Vijenac 229

Maticahrvatska

Sandra Cekol

Bogato izdanje

Lorenzo Vitelleschi, Povijesne i statističke bilješke o dubrovačkom okrugu, Matica hrvatska Dubrovnik / Državni arhiv u Dubrovniku, Dubrovnik, 2002.

Bogato izdanje

Lorenzo Vitelleschi, Povijesne i statističke bilješke o dubrovačkom okrugu, Matica hrvatska Dubrovnik / Državni arhiv u Dubrovniku, Dubrovnik, 2002.

Povijesne i statističke bilješke o dubrovačkom okrugu još su jedno vrijedno izdanje Matice hrvatske Dubrovnik. Riječ je o pretisku bilješki koje je prikupio arhitekt i inženjer Lorenzo Vitelleschi u Dubrovniku daleke 1827. Bilješke su u izvorniku pisane talijanskim jezikom, a ovom je prigodom uz izvornik objavljen i hrvatski prijevod. Prije upoznavanja s Vitelleschijevim radom, zahvaljujući iscrpnoj uvodnoj studiji Vinicija B. Lupisa Arhitekt Lorenzo Vitelleschi i njegovo vrijeme, u mogućnosti smo bolje sagledati važnost Vitelleschijeva djelovanja u Dubrovniku. Osim uvodne studije Lupis je autor bilješki na marginama stranica u kojima ukazuje na manje propuste u Vitelleschijevu radu i upućuje na dodatnu literaturu putem koje možemo dobiti više podataka o nekim, u teksta samo usputno spomenutim, događajima. Za razliku od Vitelleschijevih Bilješki uvodna je studija samo na hrvatskom, uz kratak sadržaj na talijanskom jeziku, dok bilješke, nažalost, nisu prevedene na talijanski jezik.

Lorenzo Vitelleschi rođen je 6. travnja 1773. u gradu Hvaru u uglednoj talijanskoj obitelji koja je pripadala mletačkim vojnim krugovima. Svoje izvorno prezime Vitaleschi preoblikovao je u zvučnije Vitelleschi. Njegov rad može se pratiti duž cijele istočnojadranske obale — od Pirana i Kopra pa sve do krajnjeg juga Kraljevine Dalmacije, do Paštrovića. Vitelleschi dolazi u Dubrovnik 1811. i u njemu ostaje dvadeset godina. Radom je obilježio cijelo razdoblje u dubrovačkom kraju i njemu se mogu zahvaliti opis i nacrti gotovo svih važnijih građevina na tom području. Bilo je to za arhitekta prilično zahtjevno razdoblje jer je dosta objekata javne namjene kao i crkvenih građevina trebalo popravljati nakon rusko-crnogorskog pustošenja 1806. i velikih potresa 1822. i 1823. Vitelleschija se na temelju njegova djelovanja može smatrati ocem dubrovačke konzervatorske službe jer nikad nije težio rušenju, nego prilagodbi građevina-spomenika novoj funkciji.

Povijesne i statističke bilješke o dubrovačkom okrugu samo je jedan od nekoliko Vitelleschijevih spisa koji se čuva u Državnom arhivu u Dubrovniku i pruža iznimno mnogo podataka o dubrovačkom okrugu u prvoj polovici 19. stoljeća: topografski opis, politička podjela, naselja, javne zgrade, sakralni i privatni objekti, stanovništvo, opisi naselja, podaci o vodama... Uz rad reproducirano je i pripadajućih sedamdeset stranica crteža, arhitektonskih nacrta, zemljovida i dva cestovna daljinara.

Likovna oprema knjige (autor Vinicije B. Lupis) slijedila je Vitelleschijevo načelo — nije težila rušenju starog, nego ga je uspjelo prilagodila potrebama novoga vremena i tako dala svoj prinos u želji da Povijesne i statističke bilješke o dubrovačkom okrugu izrone iz mraka arhiva i podsjete na važan dio povijesti dubrovačke arhitekture i učine ga dostupnim širem krugu zainteresiranih.

Sandra Cekol

Vijenac 229

229 - 12. prosinca 2002. | Arhiva

Klikni za povratak