Vijenac 228

Mm

FUTUROPOLIS

PC na zidu

FUTUROPOLIS

Računala

PC na zidu

slikaTek što su proizvođači uredskoga pokućstva shvatili da trebaju na svakom stolu ostaviti mjesta za ekran, hard-disk i tastaturu (da ne nabrajamo dalje), i Redten se već sjetio nečega novog. Gužva na radnom stolu trebala bi biti dio prošlosti, ako se probije njihov Howie. Riječ je o računalu koje je kompletno ugrađeno u ekran od 15 inča, koji se može objesiti čak i na zid. LCD zaslon, osjetljiv na dodir, služi i za unos podataka. Alternativno se može rabiti i tipkovnica, koja je povezana s Howiejem infracrveno. U uređaju je integrirano gotovo sve što je danas potrebno računalu. Stereozvučnici (nažalost prilično slabi), CD-ROM (koji se može zamijeniti DVD/CD-RW driveom) i mnoštvo drugih sastojaka. Unutrašnjost nije zapanjujuća, ali ipak zadovoljavajuća: Pentium III procesor brzine 933MHz, 128MB RAM-a i hard-disk od 20GB. Nažalost, Redtenovi inženjeri zaboravili su ugraditi modem, tako da se mora prikapčati eksterni. Neovisno o tome, vjerojatno će se uskoro naći u mnogim domovima i uredima.

www.redten.com

Audio-video

DVD on the road

slikaKomu se to u Hrvatskoj još nije dogodilo? Putem za posao čekate autobus. Da ubijete dosadu, odlučite pogledati film na DVD-u. Nažalost, niste investirali u DVD-player integriran u laptop, pa morate priključiti eksterni uređaj, koji je veći od samog računala. Koja muka... Priznajemo, to se vjerojatno ne događa svaki dan na našim cestama. No, da se ni ne bi počelo događati, jednostavno nabavite Sonyjev Picot DVP-PQ1 portable DVD player. Picot nudi sasvim pristojne performanse, za samo desetinu cijene usporedivih uređaja. Po samom dizajnu može se naslutiti tko je ciljna skupina — mladi! Odgovarajuće su mu i performanse — zadovoljavajuće, ali ne zapanjujuće. Svira sve od MP3-ja preko CD-R-a do CD-RW-a. Prije kupnje uređaja samo bi se trebalo odvagnuti koliko ga se stvarno želi prenositi po svijetu. Za cijenu od 150 funti može se nabaviti znatno bolji (nepokretni) uređaj. Naravno — manje atraktivna dizajna.

www.sony.co.uk

GSM

MP3 mobitel

slikaI još jedan korak dalje u mobilnoj telefoniji. Kako to danas već biva, riječ je o spajanju ugodnog s korisnim. Ericsson nudi freehand-set HPM-10 za telefoniranje — uz male dodatke. Osim što pomoću njega možete slobodnih ruku razgovarati mobitelom, možete i, u rijetkim trenucima mira, slušati MP3-je. Riječ je o 17 grama laganom dodatku vašem GSM uređaju, na koji može spremiti pola sata glazbe po izboru. Memorija (serijski 32MB) se može proširiti na (još ne zapanjujućih) 64MB. Ako se zanemari taj detalj (a u nas se 32MB još uvijek mogu smatrati standarno dobrom ponudom), kapa dolje pred malim čudom. Zvuk koji proizvodi izvrsne je kvalitete i u stereu. Ako netko zove za vrijeme slušanja, automatski se stišava. Nakon poziva sam se poglasni. Idealno za prenapučene autobuse i tramvaje.

www.sonyericsson.com

Phone-controlled robot

slikaTežak je oko 5 kg. Dimenzije su mu 32 cm x 36 cm x 32 cm. I neobično je ružan. Sve to vidi se na prvi pogled. A da izgled ne daje i naslutiti sofisticiranu unutrašnjost, pobrinuo se Fujitsu. Mališan se zove MARON-1 i ima toliko funkcija, da se i ne isplati nabrajati ih. Može slikati, upravljati gotovo svim uređajima koji se mogu naći u modernim kućanstvima, preuzeti ulogu noćnog čuvara... Da bi stvar bila još bolja, ne morate čak ni biti uz njega da mu sve te zadatke zadate. On prima zapovijedi putem telefona ili interneta. Samo ga se nakon 12 sati rada mora napuniti strujom. Inače ništa od high-tech igračke.

www.fujitsu.com

Medicina

Opasna hrana

slikaZabrinutost se širi Europskom unijom. Mnogi su umjetni dodaci u namirnicama očito daleko štetniji nego što se do danas pretpostavljalo. Opasni su ponajprije za djecu. Takva industrijska hrana, prema najnovijim, još neobjavljenim, istraživanjima, deblja, kvari zube i slabi kosti. Može izazvati čak i crijevne bolesti. Stručnjaci naročito upozoravaju na opasne fosforne kiseline, koje se nalaze u mnogobrojnim gaziranim pićima. (I do dvostruko više od preporučene količine!) Dopuštene količine sulfita mogu biti čak i dvanaest puta veće od preporučene količine. Rezultat su štete na stijenkama probavnoga trakta, kroz koje uzročnici bolesti i štetne tvari mogu izravno ući u tijelo. Strože mjere u prehrambenoj industriji su na vidiku.

www.netdoktor.at

Domagoj Cerovac

Vijenac 228

228 - 28. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak