Vijenac 228

Mm

Kultura na Internetu: www.mdc.hr/mgz

Slojeviti prikaz

Kultura na Internetu: www.mdc.hr/mgz

Slojeviti prikaz

Muzej grada Zagreba

Muzej grada Zagreba (MGZ) utemeljila je 1907. Družba Braće Hrvatskog Zmaja. Prvi postav uređen je i otvoren u kuli iznad Kamenitih vrata. Idućih četrdeset godina Muzej je promijenio nekoliko adresa, da bi 1947. dobio trajni smještaj u nekadašnjem samostanu opatica klarisa u ulici po njima prozvanoj Opatička vulicza. Samostan izgrađen 1650, barokno je zdanje poznato po iluzionističkim zidnim slikama (slijepo ulično pročelje s naslikanim prozorskim otvorima i sunčanom urom u dvorištu).

Lijepo dizajnirana naslovnica internetskih stranica Muzeja, nakon izbora jezika (hrvatski ili engleski), uvodi nas u glavni izbornik, koji se otvara rubrikom opći podaci, koji prezentiraju osnovne podatke o stalnom postavu, radno vrijeme Muzeja, cijene ulaznica i mnoštvo drugih korisnih informacija. Opisani su načini dolaska do muzeja, a radi lakšeg snalaženja priložena je i karta Gornjeg grada, koja je prije uvećanja tek neprepoznatljiv mrljasti kvadratić ispod kojeg nije naznačen njegov sadržaj.

Stalni postav MGZ predstavljen je po slojevima, od onog ispod same muzejske zgrade (povijesni tragovi), preko pojedinih etaža, zaključno s potkrovljem. Dostupni su tlocrti na kojima je naznačen razmještaj svake od 45 tematskih cjelina, unutar kojih je razmješteno više od 2500 izložaka. Na internetskim stranicama svaka je tematska cjelina predstavljena fotografijama nekolicine izložaka koje nije moguće uvećati, što bi bilo potrebno kod fotografija većih izložaka (primjerice rekonstrukcije glavnoga portala zagrebačke katedrale).

Kvaliteta stranice neupitna je, no prostora za poboljšanje ima dosta. Multimedijalne mogućnosti Interneta iskorištene su tek manjim dijelom te se stoga više čini da listamo stranice tiskanoga kataloga MGZ no da skitamo Internetom.

Sandra Cekol

Vijenac 228

228 - 28. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak