Vijenac 228

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

Nagrade hrvatskog glumišta — ukratko

Najbolja dramska predstava u cjelini prošle sezone prema žiriju bila je Posjet stare dame u režiji Ivice Kunčevića i produkciji Dubrovačkih ljetnih igara, u kojoj igraju dobitnica nagrade za životno djelo Milka Podrug Kokotović i nositelj najbolje muške uloge u drami Vanja Drach. Za dramsku je režiju nagrađen Zlatko Sviben za Večeras se improvizira zagrebačkog HNK, dok je najbolju žensku dramsku ulogu ostvarila Jasna Bilušić kao Piaf u Komediji. Za ostale dramske uloge nagrađeni su Bruna Bebić Tudor i Ivo Gregurević, najbolju scenu smislio je Tihomir Milovac, a najbolje kostime Doris Kristić. Nagradu za scensku glazbu odnijela je Tamara Obrovac za Tanac od mrtvih u produkciji INK Pula.

U lutkarskim i predstavama za djecu najbolju je ulogu ostvarila Antonija Stanišić, dok je najbolja predstava u cjelini Bajka o ribaru i ribici kazališta Žar ptica. Najviše ipak vesele nagrade mladim glumcima, koje su ove godine odnijeli Daria Lorenci i Dušan Bućan.

U kategoriji opere, operete, mjuzikla i baleta nagradu za životno djelo dobila je Vesna Butorac Blaće, najbolja je predstava Bajadera zagrebačkog HNK, u kojoj nastupa i Irena Pasarić, nagrađena za najbolju žensku ulogu u toj kategoriji (kategorijama). Ilir Kerni nositelj je najbolje muške uloge, dok je najbolju režiju glazbeno-scenskog djela ostvario Ozren Prohić.

Gospodin Klebs i Rosalie u Kuferu

Kazališna udruga frustriranih redatelja u subotu 23. studenog postavila je i četvrtu premijeru u nepunih godinu dana postojanja. Komornu dramu francuskog apsurdista Renéa De Obaldije o znanstveniku i umjetno stvorenoj ženi, što je potencijalno komična situacija s mnoštvom referenci, režirao je Mladen Vukić, poznat po Brechtovoj Mjeri iz ZKM-a. Klebs je Radovan Ruždjak, a Rosalie Ivana Bolanča.

Zločin i kazna u INK Pula

slikaIstarsko narodno kazalište velikim koracima grabi prema profesionalizaciji dramskog ansambla, a jedan od načina upoznavanja onoga tko bi uskoro trebao postati stalni ansambl je i novost na repertoaru — Zločin i kazna F. M. Dostojevskog po dramatizaciji Andrzeja Wajde. U režiji Roberta Raponje Raskoljnikova igra Hrvoje Klobučar, a Sonju Dora Polić, dok ostale uloge dijele Željko Königsknecht, Darja Knez, Vicko Bilandžić, Vinko Štefanec, Dušan Bućan i drugi. Funkcionalnu scenu realizirao je Stjepan Mihaljević, kostimograf je Marinela Jeromela, a glazbu je skladao Marijan Jelenić.

Princeza na zrnu graška u Trstu

...zanimljiva je domaćoj publici zbog redatelja Damira Zlatara Freya i kazališnog debija pjevačice Zdenke Kovačićek. Na granici drame i mjuzikla ova obrada Andersenove bajke projekt je kojim će stogodišnjicu obilježiti Stalno slovensko gledališče u Trstu, kazalište u kojem je Frey radio i poznatu Krvavu svadbu. Glazbu i tekstove napisao je Ljubljančanin Jani Kovačič, a premijera je najavljena za 28. studenog.

Zločin i kazna u Rijeci

Dostojevski je bio inspiracija Wajdi, a zajedno slovenskom redatelju Tomiju Janežiču, čija će se finalna verzija dramatizacije romana premijerno igrati u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci 29. studenog. Scenski prostor i izbor glazbe redatelj je preuzeo na sebe, dramaturški mu je pomagala Magdalena Lupi, dok je kostime osmislila Elena Fajt Velikonja. Zločin i kazna, kao prva ovosezonska premijera riječkoga kazališta, otvara profil sezone koji se bavi dramama romana, dok je s druge strane i jezik i problem ovoga kapitalnog djela uvijek suvremen. Raskoljnikova u Janežičevoj predstavi igra Franjo Dijak, Sonju Marija Škaričić, Razumihina Alen Liverić, a ostale Zdenko Botić, Damir Orlić, Bosnimir Ličanin i Alojz Usenik.

Početak zimskog perioda u Dubrovniku

slikaIstog petka, 29. studenog, Kazalište Marina Držića imat će drugu ovosezonsku premijeru — riječ je o tekstu francuske spisateljice Yasmine Reza Početak zimskog perioda koju na scenu dubrovačkoga kazališta postavlja Petar Selem. U predstavi igraju Jasna Ančić, Glorija Šoletić, Jasna Jukić, Frane Perišin, Niko Kovač i Ivica Barišić. Scenografiju potpisuje Marin Gozze, kostime Branimir Hundić, a glazbu Paola Dražić Zekić.

Krležini dani u Osijeku

Od 4. do 7. prosinca u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku održat će se još jedni tradicionalni Krležini dani, koje će otvoriti novo scensko viđenje Kraljeva. Ovoga će se puta na jednom od najvažnijih tekstova domaće drame okušati redatelj Vladimir Gerić, uz koreografa Milka Šparembleka, scenografa Vladimira Andoića, kostimografkinju Ivanu Bakal i skladatelja Nevena Frangeša. Janeza će igrati Vjekoslav Janković, Anku Anita Schmidt, Herkulesa Augustin Halas, a Štijefa Đ orđe Bosanac, ali to je samo manji dio podjele koja broji pedesetak ljudi, što jamči impozantno i izvorniku vjerno uprizorenje.

Gostujuće predstave na ovogodišnjim Krležinim danima bit će Akvarij Radovana Ivšića iz riječkog, Gospoda Glembajevi splitskog i Hrvatski bog Mars varaždinskog HNK. Znastveni skup ovoga puta nosi naslov Žanrovi u hrvatskoj dramskoj književnosti i struke u hrvatskom kazalištu i okupit će 5, 6. i 7. prosinca u Osijeku tridesetak jakih imena domaće teatrologije, povijesti kazališta i književnosti te srodnih struka.

Paraziti u Gavelli

slikaTekst Mariusa von Mayenburga, cijenjenoga mladog imena nove europske drame, koji se proslavio Vatrenim licem, dramom čiji se uspjeh može nazvati svjetskim i koji je jedan od suradnika zaslužnih za slavu berlinske Schaubühne, u Dramskom kazalištu Gavella priprema redatelj Ivan Leo Lemo a premijera se očekuje 10. prosinca. Vrlo ciničan i težak komad iz 2000, koji kritika opisuje kao bezizlazan, odigrat će Marina Nemet Brankov, Siniša Ružić, Barbara Nola, Ranko Zidarić i Kruno Šarić. Lemo je sam birao glazbu, Vesna Režić odgovara za scenu i kostime a Ana Tonković-Dolenčić već je stalna Lemina dramaturška suradnica.

Igor Ružić

Vijenac 228

228 - 28. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak