Vijenac 228

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Eschenbach odlazi iz Pariza?

GLAZBENI GLOBUS

Eschenbach odlazi iz Pariza?

Pariz Članovi Orchestre de Paris i njihov dirigent Christoph Eschenbach otkazali su dva posljednja koncerta zbog nezadovoljavajućih uvjeta Kazališta Mogador. Posrijedi je njihov šesti dom od utemeljenja 1967. godine, a planirano je da to i ostane sve do 2008, kad se očekuje dovršenje nove rezidencije ansambla. George-François Hirsch, ravnatelj orkestra, upozorava, međutim, da bi ta situacija mogla završiti Eschenbachovim napuštanjem Pariza: http: //www.orchestredeparis.com/.

Društvo Monteverdi pred gašenjem?

Društvo Monteverdi potresla je neočekivana financijska kriza uzrokovana neizvršenim financijskim obvezama neimenovana glavnog donatora, javlja Gramophone. Ugledno britansko društvo koje čine Zbor Monteverdi, English Baroque Soloists i Orchestre Révolutionnaire et Romantique, a koje je prije trideset i osam godina utemeljio John Eliot Gardiner, sazvalo je posebni sastanak ne bi li uvjerilo kreditore da pokriju iskrslu »rupu u proračunu«. U protivnom slučaju bit će prisiljeno »staviti ključ u bravu«: http://www.monteverdi.co.uk/.

La Fenice ponovno otvorena 2004.

Venecija Dvjestotinjak godina stara operna kuća La Fenice, stradala od požara 1996. godine, bit će otvorena javnosti 14. studenoga 2003. godine, izjavio je Paolo Costa, gradonačelnik toga grada. Program prve sezone u starome kazalištu bit će zaključen Verdijevom Traviatom, napisanom upravo za tu opernu kuću: http://www.teatrolafenice.it/.

Otvorena Dresdenska opera

Dresden Nakon tri mjeseca javnosti je otvorena operna kuća Semper, teško stradala u posljednjim velikim poplavama. Voda nije doprla do pozornice i gledališta, ali je uništila scensku hidrauliku i ventilaciju — tako teško da su neuporabive. Opera će ponovno biti zatvorena siječnja iduće godina, kad će započeti radovi biti dovršeni. Zgrada je otvorena baletnom predstavom Labuđe jezero — Iluzije, baletnom parafrazom Johna Neumeiera na baletni klasik P. I. Čajkovskoga: http://www.semperoper.de/.

Glazba na aukciji

Prodana rijetka Stradivarijeva violina

London Rijetka Stradivarijeva violina iz 1726. prodana je na dražbi londonske aukcijske kuće Christie’s 13. listopada ove godine. Kupac predstavljen kao privatni kolekcionar morao je uložiti 608 750 britanskih funti, a iako je violina procijenjena na 850 000, predstavnici Christie’s nisu skrivali zadovoljstvo. Violina je nosila oznaku Antonius Stradivarius Cremonensis, Faciebat Anno 1726 AS, a ugledni ju je graditelj napravio u dobi od osamdeset i dvije godine.

Wagnerovi rukopisi na tezgi

London U petak, 6. prosinca na dražbi u londonskoj aukcijskoj kući Sotheby’s naći će se Wagnerov rukopis libreta opere Tristan i Izolda, procijenjen na dvjesto do tristo tisuća britanskih funti, te rukopis Wesendonck Lieder, procijenjen na petsto do sedamsto tisuća.

Glazba i muzikologija

Rekonstruiran Ivesov nedovršeni glasovirski koncert

Cleveland Emerson je naslov glasovirskoga koncerta Charlesa Ivesa, djela na kojemu je američki skladatelj radio puna četiri desetljeća (od 1906. do 1940-ih) i nije ga uspio dovršiti. Znanstvenici James Sinclair i David G. Porter autori su rekonstrukcije djela, izvedena iz izvorno skladanih četiri minute početka i dvije kraja, Ivesovih bilješki o orkestraciji, Emerson-stavka glasovirske sonate Concord i drugih Ivesovih djela. Rekonstruirana skladba premijerno je izvedena u Clevelandu. Iscrpne podatke potražite na stranicama Društva Charlesa Ivesa: http://www.charlesives.org/.

Glazba online

Pressplay.com

U nekoliko sljedećih brojeva »Vijenca« donosimo osobne karte pet najvećih službenih online poslužitelja glazbe na Webu prema podacima BBC-a. Prvi među njima je »Pressplay« pokrenut siječnja 2002. godine. U vlasništvu je Sonyja i Universala. Nudi pristup izdanjima diskografskih kuća Sony, Universal, EMI, BMG i Warners te nekolicine neovisnih izdavača. Pristup je omogućen jedino korisnicima iz Sjedinjenih Država. Različite mjesečne pretplate sežu od deset do osamnaest dolara. Osnovna ponuda omogućuje preslušavanje glazbe preko stranica, a godišnji paket, čija je cijena stoosamdeset USD, preslušavanje, ograničeno presnimavanje (tako da presnimljene brojeve možete slušati preko PC-a) te stodvadeset »prenosivih« snimki koje je moguće reproducirati na MP3 ili kakvom drugom playeru.

Borko Špoljarić

Vijenac 228

228 - 28. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak