Vijenac 228

Maticahrvatska

Sandra Cekol

Potresni iskazi

»Našički zbornik«, Matica hrvatska Našice, gl. ur. Zlatko Kovač, br. 7, Našice, 2002.

Potresni iskazi

»Našički zbornik«, Matica hrvatska Našice, gl. ur. Zlatko Kovač, br. 7, Našice, 2002.

Ovogodišnji, sedmi po redu, »Našički zbornik« sadržajno je znatno bogatiji od prošlogodišnjeg. U njemu su objavljena dvadeset i četiri rada (u prošlom broju bilo ih je jedanaest) podijeljena u tri skupine: naseljenost našičkoga kraja — arheološke, povijesne i demografske teme; slobodne teme u kojima su obrađeni tematski šaroliki prilozi; dok treća skupina donosi priloge koji govore o djelatnosti Matice hrvatske Našice.

»Našički zbornik« otvara rad Zorka Markovića Kulture i stanovništvo našičkoga kraja od prapovijesti do turskog osvajanja u 16. stoljeću. Marković je vrstan poznavatelj povijesti našičkog kraja, a njegov je rad svojevrsno podsjećanje na stručni znanstveni skup koji je održan u Našicama 1989, na kojem je autor i sam sudjelovao.

Među brojnim logorima za pripadnike njemačke nacionalne manjine u Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata bio je u historiografiji i publicistici rijetko spominjani Radni logor Šipovac kraj Našica, koji je postojao od svibnja 1945. do početka 1946. Rad Vladimira Geigera i Branka Kranjčeva prezentira do sada poznate kao i novoprikupljene dokumente, te potresne iskaze i svjedočanstva. Pokušaj je to rasvjetljavanja sudbine Nijemaca koji su kroz logor prošli kao i prilog poznavanju stradanja njemačke manjine u Jugoslaviji nakon 1945.

O načinu života i običajima Slovaka doseljenih u Markovac Našički piše Vesna Baksa. Autorica je preradila rukopise iz 1940. naslovljene Povijest sela Markovac Našički i Etnografska spomenica koje su prikupili učitelji Narodne škole u Markovcu te im pridodala Neke manje poznate priče iz Makovca koje je sama prikupila. Tekst je bogato ilustriran i vrijedan je prinos nastojanjima da se od zaborava sačuvaju manje poznati dijelovi povijesti sela.

Grofovska obitelj Pejačević umnogome je obilježila Našice i našički kraj. Tri priloga u ovom broju »Našičkog zbornika« vezana su uz tu obitelj. U uvodnom dijelu rada Tragom umjetnina grofovske obitelji PejačevićJasminka Najcer navodi kratku povijest obitelji Pejačević. Od tri loze Pejačevićevih samo se virovitičko-našička održala do danas. Ta loza dala je dva hrvatska bana (Ladislav i Teodor), a njoj pripada i skladateljica Dora Pejačević. Najcer je u nastavku rada nastojala istražiti sudbinu umjetnina iz bogata inventara interijera dvoraca Pejačevićevih. Grbovi obitelji Pejačević — tragovi postojanja autorice Silvije Lučevnjak unosi više svjetla u povijest barunske, a poslije grofovske obitelji Pejačević. Oba rada ilustrirana su većim brojem fotografija u boji. Uz rad Dragana Damjanovića Grobna kapela Pavla Pejačevića u Podgoraču nedostaju neke od ilustracija na koje se autor poziva u tekstu.

Sandra Cekol

Vijenac 228

228 - 28. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak