrvatske Zadar održano je predstavljanje knjige dr. Josipa Vrandečića Dalmatinski autonomaški pokret. O knjizi su govorili doc. dr. Marko Trogrlić, dr. Stijepo Obad i sam autor.

Matica hrvatska Zadar i provincijat franjevačke provincije sv. Jeronima organizirali su predstavljanje zbornika Između povijesti i teologije, koje je održano 28. studenoga u franjevačkom samostanu sv. Frane u Zadru. Zbornik je posvećen o. fra Anastaziju Mataniću, umirovljenom sveučilišnom profesoru iz Rima u povodu osmdesetoga rođendana i pedesete obljetnice znanstvenoga rada. Uz prigodan program o Zborniku su govorili fra Bernardin Škunca, provincijal zadarskih franjevaca, prof. dr. Šime Batović, u ime Matice hrvatske, akademik Petar Strčiću ime Povijesnoga društva otoka Krka i prof. Milenka Bukvić, ravnateljica Znanstvene knjižnice u Zadru.

Trećega prosinca u dvorani Matice hrvatske u Zadru Matica hrvatska Zadar i Visoka učiteljska škola u Zadru priredili su književnu večer Pozdrav pjesnikinji. U programu su sudjelovali Jolanka Tišler, Zlatan Jakšić, Slavko Govorčin, Tomislav Meštrić, Robert Bacalja i klapa Citadela.

A. Č.-K.

Vijenac 229

229 - 12. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak