Vijenac 229

Fotografija

U FOKUSU

Grci oko 1900.

U FOKUSU

Grci oko 1900.

Švicarski fotograf Fredéric Boissonas (1848-1946) proslavio se fotografijama Mont Blanca, i to tako što je uz pomoć brata kemičara uspio diferencirati crne i plave tonove vidljive na snijegu na crno-bijelim fotografijama. Oko 1900. odlazi u Grčku na nagovor Lorda Napiera i snima planinu Parnas i Partenon. Grci na njegovim fotografijama izgledaju kao i oni od prije stotinu godinu, dok im se divio lord Bayron. Izložba fotografija iz Grčke postavljena je u londonskom Hellenic Center, a na posudbi su od Rizarios Foundation Collection.

Mlada Marilyn Andréa de Dienesa

slikaMichael Hoppen Gallery u Londonu između ostalih izložbi priredila je ovaj mjesec izložbu fotografija mlade Norme Jean Baker, poslije poznate kao Marilyn Monroe, autora Andréa de Dienesa. Ta serija fotografija dosad je bila nepoznata publici i prvi put je izložena. Riječ je o vintage-fotografijama na kojima se pojavljuje mlada Marilyn u posve intimnom i prirodnom izdanju. Mlada djevojka zadivila je umjetnika pojavom i seksepilom i uslijedila je romantična veza glumice i fotografa. Vrijeme zajedničkog putovanja bilo je dovoljno da njezina karijera modela krene brzom uzlaznom putanjom te nakon šest mjeseci izlazi na naslovnoj stranici modnog časopisa. Nakon kraće veze fotograf de Dienes i Marilyn Monroe ostali su prijatelji, a on ju je nastavio fotografirati i poslije. Zajedno su razvili njezin osobni stil, koji se razlikovao od holivudskih normi fotografiranja glumica. Izložba je prodajna, pe će vintage-fotografije Before there was Marilyn kolekcionari zacijelo razgrabiti.

Život Tine Modotti

slikaUniverity of California Press izdao je publikaciju Shadows, Fire, Snow The Life of Tina Modotti autorice Patricie Albers. Autorica na informativan i zabavan način piše o životu umjetnice Tine Modotti, te opisuje mjesta i zemlje u kojima je boravila, od djetinjstva u Italiji, preko Sjedinjenih Država i Meksika, koji je odabrala za domovinu. Također su opisane njezine veze s umjetnicima Diegom Riverom i Fridom Kahlo te mnogim drugim poznatim umjenticima njezina doba. Djelo svjedoči o umjetničinoj složenoj osobnosti i strasti s kojom je živjela.

»Photo Review«

slikaAmerički časopis »The Photo Review«, koji objavljuje kritike, intervjue i portfolije umjetnosti fotografije razvio se, izlazeći od 1976, kao jedna od ozbiljnih publikacija posvećenih tom mediju. Članci pokrivaju teme poput pojave digitalnih medija, povijesti fotografije i kritike izložbi na suvremenoj umjetničkoj sceni, a mogu se saznati i informacije o aukcijama fotografija, raznovrsne vijesti o tržištu umjetnina i natječajima. Časopis se može pratiti i putem Interneta na adresi www.photoreview.org.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 229

229 - 12. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak