Vijenac 228

Maticahrvatska

Ogulin — slike iz prošlosti, Matica hrvatska Ogulin, 2001.

Slike iz davnine

Slike iz davnine

Ogulin — slike iz prošlosti, Matica hrvatska Ogulin, 2001.

Ogulin — slike iz prošlosti zapravo su malena knjižica s osamnaest razglednica grada Ogulina i njegove okolice, nastalih u razdoblju s početka dvadesetog stoljeća do sredine tridesetih godina istoga stoljeća. Popratnu riječ Ogulinu u pohode napisao je akademik Josip Bratulić, osvrnuvši se prije svega na mjesto Ogulina u hrvatskoj ratničkoj povijesti te se između ostaloga dotaknuvši i Ivane Brlić Mažuranić, rođene u tom gradu za vrijeme dvogodišnjega službovanja njezina oca Vladimira kao državnog odvjetnika. Rodni ju je grad uvijek nanovo inspirirao i fascinirao (osobito njegova planina Klek), što se očitovalo i u Pričama iz davnine.

Sama knjižica opremljena je prekrasnim retuširanim razglednicama i ogulinskim najprepoznatljivijim gradskim motivima, poput željezničke pruge kod Svetog Petra, panorame s brdinom Klek, palačom kraljevskog financijskog erara, crkvom Svetog Križa, Svetim Petrom s Malinarijevskim mostom, kanjonom Dobre sa starim mostom, starim željeznim mostom preko Dobre i poštanskim uredom, Hačkovim mlinom na Dobri, vodopadom Dobre, Gjulinim ponorom, Višom pučkom školom, Hotelom Frankopan, Žitnim trgom s Frankopanskom kulom, pogledom s Humca, pogledom na Klek, Hotelom Plitvice u Ulici Josipa Jelačića te dvjema s motivom ulice Bernadina Frankopana.

Pronoseći prirodne ljepote, baš kao i nostalgične, prohujale davne slike grada, te razglednice hvataju i zamrzavaju prošlost Ogulina, pronoseći ga u svijetlu budućnost. Ili kao što zaključuje akademik Bratulić: »Doista, na jedinstvenom je mjestu postavljen Ogulin. Njemu treba poći u pohode. (...) S Ogulinom, gradom otpora, slobode i nade, treba se sroditi i sprijateljiti.«

Katarina Marić

Vijenac 228

228 - 28. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak