Vijenac 228

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Objavljeni finalisti za nagradu Whitbread

KNJIŽEVNI GLOBUS

Objavljeni finalisti za nagradu Whitbread

slikaVelika Britanija Bračni par Michael Frayn i Claire Tomalin nominirani su za nagradu Whitbread, što je prvi put da je neki bračni par stigao na popis finalista, premda se natječu u različitim kategorijama. Frayn je nominiran za roman Spies, a Claire Tomalin za biografiju Samuel Pepys: The Unequalled Self. Među ostalim nominiranima u kategoriji romana su William Trevor za The Story of Lucy Gault, Justin Cartwright za White Lightning i Tim Lott za Rumours of a Hurricane. Za biografiju su nominirane Ysenda Maxtone Graham, Miranda Carter i Brenda Maddox, u kategoriji prvog romana Neil Astley za The End of My Tether, Tariq Goddard za Homage to a Firing Squad, Hari Kunzru za The Impressionist i Norman Lebrecht za The Song of Names. Whitbread, koji se dodjeljuje po 31. put, još se dodjeljuje za kategorije poezije i dječje knjige, a svaka je kategorija dotirana s 5000 funti, dok je ukupna nagrada Whitbread za najbolju knjigu dotirana sa 25 000 funti. Dobitnici će biti objavljeni u siječnju.

Dodijeljene nagrade Femina i Medicis

Francuska Ovogodišnja francuska književna nagrada Femina dodijeljena je u Parizu autorici Chantal Thomas za njezin prvi roman, Les adieux a la reine. Roman u izdanju kuće Seuil opisuje posljednje dane života Marie-Antoinette u Versaillesu u srpnju 1789. godine. Chantal Thomas, rođena 1947. godine, do sada je objavljivala uglavnom eseje. Nagradu Medicis dobila je spisateljica Anne F. Garréta, rođena 1962. godine, za roman Pas un jour. Roman govori o ženi koja se sjeća svih žena koje je voljela u životu. Nagrada Femina za stranu književnost predana je Talijanu Erriju de Luci za roman Montedidio, o životu djeteta u Napulju u posljednjoj godini Drugog svjetskog rata, a nagrada Medicis za stranu književnost dodijeljena je Amerikancu Philipu Rothu.

Kubanske vlasti dopustile restauraciju Hemingwayeve ostavštine

slikaKuba/SAD Književni stručnjaci iz Kube i Sjedinjenih Država zajedno će istražiti do sada gotovo nepoznatu ostavštinu Ernesta Hemingwayja s Kube, gdje je autor proveo gotovo trećinu života. Kubanski predsjednik Fidel Castro i skupina koju je predvodio američki republikanski senator James McGovern potpisali su ugovor o suradnji čiji je cilj restauriranje i očuvanje 2000 pisama, 3000 osobnih fotografija i fragmenata romana i priča koji se trenutno čuvaju u podrumu vile u Finca de Vigiji u blizini Havane, gdje je Hemingway živio od 1939. do 1960. godine. U projektu koji financira Rockefellerova zaklada materijal će biti prebačen na mikrofilmove, a restaurirani će biti dokumenti, kuća s bibliotekom i Hemingwayjeva brodica El Pilar. Mikrofilmovi će biti pohranjeni u knjižnici John F. Kennedy u Bostonu, a originali će ostati na Kubi.

Riješen spor oko plagijata dobitnika Bookera

slikaBrazil Brazilski autor Moacyr Scliar riješio je svađu oko plagijata s Kanađaninom Yannom Martelom, javio je autor u Porto Alegreu i pohvalio Martelov roman. Martel je potkraj listopada u Londonu za roman Life of Pi nagrađen nagradom Booker, dotiranom sa 78 500 eura. Kao i u Scliarovoj noveli Max e os felinos iz 1981. godine, protagonist romana Life of Pi nađe se s divljom mačkom na čamcu za spašavanje. U Scliara dječak Max bježi iz Berlina pred nacistima u Brazil, a Martelov protagonist Pi dječak je iz Indije koji bježi u Kanadu. U predgovoru svom romanu Martel se Scliaru zahvalio za, »kreativnu iskru«. Scliar, jedan od najprevođenijih brazilskih pisaca, izjavio je da mu se ta zahvala činila nedovoljnom i da je o svemu saznao iz novina te da mu se Martel jednostavno trebao sam javiti.

Leon de Winter dobitnik nagrade »Die Welta«

slikaNjemačka Nizozemski pisac Leon de Winter nagrađen je književnom nagradom dnevnika, »Die Welt«, dotiranom s 12 500 eura. Žiri je nagradio de Winterove »kompleksne i uzbudljive romane, koji na primjeru uglavnom židovskih protagonista govore o progonu modernoga čovjeka«, i to s »iskrenošću koja bi u Njemačkoj bila nezamisliva«. De Winter je autor romana Leo Kaplan, Zionoco i mnogih drugih. Nagrada dnevnika »Die Welt« dodjeljuje se po četvrti put, a dosadašnji su dobitnici bili Bernhard Schlink, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Imre Kertész i Pat Barker.

Iva Krtalić-Muiesan

Vijenac 228

228 - 28. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak