Vijenac 229

Mm

FUTUROPOLIS

Daljinski za PC

FUTUROPOLIS

Računala: Daljinski za PC

slikaImate računalo koje može svirati CD-e, prikazivati filmove u DVD-formatu i hvatati radiopostaje putem Interneta? Čak ste investirali u pristojne zvučnike, da bi u potpunosti uživali u inovativnim blagodatima svojega all-in-one uređaja? A ipak vam nedostaje nešto što nudi i najjeftiniji televizor — daljinski upravljač. Mukotrpnom ustajanju radi zaustavljanja filma ili stišavanja u slučaju telefonskog poziva stao je na kraj ATI. Naziv govori više od slike — All-in-Wonder. AWI je vaša osobna veza između trosjeda i PC-a. Ima pedesetak gumbi koji upravljaju svim funkcijama koje se mogu zamisliti na najpopularnijim aplikacijama (poput Windows Media Playera). Ako ipak želite dodati nekom komandu, onda imate šest neiskorištenih gumba, kojima sami dodjeljujete komande. Veza s računalom jednostavna je. Ukopčate receiver u USB port i uređaj je uporabljiv. Kako se signal ne prenosi infracrvenim, možete davati komande čak i iz druge prostorije.

www.extremetech.com

Audio — video: Vlastita radiopostaja

slikaMuči vas džungla žica koja se nakupila iza linije? Ili nepregledna salata kabela kojom ste spojili DVD-player na receiver? Ili naprosto želite slušati glazbu u vrtu, a da ne provlačite zvučnike preko cijele zgrade? Nema problema! C. Crane pobrinuo se da u domu možete imati vlastitu radiopostaju. Uređaj radi nevjerojatno jednostavno. Samo ga prikopčate na audiouređaj (na izlaz za slušalice), bilo da je linija, računalo ili gramofon, i namjestite frekvenciju od 88 do 108 MHZ-a. Nakon toga svaki radio na udaljenosti od tridesetak metara može hvatati vaš izbor glazbe. Cijelu zgradu možete počastiti odabranim hitovima — ako se uspijete dogovoriti.

www.ccrane.com

GSM: Ušutkani mobiteli

slikaNi molbe ni prijetnje, ni savjeti ni tehnološka pomagala nisu pomogla. Dosad nitko nije uspio stati na kraj vječno prisutnoj zvonjavi mobilnih telefona, koja nas prati od parka, preko radnog mjesta, pa sve do mjesta u kojima stvarno nemaju što tražiti, poput kazališta, kinodvorana i restorana. Najbolje što se danas nudi raznorazni su takozvani jammeri. Riječ je o uređajima koji šalju frekvencije koje ometaju signale GSM telefona. Kako često utječu i na susjedne zgrade, a ne samo na one koje se želi štititi, baš se ne mogu pohvaliti velikom popularnošću. Neke zemlje, poput Sjedinjenih Država i Australije, čak su ih zabranili. Spas dolazi iz dalekog Japana. Hideo Oka je, u suradnji s timom stručnjaka, izmislio magnetizirano drvo. Nepropustivo je za signale koje šalju mobilni telefoni, a ne ugrožava ljudsko zdravlje. Djelotvornost se pokazala u čak 97 posto slučajeva. Osim tehničkih prednosti, u odnosu na druge metode ometanja mobilne telefonije, drvo je i optički znatno atraktivniji materijal za preradu u zidovima. Oka se nada da će se za koju godinu takvo drvo moći kupiti na metre u obližnjem baumarktu. Nadajmo se da je u pravu.

www.newscientist.com

Izumi: Mala jurilica

slikaDean Kamen, genijalni izumitelj iz Sjedinjenih Država, držao je svijet u neizvjesnosti. Najavljivao je rješenje jednog od velikih svjetskih problema. Stručnjaci su nagađali — je li našao lijek protiv gladi? Ili je otkrio teleportaciju? Ili čak perpetuum mobile? Ne, našao je (kako sam smatra) riješenje za stanovnike gradova koji se svakodnevno muče s prijevozom! Proizvod koji je predstavio nosi ime Segway. Dvokotač simpatična izgleda postiže brzinu od približno 20 kilometara na sat. A ako se njegovu izumitelju može vjerovati, nemoguće je prevrnuti ga. Mala jurilica trebala bi tako prevoziti ljude na kratkim udaljenostima, i postupno u gradu zamijeniti skutere i bicikle. Amazon čak već i prodaje Segway, po cijeni od oko 5000 američkih dolara. Skupo, za igračku...

www.segway.com

Medicina: Digitalni stetoskop

slikaKraj konvencionalnoga stetoskopa! Liječnici će u budućnosti doduše i dalje nositi stetoskope oko vrata, ali ti, osim izgleda, neće imati mnogo sličnosti s današnjim pomagalima. Osim klasičnoga pojačavanja zvuka, koje je i osnovna funkcija stetoskopa, novi digitalni stetoskop firme Pulsonic nudi pregršt opcija. Može snimati, tako da se poslije može u miru s kolegama poslušati zvuk srca. Može pokazati krivulju koja ilustrira frekvenciju srca. Može gotovo sâm za sebe davati dijagnoze. A osim toga je velika šminka, tako da će se s njim rado pokazati i najelitniji doktor.

www.pulsonic.ch

Domagoj Cerovac

Vijenac 229

229 - 12. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak