Vijenac 229

Film

FILMSKA ČETVRT

Čarobnjak iz kina

FILMSKA ČETVRT

Čarobnjak iz kina

slikaZagreb Napetiji, zabavniji i ciničniji od prethodnika, najčešće su ocjene fantastičnog spektakla Harry Potter i odaja tajni, koji na čelu s redateljem Chrisom Columbusom i glavnim glumcem Danielom Radcliffeom diljem svijeta ponavlja prošlogodišnji komercijalni uspjeh prvoga dijela. Film pred našu kinopubliku stiže 12. prosinca, a okosnica mu je istoimeni bestseler J. K. Rowling, odnosno druga godina školovanja maloga čarobnjaka koja (ne)očekivano započne nizom zlokobnih prijetnji. Nizom pak likova i podzapleta odlikuje se psihološki triler Nesanica redatelja Christophera Nolana, autora hvaljenoga Mementa, koji kao drugi novitet u hrvatskim kinima polovicom prosinca predstavlja oskarovsku glumačku trojku, Ala Pacina, Robina Williamsa i Hilary Swank. Ništa manje zvučna nisu ni imena redatelja Stevena Soderbergha i glumice Julije Roberts u humornoj drami Licem u lice, dok je glavni kinoadut obiteljske komedije Djed Mraz se ženi Micahela Lembecka — prigodničarsko ozračje.

Tko sanja ovce od gipsa?

slikaKarlovac Atributima najkomercijalnijeg i jednog od najnagrađivanijih redatelja u hrvatskoj kinematografiji 90-ih može se pohvaliti Vinko Brešan koji nakon svoje dvije hitkomedije Kako je počeo rat na mom otoku i Maršal upravo snima treći dugometražni igrani film. Riječ je o ratnoj drami Ovce od gipsa koju u produkciji Ivana Maloče iz Interfilma i HRT-a, Brešan realizira na lokacijama u Karlovcu. Posljednja bi klapa trebala pasti potkraj prosinca, a u ovoj priči o posljedicama ratnih strahota glume Leon Lučev, Alma Prica, Krešo Mikić, Ivo Gregurević i Bojan Navojec. Jednu od uloga tumači i beogradska glumica Mirjana Karanović, dok bi film mogao biti upamćen i po zahtjevnom uvodnom kadru u stilu Orsona Wellesa koji traje čak šest minuta. Uz redatelja koscenarist je književnik i publicist Jurica Pavičić, prema čijem se romanu film i snima.

Fotografije zločina

slikaRio de Janeiro Prema književnom predlošku, i to romanu Paula Linsa, snimljen je i ponajbolji ovogodišnji brazilski film, akcijska drama Cidade de Deus, koja bi se, kako to najavljuju prognoze, lako mogla okititi i Oscarom. Nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, ovaj je uznemirujući film zajedničko redateljsko djelo Kátije Lund i Fernanda Meirellesa (Golden Gate: Palace II), a tema mu je bolno odrastanje dvojice mladića u jednoj od problematičnih četvrti Rio de Janeira. I dok će jedan od njih svoje životno nadahnuće pronaći u fotografiranju, drugi će postati okorjeli krijumčar drogom. U glavnim su ulogama Alexandre Rodrigues i Leandro Firmino da Hora, a sam naslov filma potječe od naziva za poznati stambeni blok u Riju u kojem je u svom djetinjstvu živio i pisac Lins.

Kule nebeske

slikaNew York Premda u fantastičnim krajolicima koje opisuje ni teoretski nije mogao živjeti britanski književnik J. R. R. Tolkien, prošlogodišnja je filmska prilagodba prvoga dijela njegove sage Gospodar prstenova: Prstenova družina ocijenjena iznimno realističnim prenošenjem pisane riječi na kinoplatno. Još je bolje kritike zavrijedio drugi dio Gospodar prstenova: Dvije kule, koji nakon prošlotjedne svečane premijere u New Yorku, u američka, ali i u mnoga svjetska, kina stiže već 18. prosinca. I u ovom nastavku redatelja Petera Jacksona družina predvođena hobitom Frodom u interpretaciji Elije Wooda napreduje prema Mordoru ne bi li napokon uništila zlosretni prsten. U produkciji vrijednoj 94 milijuna dolara i realiziranoj na Novom Zelandu glume još i Ian McKellen, Christopher Lee te Viggo Mortensen. Film u Hrvatsku dolazi 16. siječnja 2003.

Knjiga

slikaStephen Simon, The Force is With You: Mystical Movie Messages That Inspire Our Lives, Hampton Roads Pub Co, 2002. Što sve poručuju filmovi poput nastavaka iz serijala Gospodar prstenova i Ratovi zvijezda, te na koji način utječu na emocije i percepciju gledatelja, u svojoj je knjizi opisao Stephen Simon, pokušavajući iščitati skrivena značenja mnogih poznatih filmskih naslova. Ukratko: veoma nadahnuto.

VHS/DVD

slikaThe Birth of a Nation (1915) U Sjedinjenim Državama 10. prosinca objavljeno je HS i DVD-izdanje ključnoga djela cjelokupne američke kinematografije, The Birth of a Nation iz 1915. D. W. Griffitha. Politički kontroverzan, ali umjetnički maestralan, Griffithov povijesni spektakl o Američkom građanskom ratu na digitalnom formatu prate dva diska s filmom i nekoliko vrhunskih dokumentaraca, što je cijelom projektu pribavilo i pravu kulturološku vrijednost.

CD

slikaStar Trek — Nemesis ŠSoundtrackš Nezaobilazno djelo pop-kulture, znanstvenofantastična franšiza Zvjezdane staze, od 13. prosinca predstavlja novi naslov u kinokolekciji. Glazbu za film Star Trek — Nemesis skladao je oskarovac Jerry Goldsmith (The Omen), dok mu redateljsko-glumački dvojac čine Stuart Baird i Patrick Stewart.

Internet

slikahttp://www.cinemabrasil.org.br/ Vrsna kinematografija zahtijeva i vrsnu web-stranicu. Stoga ovaj iscrpni trojezični vodič (portugalski, engleski, francuski) kroz brazilski film zaslužuje svaku pohvalu. Gosta deste site? Sim!

Boško Picula

Vijenac 229

229 - 12. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak