Vijenac 228

Časopisi

Antonija Vranić

Interpolov simpozij o umjetninama, antikvitetima i kulturnim dobrima

Kulturna politika

Interpolov simpozij o umjetninama, antikvitetima i kulturnim dobrima

U Lyonu je od 29. do 31. listopada, u organizaciji Generalnog sekretarijata Interpola, održan 5. međunarodni simpozij o umjetninama, antikvitetima i kulturnim dobrima, na kojem je sudjelovalo sedamdesetak predstavnika nacionalnih biroa Interpola, nacionalnih policija, carinskih organizacija, sudbenih vlasti, te ministarstava kulture i službi za zaštitu i očuvanje kulturne baštine, a kao promatrači bili su prisutni i predstavnici brojnih međunarodnih i nacionalnih organizacija. U radu Simpozija sudjelovala je i delegacija Republike Hrvatske, u kojoj su bili Bianka Perčinić-Kavur, pomoćnica ministra kulture, i Josip Vrbić iz Ministarstva unutarnjih poslova.

U radnom dijelu Simpozija razmatrano je niz pitanja vezanih uz problematiku krađa i svih oblika nezakonita prometa umjetninama i kulturnim dobrima. Posebna je pozornost posvećena pitanjima dosegnute razine i daljem unapređivanju međusobne razmjene informacija o krađama i počiniteljima. Raspravljalo se i o ujednačavanju i mogućnostima objedinjavanja postojećih baza podataka o ukradenim kulturnim dobrima i umjetninama. Naglašena je i nužnost strože kontrole trgovine umjetninama, a razmatrana je i specifična problematika pljačkanja arheoloških i hidroarheoloških lokaliteta. Istaknuta je i nužnost izrade nacionalnih inventara pokretnih kulturnih dobara te posebno izrade kvalitetne fotografske dokumentacije kao preduvjeta za uspješnu borbu protiv nezakonitog prometa umjetničkim djelima. Naglašena je i potreba kontinuirane i organizirane suradnje svih čimbenika zaduženih za zaštitu kulturne baštine, na nacionalnoj i kulturnoj razini, kako bi se što efikasnije zajednički djelovalo na suzbijanju sve raširenije vrste međunarodnog kriminaliteta i sve učestalijeg oblika ugrožavanja i osiromašenja kulturne baštine.

Hrvatska je podnijela izvještaj o stanju i problemima te mjerama koje se poduzimaju radi onemogućavanja krađa i nezakonitog prometa kulturnim dobrima i umjetninama.

Sjednica arhivskog vijeća

U Ministarstvu kulture 19. studenog održana je 5. sjednica Hrvatskog arhivskog vijeća. Jedna od glavnih tema bila je prostorna problematika arhiva u Hrvatskoj, od izgradnje nove zgrade Hrvatskog državnog arhiva do osiguravanja prostora za arhive u nekim hrvatskim gradovima. Jedna od točaka dnevnoga reda bila je strategija razvoja arhivske službe u Hrvatskoj u 21. stoljeću i u svezi s tim promjene mreže državnih arhiva sukladno postojećem ustroju županija, te razgraničenje arhivskoga gradiva između arhiva, knjižnica i muzeja, a bilo je i govora o uređenje središnjega spremišta za mikrooblike.

Antonija Vranić

Vijenac 228

228 - 28. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak